Gyermeksziget Montessori Óvoda Mosolygó Tagóvoda | Budapest oldala LurkóVilág óvodai portálon
     
óvoda hírek

        Játéktár híreink

•  

Ovis Ballagásra ergonómikus iskolatáskát ajándékozz! »

•  

Djeco Újdonság! »

•  

DIY Csináld magad Djeco készletek »

óvoda hírek

óvoda hírek

Versek sárkányokról »
Rovat: Szent György hava: a sárkányos hónap!
2019-04-04

Milyen halat adjunk és milyent ne a gyereknek? »
Rovat: Táplálkozás: egészségesen!
2018-12-07

Szüreti mulatság az óvodában »
Rovat: Szüret és vásár az óvodában
2018-10-08

Hagyományápolás, szüreti felvonulás »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-10-04

Szüreti vígasság a Lurkó Kuckó Óvoda szervezésében »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-10-03

Siklósi ovisok szürete »
Rovat: Szüret és vásár az óvodában
2018-10-01

Varázsjátékok, a Szocioemocionális Pedagógiai Terápia (SZPT) játékai az óvodai és az iskolai mindennapokban »
Rovat: Gyermekpszichológia
2018-09-26

Vidám évnyitó hét az óvodában »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-09-01

Óvodakezdés - praktikus tanácsok 2. »
Rovat: Óvodás leszek! Óvodakezdéshez tanácsok
2018-08-22

Milyen lesz a 2018/19-es iskolai év? »
Rovat: Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések
2018-08-13

Nyári élet az óvodában »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-07-05

Nyári népmeséink-Az évkörhöz illeszkedő népmesék 2.rész »
Rovat: Nyár óvodás korú gyermekkel
2018-07-02

A Sárkánykalandok Hévízen folytatódnak »
Rovat: Partnereink hírei
2018-07-01

Fessünk jéggel! »
Rovat: Játékok - amikre nyáron van igazán idő!
2018-06-30

Játékos tanulás - a nyári szünetre »
Rovat: Fejlesztőpedagógia
2018-06-11

 
óvoda hírek

Iskolás leszek! »

Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések »

 

Gyermeksziget Montessori Óvoda Mosolygó Tagóvoda (Budapest)

oldala a LurkóVilág.hu óvodai portálon

Gyermeksziget Montessori Óvoda Mosolygó Tagóvoda

Az óvoda adatai:
> Cím:1039 Budapest, Kelta u. 8.
> Honlap:www.gyermeksziget.eoldal.hu
> Alapítás éve:1979.
> Óvodalánc reg.:2011.

A Gyermeksziget Montessori Óvoda Mosolygó Tagóvoda írásai

Az írásokat szerzői jogok védik, azokat részleteiben vagy teljes terjedelemben átvenni nem lehet! Kérdés esetén írjon nekünk: lurkovilag@lurkovilag.hu

Az óvoda életét bemutató írások

Köszönő sorok

Ebben a játéksorozatban utolsó írásomat szeretném megtenni. Ezek rendhagyósorok lesznek:
Tovább...

Ovifoci

A Gyermeksziget Montessori Óvoda Mosolygó Tagóvodában évek óta nagy sikernek örvend az ovifoci. A foglalkozásokat a Baráti Bőrlabda F.C. tartja, az évek során az óvoda nagyon jó kapcsolatot alakított ki az egyesülettel.

Tovább...

Készülődés nyugdíjas búcsúztatóra

Az idei évben szeptembertől, decemberig négy kollega is elment nyugdíjba. Ezek a kollegák az óvoda törzsdolgozói voltak, hiszen valaki az óvoda nyitása óta az óvoda mindennapi életét színesíti. Innen támadt az ötlet, hogy őket valahogy „másképpen” szeretnénk elbúcsúztatni.

Tovább...

