Közösségépítés az óvodák irányításával | Óvodalánc
     
óvoda hírek

óvoda hírek

óvoda hírek

Versek sárkányokról »
Rovat: Szent György hava: a sárkányos hónap!
2019-04-04

Milyen halat adjunk és milyent ne a gyereknek? »
Rovat: Táplálkozás: egészségesen!
2018-12-07

Szüreti mulatság az óvodában »
Rovat: Szüret és vásár az óvodában
2018-10-08

Hagyományápolás, szüreti felvonulás »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-10-04

Szüreti vígasság a Lurkó Kuckó Óvoda szervezésében »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-10-03

Siklósi ovisok szürete »
Rovat: Szüret és vásár az óvodában
2018-10-01

Varázsjátékok, a Szocioemocionális Pedagógiai Terápia (SZPT) játékai az óvodai és az iskolai mindennapokban »
Rovat: Gyermekpszichológia
2018-09-26

Vidám évnyitó hét az óvodában »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-09-01

Óvodakezdés - praktikus tanácsok 2. »
Rovat: Óvodás leszek! Óvodakezdéshez tanácsok
2018-08-22

Milyen lesz a 2018/19-es iskolai év? »
Rovat: Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések
2018-08-13

Nyári élet az óvodában »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-07-05

Nyári népmeséink-Az évkörhöz illeszkedő népmesék 2.rész »
Rovat: Nyár óvodás korú gyermekkel
2018-07-02

A Sárkánykalandok Hévízen folytatódnak »
Rovat: Partnereink hírei
2018-07-01

Fessünk jéggel! »
Rovat: Játékok - amikre nyáron van igazán idő!
2018-06-30

Játékos tanulás - a nyári szünetre »
Rovat: Fejlesztőpedagógia
2018-06-11

 
óvoda hírek

Iskolás leszek! »

Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések »

 

Óvodalánc »

Közösségépítés az óvodák irányításával


Közösségépítés az óvodák irányításávalNagy a hó igazán, Fut a sí meg a szán (Téli örömök Projektnap)

Bagaméri Napközi Otthonos Óvoda, Bagamér - 4286

A Januári időjárás lehetővé tette azon ötletünket, hogy a Szülőkkel együtt valósítsuk meg a gyermekek örömére a közös szánkózást. Mivel óvodánk udvara és a környékünk sík vidéken terül el, és nincs lehetőségünk szánkódomb építésére így közösség kovácsoló eseménynek szánva valósítottuk meg Projekt napunkat.

 

Bővebben »Múltunk Játékai c. játékkiállítás

Bagaméri Napközi Otthonos Óvoda, Bagamér - 4286

Nagy Zoltánné Óvodavezető Sütő András szavaival nyitotta meg a Játékkiállítást:
Ha csak lehet, játszik a gyermek. Mert végül a játék komolyodik munkává. Boldog ember, ki a munkájában megtalálja a valamikori játék hangulatát.

Bővebben »Óvoda szeretlek! - Felnőtt farsang a Mosolygó Óvodában

Gyermeksziget Montessori Óvoda Mosolygó Tagóvoda, Budapest - 1039

Az óvodában folyó magas színvonalú munkához fontos, hogy a dolgozók jól érezzék magukat az intézményben. Ennek érdekében igyekszünk sok olyan programot csinálni, amely jobban összekovácsolja a csapatot. Tagóvoda lévén, egy másik épületben működik a székhelyen lévő óvoda, rendszeresen tartunk közös értekezleteket, programokat, hogy minél jobban megismerhessük egymást. Ez volt a célja februárban közös farsangunknak.

Bővebben »A húsvéti sonka nyomában

Ajka Városi Óvoda Katica Óvoda, Ajka - 8400

Karácsony után talán második olyan nagy ünnep a Húsvét, mely minden kisgyermekhez a legközelebb áll. Az ajkai Katica Óvoda Pillangó csoportosai a tavalyi évben is, és idén is érdekes témákkal kezdték meg az ünnepi ráhangolódást.

