Elvarázsolt Házikó Óvoda | Szamosújvár oldala LurkóVilág óvodai portálon
     
óvoda hírek

        Játéktár híreink

•  

Ovis Ballagásra ergonómikus iskolatáskát ajándékozz! »

•  

Djeco Újdonság! »

•  

DIY Csináld magad Djeco készletek »

óvoda hírek

óvoda hírek

Versek sárkányokról »
Rovat: Szent György hava: a sárkányos hónap!
2019-04-04

Milyen halat adjunk és milyent ne a gyereknek? »
Rovat: Táplálkozás: egészségesen!
2018-12-07

Szüreti mulatság az óvodában »
Rovat: Szüret és vásár az óvodában
2018-10-08

Hagyományápolás, szüreti felvonulás »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-10-04

Szüreti vígasság a Lurkó Kuckó Óvoda szervezésében »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-10-03

Siklósi ovisok szürete »
Rovat: Szüret és vásár az óvodában
2018-10-01

Varázsjátékok, a Szocioemocionális Pedagógiai Terápia (SZPT) játékai az óvodai és az iskolai mindennapokban »
Rovat: Gyermekpszichológia
2018-09-26

Vidám évnyitó hét az óvodában »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-09-01

Óvodakezdés - praktikus tanácsok 2. »
Rovat: Óvodás leszek! Óvodakezdéshez tanácsok
2018-08-22

Milyen lesz a 2018/19-es iskolai év? »
Rovat: Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések
2018-08-13

Nyári élet az óvodában »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-07-05

Nyári népmeséink-Az évkörhöz illeszkedő népmesék 2.rész »
Rovat: Nyár óvodás korú gyermekkel
2018-07-02

A Sárkánykalandok Hévízen folytatódnak »
Rovat: Partnereink hírei
2018-07-01

Fessünk jéggel! »
Rovat: Játékok - amikre nyáron van igazán idő!
2018-06-30

Játékos tanulás - a nyári szünetre »
Rovat: Fejlesztőpedagógia
2018-06-11

 
óvoda hírek

Iskolás leszek! »

Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések »

 

Elvarázsolt Házikó Óvoda (Szamosújvár)

oldala a LurkóVilág.hu óvodai portálon

Elvarázsolt Házikó Óvoda

Az óvoda adatai:
> Cím:405300 Szamosújvár, Parcului utca 16 szám
> Honlap:-
> Alapítás éve:2010.
> Óvodalánc reg.:2012.

A Elvarázsolt Házikó Óvoda írásai

Az írásokat szerzői jogok védik, azokat részleteiben vagy teljes terjedelemben átvenni nem lehet! Kérdés esetén írjon nekünk: lurkovilag@lurkovilag.hu

Az óvoda életét bemutató írások

Őszanyó látogatása

Alma,alma, piros alma ,odafönn a fán,
Ha elérném, nem kímélném, leszakítanám.
De elérnem, nincs reményem, várom, hogy a szél
Azt az almát, piros almát lefújja elém.

A szél és őszanyó csoportunkba fújta az almát és sok-sok gyümölcsöt azért, hogy megismerjük, megkóstoljuk és salátát készíthessünk belőlük. A Törpék csoportja három hetes projekten dolgozik: „Gazdag,szorgalmas ősz" címmel.

 

Tovább...

Törpés farsang

Tavaly is sor került az Elvarázsolt Házikóban a farsangi mulatságra. Két hetes projektünk záró része a farsangi bálunk volt, ahol midengyik törpe beöltözött jelmezbe.

Tovább...

Népi gyermekjátékok II.- Óvodai gyakorlat

E témakör felé mindig nagy érdeklődéssel fordultam, hiszen második osztályos koromtól óvó- vagy tanító néni szerettem volna lenni. Ötödik osztályos koromban már lehetőségem volt néptáncot és népdalokat tanulni, nyolcadikosan pedig a szamosújvári Kaláka néptáncegyüttes szólóénekese és táncosa lehettem. Ezek a dolgok mind közelebb és közelebb kerítettek a népi kultúránk megismeréséhez. A középiskola után az óvó-tanítóképző főiskolán tanulhattam, amelynek végzésekor, ugyancsak ez a téma fogott meg a leginkább, és a diploma dolgozatom is a Népi gyermekjátékok tanítása az óvodában címmel íródott meg.

Tovább...

Népi gyermekjátékok I.

A játék megolajozza a testet és a lelket - kezdeném ezzel a kis rövid idézettel, aminek minden szavával teljesen egyetértek. 

Tovább...

Óvoda másképp – Kedd – Városnézés – És még valami...

