Lakásdíszek - Kreatív húsvét 2. | Húsvéti tojások
     
óvoda hírek

óvoda hírek

óvoda hírek

Versek sárkányokról »
Rovat: Szent György hava: a sárkányos hónap!
2019-04-04

Milyen halat adjunk és milyent ne a gyereknek? »
Rovat: Táplálkozás: egészségesen!
2018-12-07

Szüreti mulatság az óvodában »
Rovat: Szüret és vásár az óvodában
2018-10-08

Hagyományápolás, szüreti felvonulás »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-10-04

Szüreti vígasság a Lurkó Kuckó Óvoda szervezésében »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-10-03

Siklósi ovisok szürete »
Rovat: Szüret és vásár az óvodában
2018-10-01

Varázsjátékok, a Szocioemocionális Pedagógiai Terápia (SZPT) játékai az óvodai és az iskolai mindennapokban »
Rovat: Gyermekpszichológia
2018-09-26

Vidám évnyitó hét az óvodában »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-09-01

Óvodakezdés - praktikus tanácsok 2. »
Rovat: Óvodás leszek! Óvodakezdéshez tanácsok
2018-08-22

Milyen lesz a 2018/19-es iskolai év? »
Rovat: Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések
2018-08-13

Nyári élet az óvodában »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-07-05

Nyári népmeséink-Az évkörhöz illeszkedő népmesék 2.rész »
Rovat: Nyár óvodás korú gyermekkel
2018-07-02

A Sárkánykalandok Hévízen folytatódnak »
Rovat: Partnereink hírei
2018-07-01

Fessünk jéggel! »
Rovat: Játékok - amikre nyáron van igazán idő!
2018-06-30

Játékos tanulás - a nyári szünetre »
Rovat: Fejlesztőpedagógia
2018-06-11

 
óvoda hírek

Iskolás leszek! »

Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések »

 
      Csányi-Csőke Tímea összes írása (5)Csányi-Csőke Tímea, pedagógus

Húsvéti tojások

A húsvét jelképének számító hímes tojást számtalan módon, színben és formában el lehet készíteni. A művészeti alkotásokat mellőzve most olyan technikákat gyűjtöttünk össze, amelyeket alkalmazva bárki gyönyörű és egyedi húsvéti tojásokat készíthet akár kisgyermekével is. 

A kreatív boltokban szép számmal találhatók műanyag vagy éppen hungarocell tojások, mégis azt javaslom, hogy 3 éves kortól inkább a valódi tojást részesítsük előnyben. Egyrészt már a tojás kifújása is valóságos csoda számukra, és később sem baj, ha megtanulják, hogyan is bánjanak a finom, törékeny dolgokkal.

Kifújjuk vagy megfőzzük a tojást?

Ezt a kérdést mindenki maga döntse el, figyelembe véve felhasználásukat:

  • ha fel szeretnénk akasztani őket, mindenképp fújjuk ki
  • ha egy fonott kosárban díszítik asztalunkat, elegendő megfőzni. Ilyenkor viszont sokáig főzzük a tojásokat, hogy később se romoljanak meg (idővel maximum csak kiszáradnak)
  • ha el is szeretnénk majd fogyasztani a húsvéti tojásainkat, fontos, hogy csak természetes anyagokat használjunk a festéshez - lásd a cikk végén.

húsvéti tojás

Színes függönyzsinórokkal készíthetjük el ezeket a csodás tojásokat: ragasztóstifttel bekent tojásra tekerjük fel a zsinórt, a végét hurkoljuk fel akasztószerűen, s kész is vagyunk. A piros tollas változathoz "szőrös" fonalat használjunk. 

Forrás:http://eszterkezimunka.hu/blog/2010/tojaskeszites-pannaval/

húsvéti tojás

Dekorboltokban lehet megvásárolni ezeket a színes üvegmozaikokat, de helyettesíthetjük színes gombokkal vagy gyöngyökkel is. Előre színezett tojásokat használva egyedibbé tehetjük őket.

Forrás: http://www.kreativhobby.hu/hirek/1-otlet-2-megoldas-szinesen

húsvéti tojás

Itt használhatunk festetlen tojást is, amelyre ragasztóstifttel mintákat rajzolunk, majd belehempergetjük mákba, szezámmagba, lenmagba vagy akár durva szemű sóba. Utóbbinál jobb, ha előtte színezzük a tojást.

