![]() | Színek és ételek - Gyermeki konyhatündérek 2. |
Az étel nemcsak nélkülözhetetlen része az Életünknek, hanem igazi örömforrás is. Szeretek finom és különleges ételeket készíteni, a barátaim szerint is kitűnően főzök. Az ízek mellett mindig figyelek a színekre is.
Gyakran elhangzik Nálunk: együnk ma valami vöröset, együnk ma valami zöldet! Elhangzik olyan is, hogy legyen olyan metatroni. Ez nem egyéb, mint egy mákparfé, ami legalább olyan hatással bír, mint ennnek a minőségnek az ereje. Az Ő nevét azért is érdemes megemlíteni, mert köztudott, hogy ő felügyeli az indigó- és kristálygyermekek világát.
Nem eszünk húst, az asztalon a különböző halételek, vagy a tenger gyümölcsei találhatók. Így az ételek színei elsősorban a zöldségételek és a mennyei sütemények vonatkozásában merülnek ki.
A jól összeállított vegetáriánus étrend megfelel minden korszerű követelménynek: élettani szempontból egészséges, ráadásul igazi gasztronómiai élvezetet nyújt.
A nyersanyagok változatosságáról, a lehetséges fogások bőségéről, azaz a vegetáriánus konyha sokszínűségéről nem mindenki vesz tudomást. Ha az embernek megjön az önbizalma, egyre többet kísérletezik, ráérez a színek, ízek és aromák gazdagságára.
A színes ételek, mind megannyi kompozíció, serkentik a nyál és emésztőrendszerek kiválasztását, ezzel zavartalanul megkezdődhet az emésztési folyamat. Az emésztőnedvek kiválasztását fokozzák a színes asztali dekorációk, asztalterítők, szalvéták, virágcsokrok.
A természet a legszebb színeket kínálja nekünk. A nyári kert a vörösnek, narancsnak, sárgának, zöldnek, kéknek, ibolyaszínnek széles skáláját tárja elénk. A főzelékfélék azonban nemcsak a szemünknek teremnek, hanem bonyolult biokémiai folyamataik révén az emésztésben pontosan körülírható feladatokat is ellátnak. Egy gazdag nyári salátát olyan művészi módon is készíthetünk, mint egy festményt. A salátanövények alacsony kalóriatartalmúak, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok.
Készítettem egy táblázatot, a színekhez kapcsoltam különböző gyümölcsöket, zöldségféléket, fűszernövényeket, ezt a következő cikkben mutatom be!
Addig is míg elindulunk ezen az izgalmas úton, itt egy kis útravaló:
„Enni, s venni,
oly csábító,
jobban ízlik,
mint egy csokiló.
Sütni- főzni anyával,
ismerkednia konyhával,
színes kalácsok készülnek,
s megannyi világnyi íz csoda,
nem is megyek ma az oviba.
Sütök inkább Neked Nagyi,
lisztes kézzel simogatlak Papi,
Mi ez vajon, kicsit fura,
de az íze, egy isteni csoda.
Süti- süti, csokivár,
gyere együnk,
a terített asztal vár.”
Lendvai Andrea – OM-TIRI®
A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2016-03-23'Táplálkozás: egészségesen!' rovat további cikkei:
Milyen halat adjunk és milyent ne a gyereknek?
Zöldségek színesben - Gyermeki konyhatündérek 3.
Színek és ételek - Gyermeki konyhatündérek 2.
Energiával teli ételek titkai - Gyermeki Konyhatündérek 1.
A méz hatási, gyógyreceptek, és méz fajták
Zakuszka
A táplálkozástudomány és a gyerekek
Olajok - hidegen préselve. Mit mire használjunk?
A "homok aranya" - miért kell tudnod a homoktövisről?
"Én is mindent megettem!" - Rossz étvágyú gyerekek?
Miért adjunk a gyerekeknek Flavonoidokban gazdag gyümölcsöket?
Itt a bodzaszörpkészítés ideje!
A víz gyógyító ereje
Forrásaink - őseink még tudták...
Víz energetizálás kristályokkal
Mi van a pohárban?
E - élelmiszeradalékok
A táplálék hatása génjeink működésére
Mindennapi kenyerünk: kenyérfogyasztási szokások régen és napjainkban
Miért ne rágózzon óvodás korú gyermekünk?
Nyári étrend tippek
Egy, érik a meggy! _ Frissítő nyári gyümölcsök
Mi kerüljön a család asztalára? -folyadékfogyasztás I.
Üdítőket se! - folyadékfogyasztás II.
Olajozottan
Mit igyon a gyermek?
Karanczné Varga Éva: Új információk az éltető gabonákról
Meleg(ítő) italok felnőtteknek hideg téli estékre
Bio sütemények Karácsonyra
Tízórai és uzsonna - kisétkezések óvodás korban
Stevia, az áldásos cukor
Recept izolált cukor nélkül! 1.
Recept izolált cukor nélkül! 2.
Az izolált cukor veszélyei
Recept izolált cukor nélkül! 3.
Húsvét a konyhában...
Amit a vacsoráról tudni kell...
Az egészséges reggeli
Gabonafélék
Csicseri borsó, bab, lencse...
A szénhidrátok szerepe az óvodáskorúak étrendjében 1. rész
Csicseri borsó, bab, lencse...
A szénhidrátok szerepe az óvodáskorúak étrendjében 2. rész
Fehérjék szerepe
az óvodás kisgyermek étrendjében
Folyadékfogyasztás óvodáskorban
Tetszett a cikk? Ajánld ismerőseidnek!
Megosztás |
LurkóVilág hírlevél feliratkozás »
Csatlakozz: Facebook/LurkoVilag »