Fogápolási nap óvodánkban

Egy nagyszerű kezdeményezésnek helyt adva idén először, neves szakemberek jöttek el hozzánk, a Heim Pál Gyermekkórház Fogászati Prevenciós Osztályáról, és egy meglehetősen jó hangulatú bemutatót, oktatást kaphattak kis óvodásaink a helyes száj-és fogápolásról.

Tovább...

Művészi torna óvodánkban

A Mosolygó Óvodában három évvel ezelőtt kezdődtek el a művészi torna foglalkozások. Bea néni először a székhely óvodában kezdett el foglalkozni a gyermekekkel, majd nálunk is igény lett erre a szép sportra.

Tovább...

Nyílt nap a Mókus csoportban

A szülői kíváncsiság határtalan. Jómagam is többet időznék gyermekem csoportjának ajtajában, érkezéskor és távozáskor, hogy megpillanthassam mit csinál?; hogyan játszik?; kik a barátai?; eszik?; alszik?; hogyan alkot? stb. De ajtónyitáskor szinte radarként jeleznek egymásnak a gyermekek, hogy megjött az anyukád, apukád!

Tovább...

Nyugdíjas búcsúztató

November 30-a emlékezetes marad sok ember számára a Mosolygó Óvodában. Négy, az óvodában több, mint 25 éve dolgozó kolléganő ment nyugdíjba, tőlük köszöntünk el ezen a napon. Szerettünk volna számukra valami olyant szervezni, amire hosszú ideig emlékezni fognak, ami méltó búcsú a sok szép év után.

Tovább...

Úszásoktatás az óvodában

A Gyermeksziget Montessori Óvoda Mosolygó Tagóvodájából a gyermekek egy része úszásoktatáson vesz részt. Évek óta járunk óvodásainkkal a kerületben lévő Csalogány iskola uszodájába,ahova külön busz visz minket.

Tovább...

A Medvecsaládunk (mesevilág az óvodában)

A Mosolygó óvodában él egy medvecsalád. Medve Ede az apuka , Medve Emese az anyuka , Medve Evelin a kislány és Medve Endre a kisfiú.

Tovább...

Mikulás ünnepség

Az ünnepek, hagyományok az összetartozás érzését erősítik, a közösséget éltetik. Nálunk a Mosolygó Óvodában nagy öröm a mikulásvárás, az ezzel járó készülődés. A gyerekek nagy izgalommal várták ezt a napot, hogy eljöjjön a jóságos „Mikulás bácsi".

Tovább...

Látgatóban a nagykarácsonyi Mikulásnál

Tavaly történt meg először, hogy gyermekeinkhez nemcsak december 6.-án jött el a Télapó, hanem a nagycsoportosok lehetőséget kaptak arra, hogy meglátogassák Nagykarácsonyban.

Tovább...

Rendhagyó köszöntés a Delfin csoportban

A Delfin csoport szülei évek óta nagyon odafigyel pedagógusaik névnapi köszöntésére. A régebbi szülők év elején megbeszélik az újonnan érkező kiscsoportos szülőkel, hogy ez ebben a csoportban hagyomány, mintahogyan a karácsonyi, és az évvégi köszönet nyilvánítás is.

Tovább...

Óvodásból óvónő, óvónőből szülő, szülőből fejlesztőpedagógus

... mindez egy egy személyben, egy helyen, a Mosolygó Óvodában.
33 éve dolgozom a Mosolygó Óvodában, mint óvodatitkár. Ennyi idő alatt sok-sok embert sikerült megismernem és egy egész generációváltást sikerült átélnem. Meg sem tudnám számolni, hogy hány kollégával dolgoztam együtt, hány gyermek vált azóta felnőtté

Tovább...