Bővebben »A 125 éves Tündérkert óvoda

Tündérkert Óvoda, Somogyvár - 8698

A Somogyvárhoz hasonló kis falvak léte mindig függött és függ ma is attól, hogy gyermeknevelő intézményeit fenn tudta,tudja- e tartani? Az óvoda, központi helyet foglal el a családok és a falu életében, hiszen egyszer mindenki ennek az intézménynek a falai közé érkezik, és innét indul a nagybetűs életbe! A somogyvári óvoda fennállásának elmúlt 125 évét szeretném bemutatni röviden írásomban,amely abból az alkalomból készült, hogy 2013.03.23-án szakmai konferencia és születésnapi ünnepség keretén belül emlékeztünk meg alapítóinkról.

Bővebben »Segítőkészségből jeles!

Ajka Városi Óvoda Patakparti Óvoda, Ajka - 8400

Az óvodában folyó pedagógiai munka módszereinek megválasztásához, eredményességéhez, az egyéni bánásmód elvének alkalmazásához elengedhetetlenül fontos a gyermekek családi hátterének ismerete. A család megismerésének egyik eszköze a családlátogatás.

Bővebben »Vidám Mazsola délutánok

Ajka Városi Óvoda Patakparti Óvoda, Ajka - 8400

Tudjuk, milyen fontos az eredményes nevelőmunkához a harmónikus, egymást segítő családi és óvodai nevelés. Ennek erősítéséhez, az együttműködésnek számtalan formája lehetséges. A cél hatékony eléréséhez új programsorozatot dolgoztunk ki, melynek a „Vidám Mazsola délután” nevet adtuk.

Bővebben »Miért szeretem az óvodánkat?

Tési Napsugár Óvoda, Tés - 8109

Két gyerekes anyuka vagyok, a nagyobbik fiam néhány hónapja kezdte az óvodát két és fél évesen. Egy kisfaluban lakunk, ahol szerencsére még az óvoda működik egy vegyes csoporttal. Néhány éve költöztünk ide, így még nem ismerünk „mindenkit” a faluban.

Bővebben »Tökparti 2012

Fő utcai Platánfa Óvoda, Csongrád - 6640

Az óvodánk udvarán az idén is megrendeztük a családokkal együtt azt a délutánt, ahol mindenki jól érezte magát, alkothatott, kreativitását kibontakoztathatta, és a gyerekek is ügyeskedhettek, sok vidám pillanatot élhettünk át együtt.

Bővebben »Készülődés nyugdíjas búcsúztatóra

Gyermeksziget Montessori Óvoda Mosolygó Tagóvoda, Budapest - 1039

Az idei évben szeptembertől, decemberig négy kollega is elment nyugdíjba. Ezek a kollegák az óvoda törzsdolgozói voltak, hiszen valaki az óvoda nyitása óta az óvoda mindennapi életét színesíti. Innen támadt az ötlet, hogy őket valahogy „másképpen” szeretnénk elbúcsúztatni.

Bővebben »Jótékonysági bál a kreatív gyermekekért

Ajka Városi Óvoda Patakparti Óvoda, Ajka - 8400

A Patakparti óvoda Kreatív Gyermekekért Alapítványa 17. alkalommal rendezte meg alapítványi bálját azzal a céllal, hogy a szülők, szponzorok anyagi támogatásával, tárgyi felajánlásaival segíteni tudja az óvodában ellátott gyermekek fejlődéséhez, alkotó tevékenységéhez szükséges eszközök beszerzését. Az alapítvány bevételének egyik legjelentősebb forrása az óvodabál.

Bővebben »Nyugdíjas búcsúztató

Gyermeksziget Montessori Óvoda Mosolygó Tagóvoda, Budapest - 1039

November 30-a emlékezetes marad sok ember számára a Mosolygó Óvodában. Négy, az óvodában több, mint 25 éve dolgozó kolléganő ment nyugdíjba, tőlük köszöntünk el ezen a napon. Szerettünk volna számukra valami olyant szervezni, amire hosszú ideig emlékezni fognak, ami méltó búcsú a sok szép év után.