Megérkezett a kedd. A gyerekek érkeztek, hozták a tojásokat, szorongatták a kezükbe, kérdezősködtek, vajon mire kell. Mi lesz belőle? Összegyűjtöttük őket és bele tettük egy kosárkába, hogy várjanak minket, amíg reggelizünk.

Tovább...

Törpék az Elvarázsolt Házikóban

Szamosújváron, a kis városkában, pontosabban az örmények által létrehozott parkban pár évvel ezelőtt felépült egy gyönyörű és barátságos óvoda. Ez az óvoda az Elvarázsolt Házikó nevet kapta, ahol 12 román és 2 magyar csoport éli mindennapjait.

Tovább...

Óvoda másképp – Péntek – Örüljünk és vigadjunk

Elérkezett a péntek. Egy ismeretekben, információkban és tevékenységekben gazdag hét áll mögöttünk. Meggyőződésünk, hogy minden egyes tevékenység a gyerekek kedvére való volt és sokat is tanultak belőlük.  

Úgy döntöttünk, hogy a pénteki napot a zenének, táncnak és a szórakozásnak szenteljük. Üdítővel, ropival és a gyerek kedvenc játékaival zártuk ezt a sikeres hetet.

Tovább...

Óvoda másképp – Csütörtök – Húsvéti készülődés

Csütörtököt mutat a naptár. Itt az ideje egy újabb izgalmas tevékenységnek. Ez a tevékenység az egész napunkat lefoglalja. Délelőtt minden csoportban, a miénkben is, a szülők bevonásával hatalmas Húsvéti készülődés folyik. Minden csoport a maga elképzelése szerint szervezi meg.

Tovább...

Óvoda másképp – Szerda – Vigyázzunk a természetre

Az óvodánk nagy hangsúlyt fektet a természetvédelemre. Mindennapi tevékenységeinkbe próbáljuk becsempészni a természetvédelem szabályait, ideértve az állatvilágot, növényvilágot. Úgy véljük és hisszük, hogy a természet védelmét már zsenge korban el kell kezdeni

Tovább...

Óvoda másképp – Hétfő - Sportvetélkedők

 

Hétfő reggelre ébredve az óvodánkba nagy nyüzsgés  - mozgás volt. Egymás váltották a különbnél különb sportvetélkedők.

            Volt közöttük zenés, zene nélküli, egymás között versengtek a csoportok vagy csak magukban egy – egy csoport, lényeg az, hogy óvodánk udvarán a szépen berendezett futballpálya állandóan tele volt gyerekekkel, felnőttekkel. Egyes csoportok bevonták a szülőket is nézőként vagy részvevőként. 

 

Tovább...

Óvoda másképp...

A 2011 – 2012 - es tanévet újítással kezdtük, mivel a tanügy beiktatott egy új programot a tavaszi időszakra, éspedig az „Óvoda másképp” nevezetű programot.  Ennek lényege hogy egy héten keresztül, minden nap más és más fajta tevékenységeket vezessünk be az óvodánkba.

Tovább...

Én és a családom

 

   Az én családom pont nekem való
   Róluk minden jó elmondható,
   A papa,a mama,a tesóm meg én
   A legjobb család vagyunk a föld kerekén.

 

Tovább...

"Süssünk, süssünk valamit" - az óvodában

A projekt témáját a gyerekekkel együtt választottuk ki, amikor egy előző projekt-téma keretén belül a piac felé menet (zöldségvásárlás céljából), egy kenyérbolt előtt az egyik gyerek megjegyezte, hogy: ,, Milyen jó perec illat van!". Ezt a kijelentést a perec-, kenyérkészítéssel kapcsolatos kérdések sora követte, mely felkeltette a gyerekek érdeklődését a téma iránt és megegyeztünk, hogy az elkövetkező héten több dolgot próbálunk megtudni a kenyérkészítésről.

Tovább...

A projektmódszer, mint szocializációs lehetőség

Óvodánkban gyakran alkalmazott módszer a projektmódszert, mert az idők során igen alkalmasnak bizonyult a különböző témák feldolgozásában. A gyerekek a projektmódszer alkalmazása folyamán nagyon aktívak, örömmel jönnek az óvodába (a témával kapcsolatban talált anyagokkal) és sokkal több új információt sajátítanak el, melyek nem felejtődnek el hamar, hanem tartósak.

Tovább...

"Sárgul már..." - őszi óvodai séta

Az "Elvarázsolt Házikó" óvoda a szamosújvári park mellé épült. Kinézve az ablakon gyönyörködhetünk a fákba, levelekbe és mókuskákba. Minden évszakban megfigyelhetjük a természetben végbemenő változásokat, megfigyelhetjük az évszakok jellegzetességeit.