A versenyszellem erősítése a Mosolygó Óvodában

A Mosolygó Óvoda dolgozói szeretik a kihívásokat, a versenyeket. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy szívesen indulunk különböző versenyeken, melyek különböző témakörökben, ill. feladatok megoldásában kerülnek meghirdetésre. Fő célunk természetesen az, hogy nyerjünk, de ez nem mindig sikerülhet. Ezekbe megpróbáljuk bevonni a szülőket is, akik a mi aktivitásunkat látva szívesen támogatnak minket. Persze olyan is van, hogy mi kapunk erőt a szülőktől az ő igyekezetüket látva.

Tovább...

Személyi változások a Mosolygó Óvodában

Az idei tanév sok változást hozott óvodánkban a pedagógusok személyét illetően. Nem is emlékszünk arra, hogy volt-e már hasonló, nagy személyi változással beköszöntő szeptember.

Tovább...

Adventi készülődés

A Mosolygó Óvodában évekkel ezelőtt szakítottunk a hagyományokkal, azóta a karácsonyt a szokásostól eltérő módon  ünnepeljük. 

Tovább...

Látogatás a nyugdíjasházban

A Mosolygó óvoda Delfin csoportja látogatást tett a közeli nyugdíjas házban Anyák napja alkalmából. 

Tovább...

Csokigyár a mi óvodánkban

Egy szép tavaszi délelőttön a Mosolygó óvoda apraja- nagyja az udvaron felállított „alkalmi csokigyár” aktív dolgozója lehetett. 

Tovább...

Környezetbarát gondolkodásmód

Nevelési munkánkban kiemelt feladatot jelent a természet megismerésére, szeretetére, a környezet megóvására nevelés. Környezetünket folyamatosan és tudatosan formáljuk olyanná, amelyben a természet  örökké megújuló szépségét, sokszínűségét bemutathatjuk a gyerekeknek. Óvodásaink igényeinek megfelelően kialakított udvarunk számtalan természeti jelenség felfedezésére, gyűjtögetésre, játékos tanulásra nyújt lehetőséget. 

Tovább...

Ép természetben, ép lélek

Az óvodás kor egy olyan fogékony időszak az ember életében, amikor még nagyobb erőfeszítés nélkül megtanulhat gazdálkodni a természettől kapott kincsekkel. Ennek szellemében kap időről időre hangsúlyt a környezetünk és védelmének megismerése óvodánkban.

Tovább...

Hajókirándulás Szentendrére

A Mosolygó Óvoda Mókus csoportjának dajkájaként már sok kiránduláson részt vettem. Most egy hajókázós napunkat írnám le, ami nagy élmény volt felnõtteknek, gyerekeknek egyaránt.

Tovább...

Óvoda szeretlek! - Felnőtt farsang a Mosolygó Óvodában

Az óvodában folyó magas színvonalú munkához fontos, hogy a dolgozók jól érezzék magukat az intézményben. Ennek érdekében igyekszünk sok olyan programot csinálni, amely jobban összekovácsolja a csapatot. Tagóvoda lévén, egy másik épületben működik a székhelyen lévő óvoda, rendszeresen tartunk közös értekezleteket, programokat, hogy minél jobban megismerhessük egymást. Ez volt a célja februárban közös farsangunknak.

Tovább...

Színházi előadások - óvodásoknak

Ötödik éve dolgozom a budapesti Gyermeksziget Montessori Óvoda Mosolygó Tagóvodájában, mivel szívem egyik bugyrában laknak a színházi előadások, így előszeretettel szervezek ezzel kapcsolatos programokat a gyerekeknek.

Tovább...

Színházban - óvodásokkal

Óvodapedagógusként tudom, hogy ha egy családban nagy a korkülönbség, akkor nehéz a gyermekprogramokat összeegyeztetni, hiszen kinek kedvezzen a szülő, a kicsinek vagy a nagyobbnak?

Tovább...

