Táplálkozás: egészségesen! | Mindennapi kenyerünk: kenyérfogyasztási szokások régen és napjainkban
     
óvoda hírek

óvoda hírek

óvoda hírek

Milyen halat adjunk és milyent ne a gyereknek? »
Rovat: Táplálkozás: egészségesen!
2018-12-07

Szüreti mulatság az óvodában »
Rovat: Szüret és vásár az óvodában
2018-10-08

Hagyományápolás, szüreti felvonulás »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-10-04

Szüreti vígasság a Lurkó Kuckó Óvoda szervezésében »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-10-03

Siklósi ovisok szürete »
Rovat: Szüret és vásár az óvodában
2018-10-01

Varázsjátékok, a Szocioemocionális Pedagógiai Terápia (SZPT) játékai az óvodai és az iskolai mindennapokban »
Rovat: Gyermekpszichológia
2018-09-26

Vidám évnyitó hét az óvodában »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-09-01

Óvodakezdés - praktikus tanácsok 2. »
Rovat: Óvodás leszek! Óvodakezdéshez tanácsok
2018-08-22

Milyen lesz a 2018/19-es iskolai év? »
Rovat: Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések
2018-08-13

Nyári élet az óvodában »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-07-05

Nyári népmeséink-Az évkörhöz illeszkedő népmesék 2.rész »
Rovat: Nyár óvodás korú gyermekkel
2018-07-02

A Sárkánykalandok Hévízen folytatódnak »
Rovat: Partnereink hírei
2018-07-01

Fessünk jéggel! »
Rovat: Játékok - amikre nyáron van igazán idő!
2018-06-30

Játékos tanulás - a nyári szünetre »
Rovat: Fejlesztőpedagógia
2018-06-11

Apróságok apróságai - A precíziós fogás alakulásáról és a túlféltésről »
Rovat: Fejlesztőpedagógia
2018-06-08

 
óvoda hírek

   

 
      Fejtő Nóra összes írása (2)



Fejtő Nóra,

Mindennapi kenyerünk: kenyérfogyasztási szokások régen és napjainkban

A kenyér alapjául szolgáló gabonafélék nem mindig voltak ismertek. 5- 10 ezer évvel ezelőtt gyakorlatilag bármilyen erre alkalmas növény terméséből valamifajta kenyeret készítettek...Vajon mit fogyasztunk ma Magyarországon?

A búzák ősének a TÖNKÖLYBÚZÁT nevezik. Ismert volt Sumerben, Egyiptomban, a yogikus Óind - kultúrában és az Esszénus közösségekben. A Kárpát-medencében is termesztették őseink, egészen a XIX. század végéig, majd lassanként feledésbe merült. Helyét a nemesített búzák vették át. Pedig a tönkölybúza őshonos, magas tápanyag, fehérje és rosttartalmú, növényvédő szerek nélkül tenyészthető gabona. Emellett egyedülálló sikértartalommal bír, ami anynyit jelent, hogy a belőle készült kenyerek kitűnő minőségűek, ráadásul hosszabban eltarthatók, mint a nemesített búzából készültek. Mindez lehetséges anélkül is, hogy kenyereink biológiai értékét mindenféle sikérjavítókkal, -fokozókkal, habosítókkal elrontanánk. A tönköly lisztjét sokszor lisztjavítóként is használják.


És mit fogyasztunk ma Magyarországon?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a hazai lakosság 48 kg kenyeret fogyaszt évente fejenként, az egy háztartásra jutó mennyiség pedig meghaladja a 120 kgot. Mivel igen nagy mennyiségben fogyasztunk kenyeret, jobban oda kellene figyelni a jó minőségre.
A felmérés egyértelműen mutatja azt is, hogy a családok túlnyomó többsége kizárólag fehér kenyeret, kiflit, zsemlét fogyaszt.
Ennek fő oka, hogy a szülők nem kívánnak a megszokott ízekről lemondani még az egészség érdekében sem. A barna kenyeret fogyasztók aránya viszonylag magas, de ők sem tudják azt a tényt, hogy a kenyér színe nem minden esetben jelenti azt, hogy teljes kiőrlésű gabonából készült. A szín eléréséhez elegendő a cikória, karamell, melasz felhasználása is, amellyel azonban a kenyér tápanyag és rost tartalma nem növekszik!