Bővebben »Az Idősek világnapjának megünneplése

Bercsényi Utcai Kincskereső Óvoda, Csongrád - 6640

Éveknek súlya nem mindig teher,
Sok ember lassan mindent kihever.
Deres hajával gyakran béke jár,
Nincs szenvedélye, csak emléke már.
/Juhász Gyula/

Bővebben »Nyílt nap a Mókus csoportban

Gyermeksziget Montessori Óvoda Mosolygó Tagóvoda, Budapest - 1039

A szülői kíváncsiság határtalan. Jómagam is többet időznék gyermekem csoportjának ajtajában, érkezéskor és távozáskor, hogy megpillanthassam mit csinál?; hogyan játszik?; kik a barátai?; eszik?; alszik?; hogyan alkot? stb. De ajtónyitáskor szinte radarként jeleznek egymásnak a gyermekek, hogy megjött az anyukád, apukád!

Bővebben »Őszi nap az óvodában

Csorvási Óvoda és Bölcsőde (Bocskai u), Csorvás - 5920

Nevelési programunkban külön fejezet szól az óvoda kapcsolatrendszeréről. Ennek része a család és az óvoda kapcsolata, melyben célunk együttműködéssel elősegíteni a gyermekek fejlődését, miközben a családból hozott értékeket megőrizzük, folytatjuk, kiegészítjük, a lemaradásokat korrigáljuk, a hiányokat pótoljuk.

Bővebben »Óvodásból óvónő, óvónőből szülő, szülőből fejlesztőpedagógus

Gyermeksziget Montessori Óvoda Mosolygó Tagóvoda, Budapest - 1039

... mindez egy egy személyben, egy helyen, a Mosolygó Óvodában.
33 éve dolgozom a Mosolygó Óvodában, mint óvodatitkár. Ennyi idő alatt sok-sok embert sikerült megismernem és egy egész generációváltást sikerült átélnem. Meg sem tudnám számolni, hogy hány kollégával dolgoztam együtt, hány gyermek vált azóta felnőtté

Bővebben »Rendhagyó köszöntés a Delfin csoportban

Gyermeksziget Montessori Óvoda Mosolygó Tagóvoda, Budapest - 1039

A Delfin csoport szülei évek óta nagyon odafigyel pedagógusaik névnapi köszöntésére. A régebbi szülők év elején megbeszélik az újonnan érkező kiscsoportos szülőkel, hogy ez ebben a csoportban hagyomány, mintahogyan a karácsonyi, és az évvégi köszönet nyilvánítás is.

Bővebben »A Kreatív Műhely Munkaközösség munkája

Ajka Városi Óvoda Patakparti Óvoda, Ajka - 8400

A Kreatív Műhely Munkaközösség 2010 őszén 18 fővel alakult az Ajka Városi Óvodában. Az elmúlt tanévben a kompetencia alapú programcsomaghoz tartozó eszközökkel ismerkedtünk. Átnéztük a meseláda tartalmát, betekintést kaptunk a mozgásfejlesztés eszközeibe, az ötletes és mutatós dekoráció elkészítéséhez is sok- sok instrukciót kaptunk.

Bővebben »Beszoktatás a bölcsődébe

Csorvási Óvoda és Bölcsőde (Bocskai u), Csorvás - 5920

Bölcsõdénkbe folyamatos beszoktatással érkeznek a gyermekek. Mai világunkban szükség van arra hogy az édesanyák dolgozzanak,gyermekeiket biztonságba tudják,ezt próbálja nyújtani a bölcsõde. Érzelmi biztonságot, testi lelki jólétet,amit folyamatos beszoktatással érünk el.

Bővebben »A versenyszellem erősítése a Mosolygó Óvodában

Gyermeksziget Montessori Óvoda Mosolygó Tagóvoda, Budapest - 1039

A Mosolygó Óvoda dolgozói szeretik a kihívásokat, a versenyeket. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy szívesen indulunk különböző versenyeken, melyek különböző témakörökben, ill. feladatok megoldásában kerülnek meghirdetésre. Fő célunk természetesen az, hogy nyerjünk, de ez nem mindig sikerülhet. Ezekbe megpróbáljuk bevonni a szülőket is, akik a mi aktivitásunkat látva szívesen támogatnak minket. Persze olyan is van, hogy mi kapunk erőt a szülőktől az ő igyekezetüket látva.