A gyermek képességeinek megsegítése több irányból - egy közös óra élménybeszámolója

A Mosolygó óvoda azon szerencsés helyzetben van, hogy külső szakemberek segítségére is számíthat. Mivel nagyon családias légkörben éljük mindennapjainkat, nagyon hamar részesei lettek ennek a közösségnek. Jelenleg az óvodát az önkormányzat tartja fent, ebből kifolyólag az intézmény egy fejlesztőpedagógust tudhat sajátjának. A logopédus, pszichológus, utazó gyógypedagógus pedig külső szaktanácsadó, pedagógiai intézmény biztosítja.

Tovább...

Játszóházban a Pillangó csoport

A pillangó csoport, egy szép tavaszi napon buszra szállt, hogy meglátogasson egy óbudai játszóházat. Amikor csak tehetjük, kimozdulunk egy kicsit. Már napokkal az indulás elõtt csak errõl suttogtak a gyerekek, és várták a nagy napot...

Tovább...

Jeles nap – Farsang

Oly mértékben korlátok közé szorítja az élet a gyermekeket, hogy folyamatosan keresnünk kell az alkalmat a gátlások oldására. A több héten át tartó készülődés, majd a farsangi mulatozás mind-mind lehetőséget ad arra, hogy feloldja a feszültségeiket, megtanulják a sokféle érzelem kezelését. 

Tovább...

A mi dadusunk írta: Irány a játszóház!

A mi óvodánk a Gyermeksziget Montessori Óvoda MOSOLYGÓ Tagóvodája egy ideje minden évben lehetőséget kap arra, hogy mind a kilenc csoport összes gyereke ingyen elmehessen a közeli játszóházba, ahol a felgyülemlett energiáikat egy pillanat alatt levezethetik.

Tovább...

Alapítványunk

A Mosolygó Óvodáért Alapítvány 1998-ban azzal a céllal alakult, hogy segítse, támogassa a Mosolygó Óvodában folyó munkát. Úgy gondolom, hogy ezt az elmúlt 14 évben szűkös lehetőségeink ellenére sokféle módon sikerült megvalósítani. A teljesség igénye nélkül szeretném elmondani, hogy mik voltak azok a legnagyobb események, beszerzések, amelyekkel hozzá tudtunk járulni az intézményben folyó munkához.

Tovább...

Szeretet torna

Óvodánk, Óbuda szélén, egy lakótelepen található, annak minden szépségével, és hátrányával. Egyrészt a zsúfoltságnak is van némi előnye. Történetesen a mi lakótelepünkön szerencsére nem jellemző, hogy valakinek ne volnának barátai. Sajnos a hátrányokat is érezzük, és ezért ennek megfigyelésére, és kontrollálására kiemelkedő hangsúlyt fektetünk! 

Tovább...

Gyermeksziget Montessori Óvoda Mosolygó Tagóvoda bemutatása

Óvodánk 1979-ben nyitott Békásmegyeren nagyon ideális környezetben. Közelünkben folyik a Duna, másik oldalról, hegyek övezik.

Tovább...

Hajókázás a Rabszolgályával

A III. kerület sportéletének egyik aktivistája - Horváth Indián Pál - felajánlotta a kerületben lévő oktatási intézményeknek, hogy az óvodásokat és az alsó tagozatos gyermekeket elviszi hajókázni a Dunán a maga / és a fia / által készített hajón.

Tovább...

Kirándulás: a Paradicsomban jártunk

A III. kerület egyik legnépszerűbb étterme, a Pizzaparadicsom tavasszal vendégül látta a kerület óvodásait.

Tovább...

A mi dadusunk írta: Óvodai kirándulás a kecskefarmon

A Gyermeksziget Montessori Óvoda Mosolygó tagóvodájának Mókus csoportjában dolgozom dajkaként. A mi csoportunk nagyon szeret kirándulni, most az egyik kedvenc kirándulós történetemet írnám itt le.

Tovább...

Egy alternatív pedagógiai módszer beépítése a fejlesztő pedagógiába

A Montessori módszer világszerte ismert, nagy múltra visszatekintő pedagógiai irányzat. Ez a módszer rengeteg lehetőséget ad arra, hogy az evvel foglalkozó pedagógusok előtt kinyíljon a világ, hiszen a sokszínű eszközrendszere mindig újításra készteti az embert.