Tovább...

Együttlét a mindennapokban

Szociális környezetben a társas érintkezésre mindenkinek szüksége van a normális-egészséges alkalmazkodáshoz, hiánya, vagy elvonása elbizonytalanít, feszültséget kelt, befolyásolhatóvá teszi az embert.

Tovább...

Nézelődik a káposzta, körülötte minden már puszta... - játékok zöldségekkel

Kányádi Sándor Nézelõdik a káposzta címû verset ismételgetve játszódtunk a zöldségekkel. Igen, mert az Elvarázsolt házikó óvoda életében a gyümölcshetet követi a zöldséghét. Ezen a héten, hasonló módon a gyümölcshéthez, játszunk, színezzük, csoportosítjuk, fessük a zöldségeket. Becsukott szemmel meg is kóstolgatjuk õket és ügyesen ki is találjuk ki mit evett.

Tovább...

"Mikulás, Mikulás, öreg Mikulás"

Öreg, nem öreg mi akkor is várjuk. Az Elvarázsolt házikó két magyar csoportja, December 6 - án egybegyűl, ünnepélyesen felöltözve, kipirult arcal és csillogó szemekkel várja a Mikulást. Énekelünk, verset mondunk, hivógatjuk, hallgatjuk jön-e már. Nem jön...

Tovább...

Karácsonyra készülődve az óvodában

Eltelt a várva várt Mikulás ünnepe, a gyerekekhez eljött a Mikulás, megkapták ajándékaikat, sokan már el is felejtették, de az ügyes viselkedés, a déli alvás, az ebéd megevése még mindig tart. Vajon miért?

Tovább...

Reggeli talalkozó az Elvarázsolt házikó Óvodában

 

Egy,kettő,három,négy
Kicsi cipő hová mész?

 

Tovább...

"Volt egyszer, hol nem volt..." - óvodanapok

Volt egyszer az óvodánkban egy nagy ünnepély, éspedig a mi gyönyörű és "elvarázsolt" óvodánknak a napjai "Az óvodanapok". Egy héten át sokszínű tevékenységek zajlottak, de az egyik különösen elnyerte a gyerekek, szülők és vendégek tetszését. Melyik is lehetett ez a tevékenység?

Tovább...

"Lipem , lopom a szőlőt" - szüreti bál az óvodában

A címből kiindulva félreérthető ezen tevékenység nevelő jellege egy óvodai csoportban, ugyanis lopni nem szoktuk és sem erre nevelni a gyerekeket nem a célunk. De mégis egy hideg, ködös októberi pénteken „liptük - loptuk" amit csak tehettünk, de legfőképp szőlőt a „Csősz" játékban. Ugyanis ez a játék volt a csoportban megrendezett "Szüreti bálnak" a fő témája:

Tovább...

Alma, alma piros alma..., avagy gyümölcshét az oviban

Ősz van mindenhol, a falvakban, a városokban, kint a parkban és bent az óvodában. Ősz van az "Elvarázsolt Házikó" óvodában is. Hideg, ködös és esős az ősz, de mi mégis örülünk a gyerekekkel az ősznek. Merthogy érdekes, színes és gazdag. Érdekes, mert egyszer süt a Nap, egyszer esik az eső, színes, mert a levelek gyönyörű színekben pompáznak és gazdag, mert nagyon sok gyümölcsöt érlel: almát, szilvát, körtét, diót, szőlőt.

Tovább...

Színes napok az óvodában

Október végét mutat a naptár. Ilyenkor minden szürke, ködös, hideg. Mégis az „Elvarázsolt Házikó" óvoda színes. Csak úgy pompázik sárga, piros és kék (az alapszínek) színekben. Mitől ilyen színes? Mitől ilyen pompás?

Tovább...

Bemutatkozik az Elvarázsolt Házikó Óvoda

Hol volt, hol nem volt... talán igaz sem volt, hogy három évvel ezelőtt még egy tömbház földszinti szűkös termeiben fogadtuk nagy szeretettel óvodásainkat, a régi 6-os számú Óvodába. Már évekkel ezelőtt vágytunk egy tágas, szép óvodára. De amint tudjuk nem elég vágyni valamire, hanem tenni is kell vágyaink megvalósításáért, ezért sok ajtón kopogtunk be, amíg végre valaki (az akkori polgármester) meghallgatta kérésünket, érveinket és gyakorlatba ültette gondolatukat. Így felépült a város sétatere szomszédságában Kolozs megye egyik legmodernebb és legszebb óvodája, amely 14 csoportot foglal magába.

Tovább...