Gyermekeink egészséges étkezését szem előtt tartva, a tápanyagbevitel szempontjából célszerű a teljes kiőrlésű, magas rosttartalmú barna kenyér fogyasztását előtérbe helyezni. Vásárláskor célszerű a kenyér tápanyagtartalma mellett az összetételéről szóló tájékoztatót is figyelmesen elolvasni. Az összetevők ugyanis mennyiségi sorrendben vannak feltüntetve: elöl az szerepel, amelyből a legtöbbet tartalmazza a termék, és így halad a kisebb arányban jelenlévő összetevők felé. Ez az elv érvényes minden élelmiszerre, tehát erre érdemes minden esetben odafigyelni.

A minap egy bolti kalács összetevő címkéjén a következőket olvastam: búzaliszt, víz, növényi zsiradék (pálmazsír) só, szőlőcukor, margarin, emulgeálszer: E 471 (mely zsírsavak mono és digliceridjei), E 300 (aszkorbinsav), E412 (guargumi), élesztő, tojáslé, tartósítószer.

Eszembe jutott, hogy nagyanyáink idejében mennyivel egyszerűbb volt az élet! Akkoriban a kalács összetevői a búzaliszt, a vaj, a cukor, az élesztő, a tojás, a tej, és a só voltak…

Érdemes megpróbálkozni az otthoni kenyérsütéssel akár gépben – amiben percek alatt összekészíthető bármilyen kenyérféle – akár hagyományos módon sütőben, mert kenyeret sütni nem nagy ördöngősség, és így biztosak lehetnek abban is, hogy mi került a tésztába. 
A frissen sült kenyér illata pedig semmihez sem fogható! 

Több információ Rostfogyasztás és a gyerekek>> témakörben.

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2009. őszi (III.évf. 2.sz.) számában jelent meg. Feltöltés dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálra: 2010-10-18.



»  



'Táplálkozás: egészségesen!' rovat további cikkei:
Milyen halat adjunk és milyent ne a gyereknek?
Zöldségek színesben - Gyermeki konyhatündérek 3.
Színek és ételek - Gyermeki konyhatündérek 2.
Energiával teli ételek titkai - Gyermeki Konyhatündérek 1.
A méz hatási, gyógyreceptek, és méz fajták
Zakuszka
A táplálkozástudomány és a gyerekek
Olajok - hidegen préselve. Mit mire használjunk?
A "homok aranya" - miért kell tudnod a homoktövisről?
"Én is mindent megettem!" - Rossz étvágyú gyerekek?
Miért adjunk a gyerekeknek Flavonoidokban gazdag gyümölcsöket?
Itt a bodzaszörpkészítés ideje!
A víz gyógyító ereje
Forrásaink - őseink még tudták...
Víz energetizálás kristályokkal
Mi van a pohárban?
E - élelmiszeradalékok
A táplálék hatása génjeink működésére
Mindennapi kenyerünk: kenyérfogyasztási szokások régen és napjainkban
Miért ne rágózzon óvodás korú gyermekünk?
Nyári étrend tippek
Egy, érik a meggy! _ Frissítő nyári gyümölcsök
Mi kerüljön a család asztalára? -folyadékfogyasztás I.
Üdítőket se! - folyadékfogyasztás II.
Olajozottan
Mit igyon a gyermek?
Karanczné Varga Éva: Új információk az éltető gabonákról
Meleg(ítő) italok felnőtteknek hideg téli estékre
Bio sütemények Karácsonyra
Tízórai és uzsonna - kisétkezések óvodás korban
Stevia, az áldásos cukor
Recept izolált cukor nélkül! 1.
Recept izolált cukor nélkül! 2.
Az izolált cukor veszélyei
Recept izolált cukor nélkül! 3.
Húsvét a konyhában...
Amit a vacsoráról tudni kell...
Az egészséges reggeli
Gabonafélék
Csicseri borsó, bab, lencse...
A szénhidrátok szerepe az óvodáskorúak étrendjében 1. rész