Tovább...

Márton napi előkészületek

Óvodánkban ötödik éve, a november 11-i dátumhoz legközelebb eső pénteken tartjuk a Márton napi felvonulást, Ez az ünnep nem csak arra jó, hogy összehozza egy gyertyafényes sétára a közösséget, hanem arra is megfelelő alkalom, hogy a gyerekek tudását bővítsük és kreativitását megmozgassuk.

Tovább...

KRESZ suli az oviban

2012 májusában első alkalommal - de nem utoljára - KRESZ sulit tartottunk a Mosolygó óvodában, hogy a gyerekek megismerhessék a biztonságos közlekedés alapszabályait! Ez igen fontos óvodánk számára, hiszen naponta olvashatunk gyerekbalesetekről, amelyek elkerülhetőek lennének, ha a gyerekek ismernék a KRESZ szabályait.

Tovább...

Rendhagyó ballagás a Mosolygó Óvodában

Mi, a Mosolygó Óvoda pedagógusai mindig próbálunk megfelelni nevünknek, azaz mindig próbálunk valami pluszt nyújtani a gyerekeknek, amivel mosolyt csalhatunk az arcukra. Idén májusban azonban a kiszemelt „célszemélyek" néhány kolléga volt!

Tovább...

A mi óvodánk

A Mosolygó Óvoda olyan, mint a neve is mutatja. Mosolyognak az óvó nénik, az egyetlen óvó bácsi, a dadus nénik, a konyhás nénik, a karbantartó bácsi, a gazdasági ügyeket intéző néni és mosolygok én is mikor belépek , hogy aznapi logopédiai munkámat elkezdjem.
A mosolyom egész nap kitart, mert nagyon jó érzés itt dolgozni. A gyerekek jókedvűen látnak neki minden foglalkozásnak.

Tovább...

Láthatósági mellény viselése a kirándulásokon

A Gyermeksziget Montessori Óvoda Mosolygó Tagóvoda Békásmegyeren, Budapest egyik legtisztább levegőjű területén található. Közelünkben folyik a Duna, de a budai hegyek is nagyon közel vannak hozzánk. Ezeket a lehetőségeket kihasználva törekszünk arra, hogy óvodásainkkal minél többször tegyünk kisebb-nagyobb sétákat a Duna-parton, vagy pl.  ellátogassunk a hegy lábánál található Gőtés-tóhoz, de egy-egy csoport a Margitszigetre vagy a Hajógyári szigetre is ellátogat.

Tovább...

Mosolygó foglalkozások

Csoportunkban a Montessori játékokon kívül számos más foglalkozással is ösztönözzük az óvodásokat a mindennapi, aktív tevékenykedésre.

Tovább...

Az első Mosolygós benyomások (egy óvóbácsi tollából)

Ez év szeptemberében a gyermekeken kívül új kollégákat is érintett a beszoktatás időszaka, mert nemcsak új kiscsoportosok érkeztek a (Gyermeksziget Montessori Óvoda, Mosolygó Tagóvodájába a Kelta utcába), hanem új Kolléganők, és személyemben, kakukktojásként egy férfiember is felvételt nyert az Intézménybe. 

Tovább...

Montessori nevelés a mindennapokban

 

A csoportunkba járó gyerekek számára játékos eszközökkel kínálunk fejlődési lehetőséget a mindennapi életre a Montessori rendszer segítségével. Ezeket a tevékenységeket vagy az asztaloknál egyénileg végzik a gyermekek, vagy együtt ülünk körbe a szőnyegre és közösen oldják meg a feladatokat.

 

Tovább...