Bővebben »Ősz Ünnep a Sün Balázs csoportban

Ajka Városi Óvoda Patakparti Óvoda, Ajka - 8400

Reggel óta lázas tevékenységet folytattak a gyerekek a 14 érdeklődő szülő segítségével, akik a csoport hagyományos őszi időszakot lezáró Ősz Ünnepére érkeztek. Egy csoport töklámpást készített, míg a szülők késsel vágták ki a szemet, orrot, szájat, addig a gyerekek kanalazták a tök belsejét.

Bővebben »Csokigyár a mi óvodánkban

Gyermeksziget Montessori Óvoda Mosolygó Tagóvoda, Budapest - 1039

Egy szép tavaszi délelőttön a Mosolygó óvoda apraja- nagyja az udvaron felállított „alkalmi csokigyár” aktív dolgozója lehetett. 

Bővebben »Látogatás a nyugdíjasházban

Gyermeksziget Montessori Óvoda Mosolygó Tagóvoda, Budapest - 1039

A Mosolygó óvoda Delfin csoportja látogatást tett a közeli nyugdíjas házban Anyák napja alkalmából. 

Bővebben »Vidám évnyitó hét az óvodában

Napközi Otthonos Óvodai Tagintézmény, Jásztelek - 5141

Szeptember elsõ napjaiban kerül megrendezésre óvodánkban a vidám évnyitó hét. Ezeken a napokon várjuk és szeretettel fogadjuk intézményünkbe szüleikkel együtt azokat a gyermekeket, akik most kezdik az óvodába járást, és azokat is, akik már elõzõ tanévben is óvodánkba jártak.

Bővebben »Közösségformálás

Nardini Napköziotthon, Székelyudvarhely - 535600

Ősszel, az új óvodai év kezdetén, új gyerekek kerülnek a vegyes csoportba. Az új gyerekek számára, az óvoda más, mint az otthon bizalmas, családi környezete. A testvérekkel és barátokkal való játék helyébe, belép a teljesen idegen gyermekkel való játék.  

 

Bővebben »Születésnapi buli

Kodály Zoltán Óvoda Micimackó Óvoda telephely, Tatabánya - 2800

Tatabánya szívében van egy óvoda, Micimackó a neve. Nem a Százholdas Pagonyban lakunk, de az óvodás éveket az itt dolgozó felnőttek igyekeznek meseszéppé tenni. A malacka csoportban erről Hajni néni, Éva néni és Zsófi néni gondoskodik. Persze mindez lehetetlen lenne az összetartó szülői közösségünk nélkül. És még Róbert Gidát- Csilla vezi nénit nem is említettük!

Bővebben »Hagyományápolás, szüreti felvonulás

Nyitnikék napköziotthonos tagovoda Szuhogy, Szuhogy - 3734

„ Legyen az óvoda a játéké, legyen az óvoda élményszerű, legyen játékos, hogy a gyermek felszabadultan tudjon megnyilvánulni, kibontakozni, tanulni, tapasztalatokat gyűjteni." / Dr. Kovács György/

Bővebben »Bölcsis Buli Babáknak!

Csorvási Óvoda és Bölcsőde (Bocskai u), Csorvás - 5920

A Csorvási ÁMK Óvodájának bölcsődei csoportja vagyunk.A bölcsődés gyermekek ellátásán kívül havonta egyszer játszóházat szervezünk azoknak a gyermekeknek és szüleiknek akik még nem járnak  bölcsődébe. 

Bővebben »Születésnap, névnap ünneplése az ovinkban!