Forrás: http://kekmadarkati.freeblog.hu/categories/husveti_otletek/

húsvéti tojás

 

Ahhoz, hogy ilyen gyönyörű márványos legyen a húsvéti tojásunk, kénytelenek vagyunk ételfestéket használni. 1-1 teáskanál ecet-ételfesték-olaj elegyét öntsünk fel annyi vízzel, amennyi egy tojást ellep - érdemes egy pohárban készíteni -, majd egy gyors keverés után helyezzük bele rövid időre a tojást.

Forrás:
http://www.life.hu/hazitunder/csinaldmagad/20110418-szinpompas-egyedi-tojasok-sajat-kezuleg-fillerekbol-a-legszebb-dekoraciok.html

 

 

húsvéti tojás

Ez az egyik legérdekesebb módszer, ugyanis párunk megunt selyemnyakkendői szükségesek hozzá! Vágjunk le egy akkora darabot, amelybe belefér a tojás, majd színével befelé jól bugyoláljuk be és alul kössük össze - jobb, ha egy kicsit nedves a tojás. Ezután egy világos anyagba szintén csomagoljuk be, helyezzük annyi vízbe, amennyi ellepi, s tegyük fel főni 1 dl ecet társaságában 20-25 percre.

Forrás:
http://dekorella.hu/2010/09/nyakkendo-projektek/

húsvéti tojás

 

A legtöbb gyermek élvezettel készíti majd, csak legyen elegendő előre festett tojásunk, amelyekre zsírkrétával bármit rajzolhat.

Forrás: http://anyuci.hu/cikkek/himes-tojas-zsirkretaval-1926.html

 

húsvéti tojás

 

Ezek a kőtojások úgy készülnek, hogy egy enyhén nedves szivacsdarabot pici festékbe hempergetünk, és azt rányomkodjuk a tojásra. Célszerű tojástartóban készíteni, először az egyik, majd a másik felét. 

Forrás:
http://filleresotletek.hu/unnepek-ajandekok/tojasfestes/

 

húsvéti tojás

A már egyszínűre festett tojásainkat gyönyörűen feldíszíthetjük hímzőfonállal: ragasztózzuk be a tojásokat a kívánt helyen, majd tekerjük körbe az egészet, vagy díszítsük kis csigamintákkal.

Forrás:
http://www.kisalfold.hu/husvet/tojasfestes_es_-dekoracio_maskepp_/2051202/

 

húsvéti tojás

Az előzőhöz hasonló módszer, ezt a gyermekek könnyebben elkészíthetik.

Forrás: http://kekmadarkati.freeblog.hu/categories/husveti_otletek/

húsvéti tojás

Kreatívabbak bármilyen figurát elkészíthetnek így, melyhez használhatunk zsírkrétát, temperát vagy akár üvegfestéket is. Ragasztópisztollyal rögzítsük egy már előre megrajzolt színes formához, s kész is. 

Forrás: 
http://makemestudio.blogspot.com/2008/10/face-painting.html

húsvéti tojás

Matricát vagy vignettát vágjunk nekünk tesző formára, azt ragasszuk az akár előre színezett tojásra, s ismét fessük be a tojást. Arra vigyázzunk, hogy először halványabb, majd sötétebb színre fessük őket. A matricát levéve jönnek elő a minták.

Forrás:
http://www.kisalfold.hu/husvet/tojasfestes_es_-dekoracio_maskepp_/2051202/

húsvéti tojás

 

A dekupázsolás nagyon elterjedt kreatív módszer, melyhez rajzügyesség sem szükséges, mégis gyermekünk kedvenc figurája díszítheti a tojásainkat.

Forrás: http://www.kreativvagyok.hu/decoupage/hungarocell-tojas-decoupage-technikaval/

 


húsvéti tojás

Ehhez hasonló tojást csak kisikolás korú gyermekekkel készítsünk, nagy-nagy odafigyeléssel. Zsírkrétát folyamatosan olvasszunk gyertyaláng felett, majd csöpögtessük a tojásra. Sokat kell próbálkozni, de megéri!

Forrás: http://sinope.freeblog.hu/archives/2009/04/

húsvéti tojás

Szintén zsírkrétás módszer: a még kellően meleg (ahogyan a kezünk bírja) főtt tojásra zsírkrétával rajzoljunk mintákat, s a hőtől ilyen szép egyenletessé válik a díszítés. 