Drámapedagógia óvodai csoportunkban

Óvónői szemmel, azért tartom fontosnak a drámajáték alkalmazását, mert fejleszti a gyerekek beszédkészségét, kapcsolatteremtő, valamint koncentrációs képességét, mozgáskoordinációját, fantáziáját, az érzelmi azonosulás kvalitását és az ok-okozati összefüggések felismerését.

Tovább...

Szelektív hulladékgyűjtés az óvodánkban

Óvodai helyi programunk egyik legfontosabb alapelve a környezet szeretetére, tudatos óvására való nevelés. Ezen belül elsődleges célunk a szelektív hulladékgyűjtés fontossága, felhívni a gyermeke, családok figyelmét és megtanítani a különböző hulladékok külön gyűjtésére, az újrahasznosítás lehetőségeire, a környezet ezáltali leghatékonyabb óvására.

Tovább...

Gyermeknap a Mosolygó Óvodában

2012. májusban az eddigi hagyományoktól eltérően, egy péntek délután a szülőket is meghívva tartottuk a Gyermeknapot. A rendezvény a gyermekek és a szülők körében is nagyon sikeres volt, egy igazán kellemes délutánt tölthettek együtt a családok.

Tovább...

Miért szeretem az óvodánkat? (szülői írások)

Miért szeretem az óvodánkat?

Háromgyermekes édesanya vagyok. Jelenleg a középső gyermekem 4. éve az ovi tagja és a legnagyobb gyermekem is csak tavaly hagyta ott az óvoda bensőséget légkörét.

Tovább...

Miért szeretem a Mosolygó ovit?

Amikor arra a kérdésre miért szeretem a Mosolygó ovit, ahová kisfiam jár úgy érzem sosem fogok kifogyni a szavakból...

Tovább...

Nyílt fociedzés, és néhány szó arról miért is örülök, hogy gyermekem a Mosolygó oviban jár

Szeretném megosztani Veletek, hogy kisfiam ovijában (Montessori Mosolygó Tagóvoda Kelta utca) sok-sok programmal kedveskednek nem csak gyerekeinknek, hanem nekünk szülőknek is.

Tovább...

Márton napi lámpás felvonulás

Szeretném Veletek megosztani, hogy kisfiam ovijában (Gyermeksziget Montessori Óvoda Mosolygó Tagóvoda Kelta utca) minden évben látványos program a Márton napi lámpás felvonulás.

Tovább...

Miért szeretem az óvodánkat?

Írhatnék a nevelés technikai oldaláról, hogy mennyi mindennel foglalkozhatnak a gyerekek napközben, de szerintem sokkal meghatározóbb ebben a korban az a szellemiség, ami körülveszi őket.

Tovább...

Az én óvodám! (gyermekrajzok az óvodáról)

Az én óvodám!

Zita a nevem, öt és fél éves vagyok. A Mosolygó Óvodába járok a Zsiráf csoportba, szőlő a jelem. Nagycsoportos vagyok. Nagyon szeretek ide óvodába járni, ha elmegyek iskolába a kistestvérem is ide fog járni, szeretném, ha megkapná az én jelemet.

Tovább...

Az én óvodám!

Anna vagyok, nyáron voltam 6 éves. Négy és fél éves Marci testvéremmel együtt a Mosolygó Óvoda Pillangó csoportjába járunk.

Tovább...

Az én óvodám!

Nikolett a nevem, 5 éves vagyok. A Mosolygó Óvodába járok a Mókus csoportba, pöttyös labda a jelem. Nagyon közel lakom az óvodához. Szeretek a Mókusba járni, a testvérem is ebbe a csoportba járt, már iskolás. Nagyon szeretek segíteni a felnőtteknek, imádom, ha napos lehetek, és ha Anett néni engem kér meg, hogy rakjam be a poharakat és a tányérokat a szekrénybe.

Tovább...

Az én ovim!

Luca a nevem, 6 éves vagyok és gomba a jelem. A Mosolygó Óvodába, a Delfin csoportba járok. Nagyon szeretném látni a rajzomat anya számítógépén, a versenyes játékban...