Bükk Kincsei Napköziotthonos Óvoda, Cserépváralja - 3417

Már többször is említettük, hogy a mi kicsiny Bükk Kincsei Napköziotthonos Óvodánkban, minden jellegzetes ünnepet megünnepelünk, megemlékezünk róla.
Nálunk a mikulás, karácsony, farsang, anyák napja, ballagás mellett nagy hangsúlyt fordítunk a gyermekeink születésnapjának, névnapjának a megünnepléséről.

Bővebben »Kirándulás: a Paradicsomban jártunk

Gyermeksziget Montessori Óvoda Mosolygó Tagóvoda, Budapest - 1039

A III. kerület egyik legnépszerűbb étterme, a Pizzaparadicsom tavasszal vendégül látta a kerület óvodásait.

Bővebben »Óvoda másképp...

Elvarázsolt Házikó Óvoda, Szamosújvár - 405300

A 2011 – 2012 - es tanévet újítással kezdtük, mivel a tanügy beiktatott egy új programot a tavaszi időszakra, éspedig az „Óvoda másképp” nevezetű programot.  Ennek lényege hogy egy héten keresztül, minden nap más és más fajta tevékenységeket vezessünk be az óvodánkba.

Bővebben »Bölcsődei csoport az óvodában

Csorvási Óvoda és Bölcsőde (Bocskai u), Csorvás - 5920

Csorváson a Bocskai utcai ovi bölcsődei csoportja vagyunk. Feladatunk a három év alatti gyerkőcök ellátása. Jelenleg 12 apróság jár hozzánk. Az ovival együttműködve annak rendezvényein részt veszünk, és természetesen vannak saját rendezvényeink is.

Bővebben »A projektmódszer, mint szocializációs lehetőség

Elvarázsolt Házikó Óvoda, Szamosújvár - 405300

Óvodánkban gyakran alkalmazott módszer a projektmódszert, mert az idők során igen alkalmasnak bizonyult a különböző témák feldolgozásában. A gyerekek a projektmódszer alkalmazása folyamán nagyon aktívak, örömmel jönnek az óvodába (a témával kapcsolatban talált anyagokkal) és sokkal több új információt sajátítanak el, melyek nem felejtődnek el hamar, hanem tartósak.

Bővebben »Együttlét a mindennapokban

Elvarázsolt Házikó Óvoda, Szamosújvár - 405300

Szociális környezetben a társas érintkezésre mindenkinek szüksége van a normális-egészséges alkalmazkodáshoz, hiánya, vagy elvonása elbizonytalanít, feszültséget kelt, befolyásolhatóvá teszi az embert.

Bővebben »Reggeli talalkozó az Elvarázsolt házikó Óvodában

Elvarázsolt Házikó Óvoda, Szamosújvár - 405300

 

Egy,kettő,három,négy
Kicsi cipő hová mész?

 

Bővebben »Évzáró kerti parti az óvodánkban

Kodály Zoltán Óvoda Micimackó Óvoda telephely, Tatabánya - 2800

Immáron több éves hagyományra vezethetjük vissza az óvoda évzáró ünnepségét, a gyerekek, szülők és pedagógusok által is várva várt Kertipartit. Az év utolsó nevelési napján a gyerekek délelőtt sorversenyeken vesznek részt, kora délután pedig érkeznek a vállalkozó kedvű szülők kis csoportjai, akik az óvoda udvarán kialakított tűzrakóhelyeken bográcsokban elkezdik a gulyásfőzés előkészületeit.

Bővebben »Gyermeknap a Mosolygó Óvodában

Gyermeksziget Montessori Óvoda Mosolygó Tagóvoda, Budapest - 1039

2012. májusban az eddigi hagyományoktól eltérően, egy péntek délután a szülőket is meghívva tartottuk a Gyermeknapot. A rendezvény a gyermekek és a szülők körében is nagyon sikeres volt, egy igazán kellemes délutánt tölthettek együtt a családok.

