Kategória: Játékok

Játékos tanulás

Játékos tanulás

Melyik játék, mit fejleszt?

Szerepjátékokról – Tűzoltó leszel, s katona

A szerepjáték a gyerekek szabad játéka, amit úgy is nevezhetünk, hogy "mintha játék". Ebben ő választja a szerepet, nincs játékvezető, senki nem irányítja a játékát, az teljesen spontán alakul, éppen ezért lehetőséget ad a gyermeki lélekben játszódó folyamatok megismerésére.

Játékos tanulás

Milyen a jó játék?

Milyen a jó gyerekjáték? Ami nem blokkolja a képzeletet, ami magával ragad, ami tanít. Csak a fantázia szabja meg a határt.

Tovább

Játék, mese alvás előtt…

Az esti rituálé kulcsa: a nyugodt, békés, szeretetteli együttlét. A játéknak természetesen itt is helye van, csak ezek már az esti rutinhoz kapcsolódjanak.

Tovább

Szerepjátékokról – Tűzoltó leszel, s katona

A szerepjáték a gyerekek szabad játéka, amit úgy is nevezhetünk, hogy „mintha játék”. Ebben ő választja a szerepet, nincs játékvezető, senki nem irányítja a játékát, az teljesen spontán alakul, éppen ezért lehetőséget ad a gyermeki lélekben játszódó folyamatok megismerésére.

Tovább
Betöltés

Népi játékaink

Körjátékok

Az énekes gyermekjáték térformatípusa. Egyéb elnevezése: kört fogás, körbeállás, kört kerítés. A gyermekek körbeállnak, így lépegetnek, ugrálnak vagy – ritkán – tánclépéssel haladnak. A körtagokon kívül egy vagy több különálló szereplője is lehet a játéknak, akik másféle mozgásokat végeznek, pl. táncolnak.

Tovább

Métázás

A méta egy hagyományos magyar labdajáték, amelyet két, tíz-tizenöt főből álló, ütőkkel felszerelkezett – többnyire gyerekekből, diákokból álló – csapat játszik. A méta játék mai formájában a várháborúk emlékét őrzi. Eredetileg a városi iskolák, kollégiumok diákságának kedvelt játéka volt, amelyet idővel a vidéki települések ifjúsága is átvett.

Tovább

Lázár Katalin – Népi játékok

Tudtad-e, hogy milyen játék a „rántócska, ostoros, sudarazás”? Mozdulatutánzó játék. Egymás mellett elhelyezkedő játszótársak kézfogással „láncot” alkotnak. A lánc egyik vége a „rántó”, a másik vége a „csombék”.

Tovább

Népi játékok / Csillag Boris – Táncos körjáték

Az énekes gyermekjáték körjáték típusába tartozó csoport. A kör közepén egy pár táncol, vagy a kör is párokra bomlik. A körtagok lépegetve haladnak vagy állnak. A tánc, amelyet a pár jár, általában egyszerű forma, egylépéses vagy kétlépéses csárdás, utána forgás.

Tovább

Körtemuzsika

A körtemuzsika egy agyagból égetett vagy körtefából készített, tojásdad, körte alakú, 4-6 lyukú hangszer, amelyet körtemuzsikának, cserépsípnak vagy kakasnak, bikának is neveznek, aszerint, hogy mit ábrázol.

Tovább
Betöltés

Játékok az évkörben

„Katalinka szállj el… ” – Az évkörhöz illeszkedő óvodai játékok (2. rész)

Népi játékaink, mondókáink az évkör négy sarkalatos pontjához illeszkedő népszokások nyomán keletkeztek, népmeséink pedig szervesen il­leszt­hetők a zodiákus rendszerbe. A természettől elszakadó, városban élő kisgyermekek számára ezek az egész év folyamán kapaszkodót jelenthetnek abban, hogy felfedezze a világban rejlő harmóniát. Cikksorozatunk második részében az évkör pünkösdi és nyári szakaszával foglalkozunk.

Tovább

Óvodai élet az évkörben

A néphagyományok ősi tudást hordoznak, amely segíti a gyermekeket abban, hogy az összefüggéseket felismerjék és képessé váljanak a probalémák többféle megoldására is.

Tovább
Betöltés