Tovább...

Az én ovim!

Katának hívnak, négy éves vagyok. A Mosolygó Óvoda Mókus csoportjába járok. Az anyukám is itt dolgozik, a Katica csoportban dadus néni, ezt nagyon szeretem. Lerajzoltam az óvodánkat, mert olyan szép, mint Vackor óvodája a színes, ékes palota!

Tovább...

Az én ovim!

Domának hívnak, 6 éves voltam júliusban. A pillangó csoportba járok és perec a jelem. Azért szeretem a Mosolygó Óvodát, mert nagyon sok játék van és vannak jóbarátaim...

Tovább...

Az én ovim!

Bálintnak hívnak, 6 éves vagyok, katicabogár a jelem, a zsiráf csoportba járok. Az óvónénik nagyon kedvesek és szépek: Andi néni, Ági néni és Szilvi a dadus. Szeretek óvodába járni, mert sokat lehet játszani, szeretek építeni és rajzolni...

Tovább...

Az én ovim!

Tamarának hívnak, 6 éves vagyok, virág a jelem. A Delfin csoportba járok, a Mosolygó Óvodába. Az egyik óvó nénimet Barbarának, a másikat Editnek hívják, a kedves dajka nénimet Szilvikének. Nagyon szeretek ebbe a csoportba járni, sok érdekes dolgot lehet itt csinálni..

Tovább...

Az én ovim!

Dalmának hívnak, 6 éves vagyok, a jelem szívecske, piros! A Mosolygó óvodába járok a Süni csoportba. Jó itt ovisnak lenni, mert sokat lehet játszani, szeretek rajzolni, sokféle játék van. Finomakat szoktam főzni a babaszobában...

Tovább...

Az én ovim!

Tamarának hívnak, 6 éves vagyok. A Mosolygó Óvoda Pillangó csoportjába járok és helikopter a jelem. Imádom az ovimat, mert itt kedves gyerekek vannak és van sok barátom...

Tovább...Szeretnél első kézből értesülni heti vezércikkünkről, legfrissebb híreinkről?
LurkóVilág hírlevél feliratkozás »
Csatlakozz: Facebook/LurkoVilag »


Kiemelt LurkóVilág óvodai írások

Népi műveltség napjainkban - az óvodáinkban!

Bizonyára sokadik vagyok a sorban azok közül, akik a néphagyományok fontosságára, a hagyományozódás folytonosságának fenntartására próbálom irányítani a figyelmet. Idestova harmincöt esztendeje élek ennek a témakörnek a bûvöletében, mondhatni, életformámmá vált a néphagyományok kutatása, mûvelése, tanítása.

Tovább...

Nézze vagy ne nézze? - A televíziózásról

Mit csináljak vele otthon?… Mit csináljak vele, hogy nyugodtan végezhessem a dolgomat?… Hogyan bírjam rá, hogy egy kicsit csendben legyen? …hogy ne rohangásszon ki percenként, hogy ő most unatkozik?” „Kapcsold be a TV-t!…Mit szeretnél nézni, válassz ki egy DVD-t!…Nézd meg újra azt a filmet!”

Tovább...

Délutáni pihenő - óvodáskorban

Ha aludni talán nem is szeret mindenki felnõtt korára, de abban biztosak lehetünk, hogy alvásra mindenkinek szüksége van. Minél fiatalabbak vagy idõsebbek vagyunk, annál inkább. Egy kisgyermek élményekkel teli délelõttje, és az ebéd „fáradalmai” után a testnek jól esik a csend és a pihenés (minden belsõ folyamat ezt kívánja).

Tovább...

Csak le ne maradjon ?!? Különórák óvodáskorban

Bent ülök az óvodai csoportban, ke­vesen vannak, pedig a „szokásos” óvodai napok egyikét látom. A gyermekek nyugodtan játszanak, amikor egyszer csak hangoskodva megjelennek többen az ajtóban. Megérkeztek az egyik különóráról. Az óvónéni oda­megy az órarendhez(!) és szólítja a következõ kiscsoportot, készüljenek a kö­vetkezõ különórára...