Bővebben »Kirándulás Börgönd pusztán

Kodály Zoltán Óvoda Micimackó Óvoda telephely, Tatabánya - 2800

Minden évben szervezünk, a szülőkkel együtt, csoportkirándulást. Ezzel a csoporttal először, mikor még kicsik voltak, Tatára mentünk kisvonattal. ott, úgy érzem nagyon jól összecsiszolódott a csoport. Barátságok kötődtek szülők között, illetve jókat beszélgethettünk mi óvónénik is a szülőkkel kötetlenül. Így nem is volt kérdés az év végi kirándulás. Egy picit már messzebbre, de hasznos időtöltéssel fűszerezve.

Bővebben »

Az óvodás gyermek »

Környezeti nevelés »

Sport óvodáskorban »

Enneagram »

Érzelmi nevelés »

Tanulás - csak játékosan! »

Gyermekrajz »

Színterápia »

Kulturális nevelés »

Gyermekpszichológia »

Logopédia, beszédfejlődés »

Fejlesztőpedagógia »

Gyermeknevelés »

Zenei nevelés »

Jobbkezes vagy balkezes? »

Viselkedések, temperamentumok »

Asztrológia »

Családi történetek »


Óvodában, közösségben »

Óvodás leszek! Óvodakezdéshez tanácsok »

Panka óvodába megy! (szülői blog) »

Óvodai jelentkezés, beiratkozás »

Óvodai kirándulások »

Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések »

Óvodai nevelés »

Óvodai élet »


Szerves műveltség »

Szerzők, könyvek, szellemi nagyjaink »

Magyar ház »

Aranyalma Páros »

Viselet, öltözködés »

Ünnepeink az évkörben »

Baranta »

Népi játékok »

Jeles napok »


Egészséges óvodáskor »

Felső légúti betegségek »

Lúdtalp, bokasüllyedés, egészséges gyermekláb »

Adj neki sok gyümölcsöt, zöldséget! »

Hőségriadó! »

Homeopátia »

Gyermekgyógyászat »

Táplálékérzékenység, allergia »

Egészségmegőrzés télen »

Gyermek fogápolás »

Táplálkozás: egészségesen! »

Sóterápia »

Bach-virágterápia »

Milyen a jó gyerekcipő? »

Természetgyógyászat »


Kreatív sarok »

Gyerekzsúrok »

Találós kérdések »

Pipalisták »

Visegrádi Palotában gyerekkel »

Játékok - amikre nyáron van igazán idő! »

Vidám tél! »

Szent György hava: a sárkányos hónap! »

Lakásdíszek - Kreatív húsvét 2. »

Kreatív Tavasz »

Húsvéti tojások - Kreatív húsvét 1. »

Kreatív sarok - újrahasznosítás! »

Barkácsolós játékok »

Kreatív nyár »

Kreatív Arcfestés - állatminták »

Kreatív Iskolakezdés »

Farsangi jelmezek »

Rajzolgatós játékok »

Mozgolódós játékok »

Alkossunk ősszel is! »


Aktuális témáink

Iskolás leszek! »

Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések »


ÓVODALÁNC óvodák írásai

Óvodalánc hírek »

Zenei nevelés óvodáinkban »

Egészséges életmódra nevelés »

Márton nap az óvodákban »

Ősz az óvodákban »

Adventi készülődés óvodáinkban »

Környezeti nevelés az óvodákban »

Mikulás várás óvodáinkban »

Víz világnapja az óvodákban »

Anyák Napja szép ünnepére... »

Farsang az óvodáinkban »

Madarak és fák napja - május 10. »

Óvodák születésnapja és óvodások születésnapja »

Óvodalánc ovik: szülők az óvodákról :) »

Mesterségek az óvodáinkban »

Hagyományőrzés az óvodában »

Sport az óvodáinkban »

Húsvétra készülődés óvodáinkban »

Mese az óvodáinkban »

Játék óvodainkban »

Művészeti nevelés óvodáinkban »

Dajkának, dadusnak lenni jó! »

Nemzeti ünnepeink »

Állatok világnapja az óvodákban »

Óvodai ballagás, évzárók »

Szüret és vásár az óvodában »

Közösségépítés az óvodák irányításával »

További írások »

Óvoda bemutatkozók »

Óvodalánc óvodák írásai »

Óvodalánc óvodák gyermekrajzai »