Forrás: http://www.parkovi.hu/?q=node/190

húsvéti tojás

Előre befestett tojásokra szinte bármit ragaszthatunk filcből dekorgumiból vagy akár színes-fényes kartonpapírból mintalyukasztóval.

Forrás: www.lurkovilag.hu

húsvéti tojás

Lakásunkhoz illően elkészíthetjük ezt a minimál stílusú tojást, habár ezüst színűre valószínűleg nem tudjuk természetes módszerrel befesteni. A díszítéshez üvegfestéket használjunk.

Forrás: http://fabol-vaskarika.blogspot.com/2011/04/husvetra.html

húsvéti tojás

A tojásokat tekerjük körbe vastag befőttesgumival, majd helyezzük el festékes vízben. Ha a gumit levesszük, ott láthatóvá válik az alapszín. 

Forrás: http://www.parkovi.hu/?q=node/190

húsvéti tojás

Ügyes kezű anyukák elkészíthetik csemetéjük kedvenc figuráit is - tulajdonképpen olyan ez, mint az arcfestés. 

Forrás: http://www.manufacturer.com/business/search?isnew=all&type=SellLeads&arg=o122&keywords=Eggs&start=41

húsvéti tojás

Lakásunkat gyönyörűen dekorálhatjuk ily módon: tetszőleges színűre festjük a tojásokat, majd több színű zöld papírból fű-tartót készítünk nekik, s gyertya- vagy tojástratóba állítjuk.

Forrás: http://www.urban-eve.hu/2011/04/05/papirdiszes-husveti-tojasok/

húsvéti tojás

Mint valami színes bonbonok! Vegyük elő a varrósdobozunkat, kreatív tárolónkat, s dekoráljuk ki velük az előre festett tojásokat a lakás hangulatához igazítva.

Forrás: http://www.theallcraftblog.com/easter-inspiration

húsvéti tojás

A leghagyományosabbnak számító technika: a nedves tojásokra különböző leveleket illesztünk, majd egyesével, szorosan becsomagoljuk őket harisnyába, s a kívánt színűre festjük.

Forrás: http://habzsi-dozsi.blogspot.com/2010/04/husveti-tojasok.htmlFestés a természet anyagaival

Sárga színű lesz a tojásunk, ha kurkumát, sárgarépát, citrom- vagy narancshéjat beáztatunk egy kevés vízbe, majd felfőzzük. Ha egyszerre többféle alapanyagot használunk, erősebb árnyalatot kapunk.

Narancssárga színt kapunk, ha 2,5 dl vízhez 4 evőkanál pirospaprikát adunk, majd 20-30 percig főzzük.

Aranysárga vagy pirosas barna színhez a vöröshagyma héját kell főzővízbe áztatni. A hagymahéjjal való festés során különböző színárnyalatokat célozhatunk meg. Azok a tojások, melyeket hideg vízben kevés hagymahéjjal együtt forraltunk fel és utána csak rövid ideig maradnak a festékfürdőben, aranysárga színt kapnak. Ha tojások 10 percig a forrásban lévő festékfürdőben maradnak, akkor pirosas barna színűek lesznek.

Sötétbarna színt akkor kapunk, ha erősre főzött kávét vagy fekete teát készítünk, s ha kihűlt, abba áztatjuk jó ideig a tojásokat.

Ibolyaszín eléréséhez fél liter céklalében, amibe 1 evőkanál ecetet kevertünk, 15 percig lassú tűzön főzzük a tojásokat. Halvány ibolyától a mélyvörösig terjedhet a színe, attól függően, mennyi ideig áztatjuk a lében.

Rózsaszínhez főzzünk jó erős csipkebogyó teát, amely lehet filteres is. A főtt tojásokat helyezzük a lehűlt teába. Emellett málnaszörpbe is áztathatjuk a tojásokat.

Kék színű tojásokhoz vágjunk apróra vöröskáposztát, majd öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. 30 percen át főzzük, majd hagyjuk állni 1 napig. A káposzta leve bíbor színű lesz, de a tojásokat kékre festi. Ezt a színt érhetjük el szárított áfonya vagy bodzabogyó főzetével is.

Piros tojásokat akkor kapunk, ha lilahagyma héjával együtt főzzük.

Zöld színhez vágjunk apróra spenótot (a mélyhűtött is jó), öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Főzzük 30 percen át, majd hagyjuk lehűlni. Zöld színt érhetünk el a szárított zölddió burok áztatásával is.