Csicseri borsó, bab, lencse...
A szénhidrátok szerepe az óvodáskorúak étrendjében 2. rész

Fehérjék szerepe
az óvodás kisgyermek étrendjében

Folyadékfogyasztás óvodáskorban

Tetszett a cikk? Ajánld ismerőseidnek!
Megosztás

Szeretnél első kézből értesülni heti vezércikkünkről, legfrissebb híreinkről?
LurkóVilág hírlevél feliratkozás »

Csatlakozz: Facebook/LurkoVilag »





Az óvodás gyermek »

Környezeti nevelés »

Sport óvodáskorban »

Enneagram »

Érzelmi nevelés »

Tanulás - csak játékosan! »

Gyermekrajz »

Színterápia »

Kulturális nevelés »

Gyermekpszichológia »

Logopédia, beszédfejlődés »

Fejlesztőpedagógia »

Gyermeknevelés »

Zenei nevelés »

Jobbkezes vagy balkezes? »

Viselkedések, temperamentumok »

Asztrológia »

Családi történetek »


Óvodában, közösségben »

Óvodás leszek! Óvodakezdéshez tanácsok »

Panka óvodába megy! (szülői blog) »

Óvodai jelentkezés, beiratkozás »

Óvodai kirándulások »

Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések »

Óvodai nevelés »

Óvodai élet »


Szerves műveltség »

Szerzők, könyvek, szellemi nagyjaink »

Magyar ház »

Aranyalma Páros »

Viselet, öltözködés »

Ünnepeink az évkörben »

Baranta »

Népi játékok »

Jeles napok »


Egészséges óvodáskor »

Felső légúti betegségek »

Lúdtalp, bokasüllyedés, egészséges gyermekláb »

Adj neki sok gyümölcsöt, zöldséget! »

Hőségriadó! »

Homeopátia »

Gyermekgyógyászat »

Táplálékérzékenység, allergia »

Egészségmegőrzés télen »

Gyermek fogápolás »

Táplálkozás: egészségesen! »

Sóterápia »

Bach-virágterápia »

Milyen a jó gyerekcipő? »

Természetgyógyászat »


Kreatív sarok »

Gyerekzsúrok »

Találós kérdések »

Pipalisták »

Visegrádi Palotában gyerekkel »

Játékok - amikre nyáron van igazán idő! »

Vidám tél! »

Szent György hava: a sárkányos hónap! »

Lakásdíszek - Kreatív húsvét 2. »

Kreatív Tavasz »

Húsvéti tojások - Kreatív húsvét 1. »

Kreatív sarok - újrahasznosítás! »

Barkácsolós játékok »

Kreatív nyár »

Kreatív Arcfestés - állatminták »

Kreatív Iskolakezdés »

Farsangi jelmezek »

Rajzolgatós játékok »

Mozgolódós játékok »

Alkossunk ősszel is! »


Aktuális témáink

   


ÓVODALÁNC óvodák írásai

Óvodalánc hírek »

Zenei nevelés óvodáinkban »

Egészséges életmódra nevelés »

Márton nap az óvodákban »

Ősz az óvodákban »

Adventi készülődés óvodáinkban »

Környezeti nevelés az óvodákban »

Mikulás várás óvodáinkban »

Víz világnapja az óvodákban »

Anyák Napja szép ünnepére... »

Farsang az óvodáinkban »

Madarak és fák napja - május 10. »

Óvodák születésnapja és óvodások születésnapja »

Óvodalánc ovik: szülők az óvodákról :) »

Mesterségek az óvodáinkban »

Hagyományőrzés az óvodában »

Sport az óvodáinkban »

Húsvétra készülődés óvodáinkban »

Mese az óvodáinkban »

Játék óvodainkban »

Művészeti nevelés óvodáinkban »

Dajkának, dadusnak lenni jó! »

Nemzeti ünnepeink »

Állatok világnapja az óvodákban »

Óvodai ballagás, évzárók »

Szüret és vásár az óvodában »

Közösségépítés az óvodák irányításával »

További írások »

Óvoda bemutatkozók »

Óvodalánc óvodák írásai »

Óvodalánc óvodák gyermekrajzai »