Óvodanapok az Elvarázsolt Házikóban

Akár a mesékben, három napig tartott az ünneplés Szamosújváron, az "Elvarázsolt Házikó" (Căsuţa Fermecată) Óvodában.

Tovább...

Miért szeretem az óvodánkat? (szülői írások)

Miért szeretem az óvodánkat?

Jo pár évvel ezelött, szorongva kísértem el kislányaimat az első óvodanap kezdésre, ami akkor a legkönnyebbnek tünt az összes többihez viszonyítva.Boldogan és jokedvüen szedték a kis lábacskáikat a kis tundérkéim.Mindannyian kiváncsiak voltunk:Milyen is az óvoda, az Óvonéni, és Kik lesznek az új barátok? Minden nagyon szép es nagyon jó volt, addig a pillanatig amig anyának mennie kellett, nekik pedig maradni...

Tovább...

Miért szeretem az óvodánkat?

Már az óvoda neve csalogatóan hangzik számunkra. A hely, ahol elhelyezkedik az ,,Elvarázsolt Házikó’’ mesés és egészséges környezet, mivel rengeteg fa veszi körül. Már csak ezért is érdemes ebbe az óvodába hozni a gyerekeket.

Tovább...

Miért szeretem az óvodánkat?

A mi óvodánk Az Elvarázsolt Házikó. Ugye milyen szép neve van? Valóban elvarázsol. Gyereket, szülőt egyaránt. Egy külön világ kapuit tárja fel előttünk. Ennek az ún. feltárásnak, különlegesnek, érdekesnek kell lennie ahhoz, hogy minden kis csemetét bevezessen egy új, feltárásra váró birodalomba. Ez sikerült is.

Tovább...

Az én óvodám! (gyermekrajzok az óvodáról)

Az én ovim!

"Kingának hivnak és az óvodám neve Elvarázsolt Házikó. Reggel nagyon várom a társaimmal való találkozást és beszélgetést. Ezután legózunk és felsorakozás utan kezet mosunk és reggelizünk..."

Tovább...

Az én ovim!

"Az én nevem Nikol, nagy csoportos vagyok és lerajzoltam óvodámat. Az épület körül vidám gyerekek boldogan éneklik a "Barátok ,barátok mindenki a barátom.." éneket..."

Tovább...

Az én ovim!

"Imola vagyok és az Elvarázsolt Házikó Óvodába kisér minden reggel édesanyám. Az óvónéni mosolyogva vár és én boldog vagyok, hogy itt lehetek. Az én óvodámat rajzoltam le, ahova szivesen járok."

Tovább...

Az én ovim!

"Robikának hivnak, négy éves vagyok és a Törpék csoportjába járok. Az én óvodámat rajzoltam le és szeretek ide járni..."

Tovább...

Az én ovim!

"András a nevem és nagy csoportos óvodás vagyok. Lerajzoltam az Elvarázsolt Házikó Óvodámat,ahova minden reggel anyukam kocsival elhoz..."

Tovább...

Az én ovim!

"Ez az ovi a legszebb a világon. Ide jár a testvérem is, Dávid, csak ő a nagycsoportban van..."

Tovább...

Az én ovim!

"Jó itt az oviban. Ide járok a testvéremmel együtt. Ő az első napokban egy kicsit sírt, de én megvigasztaltam..."

Tovább...

Az én ovim!

"Ayan vagyok és nagyon szeretem az ovim. Szeretek óvodába járni, mert sokat játszhatok a barátaimmal, főleg Maxival..."

Tovább...Szeretnél első kézből értesülni heti vezércikkünkről, legfrissebb híreinkről?
LurkóVilág hírlevél feliratkozás »
Csatlakozz: Facebook/LurkoVilag »


Kiemelt LurkóVilág óvodai írások

Népi műveltség napjainkban - az óvodáinkban!

Bizonyára sokadik vagyok a sorban azok közül, akik a néphagyományok fontosságára, a hagyományozódás folytonosságának fenntartására próbálom irányítani a figyelmet. Idestova harmincöt esztendeje élek ennek a témakörnek a bûvöletében, mondhatni, életformámmá vált a néphagyományok kutatása, mûvelése, tanítása.

Tovább...

Nézze vagy ne nézze? - A televíziózásról

Mit csináljak vele otthon?… Mit csináljak vele, hogy nyugodtan végezhessem a dolgomat?… Hogyan bírjam rá, hogy egy kicsit csendben legyen? …hogy ne rohangásszon ki percenként, hogy ő most unatkozik?” „Kapcsold be a TV-t!…Mit szeretnél nézni, válassz ki egy DVD-t!…Nézd meg újra azt a filmet!”

Tovább...

