Lengyel Katalin | alapító szerkesztő összes írása a LurkóVilág óvodai portálon
     
óvoda hírek

óvoda hírek

óvoda hírek

Milyen halat adjunk és milyent ne a gyereknek? »
Rovat: Táplálkozás: egészségesen!
2018-12-07

Szüreti mulatság az óvodában »
Rovat: Szüret és vásár az óvodában
2018-10-08

Hagyományápolás, szüreti felvonulás »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-10-04

Szüreti vígasság a Lurkó Kuckó Óvoda szervezésében »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-10-03

Siklósi ovisok szürete »
Rovat: Szüret és vásár az óvodában
2018-10-01

Varázsjátékok, a Szocioemocionális Pedagógiai Terápia (SZPT) játékai az óvodai és az iskolai mindennapokban »
Rovat: Gyermekpszichológia
2018-09-26

Vidám évnyitó hét az óvodában »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-09-01

Óvodakezdés - praktikus tanácsok 2. »
Rovat: Óvodás leszek! Óvodakezdéshez tanácsok
2018-08-22

Milyen lesz a 2018/19-es iskolai év? »
Rovat: Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések
2018-08-13

Nyári élet az óvodában »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-07-05

Nyári népmeséink-Az évkörhöz illeszkedő népmesék 2.rész »
Rovat: Nyár óvodás korú gyermekkel
2018-07-02

A Sárkánykalandok Hévízen folytatódnak »
Rovat: Partnereink hírei
2018-07-01

Fessünk jéggel! »
Rovat: Játékok - amikre nyáron van igazán idő!
2018-06-30

Játékos tanulás - a nyári szünetre »
Rovat: Fejlesztőpedagógia
2018-06-11

Apróságok apróságai - A precíziós fogás alakulásáról és a túlféltésről »
Rovat: Fejlesztőpedagógia
2018-06-08

 
óvoda hírek

   

 

Lengyel Katalin, alapító szerkesztő

összes írása a LurkóVilág.hu óvodai portálon

Az írásokat szerzői jogok védik, azok átvétele sem részleteikben, sem teljes terjedelmükben nem engedélyezett! Kérdés esetén írjon nekünk: lurkovilag@lurkovilag.hu

Regényt írni pont olyan, mint a szerelem

Új sorozatunkban, Ittzés Laura, a napokban megjelent Nyolc perc című regény írójával beszélgettünk...

Sok édesanya kezd könyvírásba, talán mert anyaként lételemünkké válik a mesélés. Ittzés Laura, Nyolc perc címú, izgalmas thriller-krimije már az első oldalalaktól kezdve kedvencemmé vált. A történet szálai a 80-as évekbe, gyermekkorunk idejébe vezetnek vissza, így az olvasás alatt végig kísért a nosztalgia érzése. A regény főszereplője, a 80-as évekbeli kamaszlány, Hanna is gyorsan ismerős karakterré válik... 

Tovább...

4. nap az óvodában

Talán nincs óvodai beszoktatás sírás nélkül? Vagy csak az időzítés volt rossz azzal, hogy kicsit később érkeztünk? Mindenesetre ma reggel már egy-két pityogó gyerek fogadott minket az ovi kapujában, az csoportszoba már félig tele volt gyerekkel, a folyosó pedig gyereküket öltöztető szülőkkel…

Tovább...

3. nap az óvodában

Ez a nap is jól sikerült, már-már gyanúsan jól… Korán keltünk, elkészültünk, indultunk, … és Panka bement. Volt talán egy pillanatnyi megtorpanás az ajtóban, de aztán ment minden simán. Olyannyira, hogy Panka ma benn is aludt!

Tovább...

2. nap az óvodában

Már hajnalban felébredt, pontosan fél hatkor. Reggelit kért, aztán az ölembe kucorodott. Jó volt így együtt lenni. Közelben, csendben, együtt. Jó tudni, hogy mindennek megvan az ideje. Az együttlétnek, az elválásnak, az újbóli találkozásnak.

Tovább...

1. nap az óvodában

Nagyon jól sikerült a mai napunk: reggel jókedvűen kelt fel Panka, induláskor már a tegnap kapott óvodai jelet is örömmel akasztotta a nyakába. Összeszedett egy kis játékpénzt, hogy az oviban a boltos pultban a szükséges váltópénzzel kezdje, és fél nyolckor el is indultunk…

Tovább...