 

 

 

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-02-22»  'Lakásdíszek - Kreatív húsvét 2.' rovat további cikkei:
Húsvéti tojások
Tojásdíszek parafából
Húsvéti ajtódísz
Tojásdíszek virágrátéttel
Húsvéti képeslapok
Színes karton-tojások fonállal
Só - liszt nyuszik kosárban

Tetszett a cikk? Ajánld ismerőseidnek!
Megosztás

Szeretnél első kézből értesülni heti vezércikkünkről, legfrissebb híreinkről?
LurkóVilág hírlevél feliratkozás »

Csatlakozz: Facebook/LurkoVilag »

Az óvodás gyermek »

Környezeti nevelés »

Sport óvodáskorban »

Enneagram »

Érzelmi nevelés »

Tanulás - csak játékosan! »

Gyermekrajz »

Színterápia »

Kulturális nevelés »

Gyermekpszichológia »

Logopédia, beszédfejlődés »

Fejlesztőpedagógia »

Gyermeknevelés »

Zenei nevelés »

Jobbkezes vagy balkezes? »

Viselkedések, temperamentumok »

Asztrológia »

Családi történetek »


Óvodában, közösségben »

Óvodás leszek! Óvodakezdéshez tanácsok »

Panka óvodába megy! (szülői blog) »

Óvodai jelentkezés, beiratkozás »

Óvodai kirándulások »

Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések »

Óvodai nevelés »

Óvodai élet »


Szerves műveltség »

Szerzők, könyvek, szellemi nagyjaink »

Magyar ház »

Aranyalma Páros »

Viselet, öltözködés »

Ünnepeink az évkörben »

Baranta »

Népi játékok »

Jeles napok »


Egészséges óvodáskor »

Felső légúti betegségek »

Lúdtalp, bokasüllyedés, egészséges gyermekláb »

Adj neki sok gyümölcsöt, zöldséget! »

Hőségriadó! »

Homeopátia »

Gyermekgyógyászat »

Táplálékérzékenység, allergia »

Egészségmegőrzés télen »

Gyermek fogápolás »

Táplálkozás: egészségesen! »

Sóterápia »

Bach-virágterápia »

Milyen a jó gyerekcipő? »

Természetgyógyászat »


Kreatív sarok »

Gyerekzsúrok »

Találós kérdések »

Pipalisták »

Visegrádi Palotában gyerekkel »

Játékok - amikre nyáron van igazán idő! »

Vidám tél! »

Szent György hava: a sárkányos hónap! »

Lakásdíszek - Kreatív húsvét 2. »

Kreatív Tavasz »

Húsvéti tojások - Kreatív húsvét 1. »

Kreatív sarok - újrahasznosítás! »

Barkácsolós játékok »

Kreatív nyár »

Kreatív Arcfestés - állatminták »

Kreatív Iskolakezdés »

Farsangi jelmezek »

Rajzolgatós játékok »

Mozgolódós játékok »

Alkossunk ősszel is! »


Aktuális témáink

Iskolás leszek! »

Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések »


ÓVODALÁNC óvodák írásai

Óvodalánc hírek »

Zenei nevelés óvodáinkban »

Egészséges életmódra nevelés »

Márton nap az óvodákban »

Ősz az óvodákban »

Adventi készülődés óvodáinkban »

Környezeti nevelés az óvodákban »

Mikulás várás óvodáinkban »

Víz világnapja az óvodákban »

Anyák Napja szép ünnepére... »

Farsang az óvodáinkban »

Madarak és fák napja - május 10. »

Óvodák születésnapja és óvodások születésnapja »

Óvodalánc ovik: szülők az óvodákról :) »

Mesterségek az óvodáinkban »

Hagyományőrzés az óvodában »

Sport az óvodáinkban »

Húsvétra készülődés óvodáinkban »

Mese az óvodáinkban »

Játék óvodainkban »

Művészeti nevelés óvodáinkban »

Dajkának, dadusnak lenni jó! »

Nemzeti ünnepeink »

Állatok világnapja az óvodákban »

Óvodai ballagás, évzárók »

Szüret és vásár az óvodában »

Közösségépítés az óvodák irányításával »

További írások »

Óvoda bemutatkozók »

Óvodalánc óvodák írásai »

Óvodalánc óvodák gyermekrajzai »