Tovább...
Az óvodás gyermek »

Környezeti nevelés »

Sport óvodáskorban »

Enneagram »

Érzelmi nevelés »

Tanulás - csak játékosan! »

Gyermekrajz »

Színterápia »

Kulturális nevelés »

Gyermekpszichológia »

Logopédia, beszédfejlődés »

Fejlesztőpedagógia »

Gyermeknevelés »

Zenei nevelés »

Jobbkezes vagy balkezes? »

Viselkedések, temperamentumok »

Asztrológia »

Családi történetek »


Óvodában, közösségben »

Óvodás leszek! Óvodakezdéshez tanácsok »

Panka óvodába megy! (szülői blog) »

Óvodai jelentkezés, beiratkozás »

Óvodai kirándulások »

Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések »

Óvodai nevelés »

Óvodai élet »


Szerves műveltség »

Szerzők, könyvek, szellemi nagyjaink »

Magyar ház »

Aranyalma Páros »

Viselet, öltözködés »

Ünnepeink az évkörben »

Baranta »

Népi játékok »

Jeles napok »


Egészséges óvodáskor »

Felső légúti betegségek »

Lúdtalp, bokasüllyedés, egészséges gyermekláb »

Adj neki sok gyümölcsöt, zöldséget! »

Hőségriadó! »

Homeopátia »

Gyermekgyógyászat »

Táplálékérzékenység, allergia »

Egészségmegőrzés télen »

Gyermek fogápolás »

Táplálkozás: egészségesen! »

Sóterápia »

Bach-virágterápia »

Milyen a jó gyerekcipő? »

Természetgyógyászat »


Kreatív sarok »

Gyerekzsúrok »

Találós kérdések »

Pipalisták »

Visegrádi Palotában gyerekkel »

Játékok - amikre nyáron van igazán idő! »

Vidám tél! »

Szent György hava: a sárkányos hónap! »

Lakásdíszek - Kreatív húsvét 2. »

Kreatív Tavasz »

Húsvéti tojások - Kreatív húsvét 1. »

Kreatív sarok - újrahasznosítás! »

Barkácsolós játékok »

Kreatív nyár »

Kreatív Arcfestés - állatminták »

Kreatív Iskolakezdés »

Farsangi jelmezek »

Rajzolgatós játékok »

Mozgolódós játékok »

Alkossunk ősszel is! »


Aktuális témáink

Iskolás leszek! »

Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések »


ÓVODALÁNC óvodák írásai

Óvodalánc hírek »

Zenei nevelés óvodáinkban »

Egészséges életmódra nevelés »

Márton nap az óvodákban »

Ősz az óvodákban »

Adventi készülődés óvodáinkban »

Környezeti nevelés az óvodákban »

Mikulás várás óvodáinkban »

Víz világnapja az óvodákban »

Anyák Napja szép ünnepére... »

Farsang az óvodáinkban »

Madarak és fák napja - május 10. »

Óvodák születésnapja és óvodások születésnapja »

Óvodalánc ovik: szülők az óvodákról :) »

Mesterségek az óvodáinkban »

Hagyományőrzés az óvodában »

Sport az óvodáinkban »

Húsvétra készülődés óvodáinkban »

Mese az óvodáinkban »

Játék óvodainkban »

Művészeti nevelés óvodáinkban »

Dajkának, dadusnak lenni jó! »

Nemzeti ünnepeink »

Állatok világnapja az óvodákban »

Óvodai ballagás, évzárók »

Szüret és vásár az óvodában »

Közösségépítés az óvodák irányításával »

További írások »

Óvoda bemutatkozók »

Óvodalánc óvodák írásai »

Óvodalánc óvodák gyermekrajzai »