0. nap az oviban: játszós délelőtt

Óvodánkban ma volt a Játszós délelőtt. Ez jó alkalom arra, hogy az idén óvodát kezdő gyerekek megismerhessék a csoportszobát, az óvó néniket és dadusokat, a játékokat, és hogy kicsit belekóstoljanak abba, milyen is, amikor sok-sok gyerekkel vannak együtt…

Tovább...

Anya, dumáljunk az oviról! Jó?

Panka nagyon várja az óvodát. A nyár folyamán sokszor mellém kuporodott, és mondta: „Anya, dumáljunk az oviról, jó?” És akkor dumáltunk az oviról… 

Tovább...

Úton az oviba - társasjáték óvodakezdésre

Az Úton az oviba c. társasjáték nem annyira a célba jutásról, sokkal inkább az oda vezető útról szól. Mi történik útközben? Kikkel találkozunk? Csupa színes kaland és váratlan fordulat, amelyben a Bogyó és Babóca mesékből ismert szereplőkkel találkozhatunk!

Tovább...

Mit NE mondjunk óvodába készülő gyerekünknek?

Az óvodakezdés közeledtével természetes reakció a szülői szorongás. Az idő közeledtével egyre több szülői és nagyszülői elszólást hallhatunk, amivel sem saját szorongásunkat, sem gyermekünk felkészülését nem tesszük könnyebbé, mégis ki-kiszalad a szánkon… 

Tovább...

Anya, én nem kakilok az oviban!

Ismerős a fenti kijelentés? Érdemes már az első alkalommal komolyan venni, hogy megelőzzük egy esetleges székrekedés kialakulását...

Tovább...

Vonalas füzet, de milyen?

Minden elsőosztályos gyerek tanszerlistáján szerepel az A5-ös méretű vonalas füzet, amelynek azonban nem elég a méretét, de a vonalazását is figyelni kell! Négyféle vonalazású füzet létezik, amelyeket speciális füzetkódok segítenek beazonosítani, de azért jó, ha a szemünk is „rááll” a különféle típusokra. Leírjuk, hogy mire figyelj!

Tovább...

Első osztályos matematikai eszközök

Korong? Pálcika? Logikai készlet? ... Az első szülői értekezleten szó lesz arról, hogy milyen kellékekre lesz szükség a matematika órákon. Összegyűjtöttük, hogy melyik eszköz, mit is jelent!

Tovább...

Milyen az egészséges iskolatáska? 10 pontban leírjuk!

Leendő elsős gyermekeink életében az első iskolatáska vásárlása igazán nagy élmény! De milyen táskát  válasszunk, hogy az tartósan szolgálja gyermekünk biztonságát és egészségét? Tíz pontban összegyűjtöttük a fő szempontokat, amiket tartsunk szem előtt!

Tovább...

Egyszerű és kényelmes: köpeny jelmezek

Milyen az ideális farsangi gyermekjelmez? Olyan, amit könnyű elkészíteni, eredeti és gyermekünk szívesen viseli. Nem utolsó szempont azonban a kényelem sem! Óvodai farsangok alkalmával sokszor sajnáltam a gyerekeket, akik tetőtől-talpig műanyag felszerelésben mulatták végig a délutánt. A játékban, táncban, ugrándozásban a gyerekek gyorsan kimelegszenek, így célszerű lazább viseletet találnunk számukra, amelyet pamut anyagból is könnyen elkészíthetnünk. Ideális megoldás a köpeny-jelmezek választása, amelyekből gyűjtöttünk jónéhány ötletet. Jó böngészést! 

Tovább...

Karácsonyi illatvarázs

Hogyan teremthetünk karácsonyi hangulatot otthonunkban? Mi sem egyszerűbb! Az alábbiakban összegyűjtöttük a karácsony legjellegzetesebb illatait, és néhány trükköt, hogyan varázsolhatjuk az illatot otthonainkba vagy akár óvodai csoportunkba.

Tovább...

Nátha esetén: vigyem vagy ne vigyem oviba?