Délutáni pihenő - óvodáskorban

Ha aludni talán nem is szeret mindenki felnõtt korára, de abban biztosak lehetünk, hogy alvásra mindenkinek szüksége van. Minél fiatalabbak vagy idõsebbek vagyunk, annál inkább. Egy kisgyermek élményekkel teli délelõttje, és az ebéd „fáradalmai” után a testnek jól esik a csend és a pihenés (minden belsõ folyamat ezt kívánja).

Tovább...

Csak le ne maradjon ?!? Különórák óvodáskorban

Bent ülök az óvodai csoportban, ke­vesen vannak, pedig a „szokásos” óvodai napok egyikét látom. A gyermekek nyugodtan játszanak, amikor egyszer csak hangoskodva megjelennek többen az ajtóban. Megérkeztek az egyik különóráról. Az óvónéni oda­megy az órarendhez(!) és szólítja a következõ kiscsoportot, készüljenek a kö­vetkezõ különórára...

Tovább...
Az óvodás gyermek »

Környezeti nevelés »

Sport óvodáskorban »

Enneagram »

Érzelmi nevelés »

Tanulás - csak játékosan! »

Gyermekrajz »

Színterápia »

Kulturális nevelés »

Gyermekpszichológia »

Logopédia, beszédfejlődés »

Fejlesztőpedagógia »

Gyermeknevelés »

Zenei nevelés »

Jobbkezes vagy balkezes? »

Viselkedések, temperamentumok »

Asztrológia »

Családi történetek »


Óvodában, közösségben »

Óvodás leszek! Óvodakezdéshez tanácsok »

Panka óvodába megy! (szülői blog) »

Óvodai jelentkezés, beiratkozás »

Óvodai kirándulások »

Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések »

Óvodai nevelés »

Óvodai élet »


Szerves műveltség »

Szerzők, könyvek, szellemi nagyjaink »

Magyar ház »

Aranyalma Páros »

Viselet, öltözködés »

Ünnepeink az évkörben »

Baranta »

Népi játékok »

Jeles napok »


Egészséges óvodáskor »

Felső légúti betegségek »

Lúdtalp, bokasüllyedés, egészséges gyermekláb »

Adj neki sok gyümölcsöt, zöldséget! »

Hőségriadó! »

Homeopátia »

Gyermekgyógyászat »

Táplálékérzékenység, allergia »

Egészségmegőrzés télen »

Gyermek fogápolás »

Táplálkozás: egészségesen! »

Sóterápia »

Bach-virágterápia »

Milyen a jó gyerekcipő? »

Természetgyógyászat »


Kreatív sarok »

Gyerekzsúrok »

Találós kérdések »

Pipalisták »

Visegrádi Palotában gyerekkel »

Játékok - amikre nyáron van igazán idő! »

Vidám tél! »

Szent György hava: a sárkányos hónap! »

Lakásdíszek - Kreatív húsvét 2. »

Kreatív Tavasz »

Húsvéti tojások - Kreatív húsvét 1. »

Kreatív sarok - újrahasznosítás! »

Barkácsolós játékok »

Kreatív nyár »

Kreatív Arcfestés - állatminták »

Kreatív Iskolakezdés »

Farsangi jelmezek »

Rajzolgatós játékok »

Mozgolódós játékok »

Alkossunk ősszel is! »


Aktuális témáink

Iskolás leszek! »

Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések »


ÓVODALÁNC óvodák írásai

Óvodalánc hírek »

Zenei nevelés óvodáinkban »

Egészséges életmódra nevelés »

Márton nap az óvodákban »

Ősz az óvodákban »

Adventi készülődés óvodáinkban »

Környezeti nevelés az óvodákban »

Mikulás várás óvodáinkban »

Víz világnapja az óvodákban »

Anyák Napja szép ünnepére... »

Farsang az óvodáinkban »

Madarak és fák napja - május 10. »

Óvodák születésnapja és óvodások születésnapja »

Óvodalánc ovik: szülők az óvodákról :) »

Mesterségek az óvodáinkban »

Hagyományőrzés az óvodában »

Sport az óvodáinkban »

Húsvétra készülődés óvodáinkban »

Mese az óvodáinkban »

Játék óvodainkban »

Művészeti nevelés óvodáinkban »

Dajkának, dadusnak lenni jó! »

Nemzeti ünnepeink »

Állatok világnapja az óvodákban »

Óvodai ballagás, évzárók »

Szüret és vásár az óvodában »

Közösségépítés az óvodák irányításával »

További írások »

Óvoda bemutatkozók »

Óvodalánc óvodák írásai »

Óvodalánc óvodák gyermekrajzai »