Töltsd ki a tesztet és megtudhatod!
Az óvodai beszoktatást követően sok kis óvodást utolérnek az első, tipikusan közösségi betegségek. Elég, ha csak a náthára gondolunk. Kicsit folyik az orra, kicsit köhög éjszaka, kicsit berekedt reggelre...

Tovább...

Családi Szilvesztert!

Ahogy közeledik az év utolsó napja, egyre többekben felmerül a kérdés: hogyan töltse a család apraja és nagyja a Szilveszter estét? Hol köszöntse az Újévet, hogy az év kezdet valóban olyan legyen, amire szívesen emlékszünk majd vissza? Nálunk évek óta bevált a családi szilveszterezés, amelyen a legkisebbektől a nagy kamaszokig, mindenki megtalálja a helyét és jókedvét. Íme, a recept, ahogy mi készítjük!

Tovább...

Csigalinzer

Egyszerűen elkészíthető, izeltes és tartós vendégváró sütemény.

Tovább...

Minden a boltban kezdődik!

A kisgyermekek pénzügyi nevelése a boltban kezdődik, amikor látja szüleit vásárlás közben. Majd az első nagy lecke a szülő számára, amikor a gyermek megszólal: „vedd meg nekem ezt a csokit!” A jelenet nap, mint nap ismétlődik, amit ha a szülő nem kezel kellő tudatossággal, akkor a gyerek egyre többet követel. Gondolom, ez mindannyiunk számára ismerős helyzet, ami korántsem kellemes. Pedig ez a remek alkalom arra, hogy elkezdjük gyermekünk pénzügyi nevelését!

Tovább...

A zsebpénz csapdái

Amikor pénzügyi nevelésről beszélünk, a legtöbb szülő talán a havi vagy heti rendszerességgel „fizetett” zsebpénzre gondol, amivel a gyermekük szabadon rendelkezhet. A zsebpénz túl korai bevezetése azonban számos csapdát rejt magában, amiket fontoljunk meg, mielőtt a zsebpénzről döntenénk!

Tovább...

Játsszunk boltosat!

A 4-5 éves kisgyerek szívesen játszik boltosat. Gyorsan berendeznek egy pultot, amire kirakja kedvenc kis játékait, majd játékpénzt kerít magának, és várja a vásárlókat. Hívja testvéreit, szüleit, hogy jöjjenek a boltjába, vásároljanak nála. Ne hagyjuk ki ezt az alkalmat, térjünk be hozzá, nézzük meg kínálatát, alkudjunk és vásároljunk!

Tovább...

Gyermekbiztonság - a medence mellett

Nyaralás alatt az ismeretlen hely, de a kánikula, vagy akár a régóta áhított pihenés még az otthonlét során is növelheti a szülők figyelmetlenségét és a gyermekek aktivitását. E kettő együtt, vízparton vagy épp medence közelségében kiváltképp veszélyforrás lehet. A hét cikk témájának ezért a medencék és kerti tavak melletti gyermekbiztonságot választottuk. 

Tovább...

Írókázzunk!

Pár éve szoktunk rá a húsvéti írókázásra, amit a budaörsi Szélrózsa néptáncegyüttes egyik húsvéti rendezvényén próbálhattunk ki első ízben. Azóta is a húsvéti készülődés elmaradhatatlan része a nagypénteki írókázás, amiben a gyerekek is örömmel részt tudnak venni. Az alábbiakban megismerhetitek az e téren gyűjtött tapasztalatokat, amelyek remélem sokatokat bátorítanak majd arra, hogy Ti is kipróbáljátok az idei Húsvétkor!

Tovább...

Molnár V. József

Nagy tisztelője vagyok Molnár V. Józsefnek, akivel először könyvei, majd előadásai során ismerkedhettem meg személyesen is. Molnár V. József munkássága központjában az ősképek rendszerének elemzése és rendszerezése áll, amelyek a népi motívumainkban, rovásjeleinkben, valamint a gyermekek rajzaiban is fellelhetők. A LurkóVilág Gyermekrajz rovatában is számos írást olvashattok, amelyek Monár V. József tanulmányai alapján, az ő jóváhagyásával, szakmai lektorálásával jelentek meg. (Lsd. Gyermekrajz rovatunkban). Ezúton is köszönjük támogatását, amit a LurkóVilág-nak nyújt!

 

Tovább...

Mit tehetünk csokoládé helyett az adventi naptárba?

A kereskedelemben kapható adventi naptárok minden napra egy kis csokoládét kínálnak a gyermekek számára. Sok szülõ éppen ezért mond le a karácsonyt váró naptárakról, mert nem szeretné, ha gyermeke hozzászokna a mindennapi rendszeres édességfogyasztáshoz. Nem is beszélve arról, hogy sok gyerek elõre kieszi a kis édességeket. Így pont a várakozás veszti értelmét.

Tovább...

Savanyúság zöld paradicsomból

Az őszi szünetben leszedtük a meg nem érett zöld paradicsomokat, mintegy 2 kg-ot, és az alábbi ígéretes savanyúságot készítettük belőle.

Tovább...

Gyerekszobából - egérlyuk

Hogyan varázsoljunk egérlyukat a gyerekszobából? Egyszerű, és a "kisegerek" számára nagyon szórakoztató :)

Tovább...

A "homok aranya" - miért kell tudnod a homoktövisről?

Hazánk Dunamenti homokdűnéinek őshonos cserjéje a rendkívül magas C-vitamintartalmáról ismert homoktövis. 100 g friss homoktövis kb. 450 mg C-vitamint tartalmaz, amely a narancsénak közel tízszerese (forrás: vital.hu). Így a homoktövis méltán vált ismét a hazai gyógyászat immunerősítő gyógynövényévé.

Tovább...

Érik a bodza!

A kánikula ellenére a bodzabokron gyönyörű érett, lédús bogyókat találtunk. Remek bodzalekvárt készítettünk belőle...

Tovább...

Vajon mennyit költünk el úgy, hogy észre sem vesszük?

Vajon hány háziasszony tudná megbecsülni saját családjának az elmúlt év átlagos havi kiadását? És hányan tudnák azt megmondani, hogy a következő évben átlagosan mennyi pénzt fog havonta elkölteni? A kiadások vezetését nagyanyáink a konyhakredencben tartott kockás füzetben vezették, így ők nem jöttek volna zavarba a fenti kérdések hallatán. És mi?

Tovább...

Ismerjük saját költési szokásainkat? Tegyünk egy próbát!

Egy egyszerű próbával kideríthetjük, vajon mennyire ismerjük saját költési szokásainkat. Az egész egy egyszerű becslésből áll, amit aztán a valós költéseink figyelésével könnyen leellenőrizhetünk. Van kedved próbát tenned? Akkor az alábbiak szerint járj el:

Tovább...

A megtakarítás nem magától keletkezik...

Napjainkban a költésnek és a fogyasztásnak igen nagy bátorítást adnak a reklámok és a hirdetések. Vásárlására ösztökélnek az úton-útfélen szemünk elé helyezett óriásplakátok, a roskadozó polcokkal teli hipermarketek, és a filmeket – sőt, a gyerekműsorokat is – félbeszakító TV hirdetések. Költeni tehát tudunk. Az alábbiakban néhány megtakarítási módot írunk össze, ami sok családban működik.

Tovább...

Milyen a jó bevásárló lista?

Sok helyen olvashatjuk és hallhatjuk, hogy vásárolni csak bevásárló listával a kézben szabad, mert így elkerülhetjük a „szemem megkívánta” vásárlásokból eredő extra kiadásokat. De milyen a jó bevásárló lista?

Tovább...

Valóban környezettudatosan?

A XXI. század emberének egyik legfontosabb kérdése a fenntartható világ létrehozása, amelyben az ember nem a környezete „fogyasztójaként" jelenik meg, hanem annak hasznosítójaként, gondozójaként, őrzőjeként.

Tovább...

Édes hazánk

Kisfiam tanító nénije verseken, énekeken keresztül neveli hazaszeretetre a gyermekeket. Az évzárón búcsúajándékul magyar falvak neveivel díszített mézeskalácsot kaptak. Vannak gyermekek és szülők, akik nem tudnak ezzel mit kezdeni, mert számukra már elfeledett dolog a hazaszeretet, amiért évszázodokon keresztül tetterős emberek szükség idején akár életüket is áldozták... Tanítsuk gyermekeinket hazánk szeretetére, ez ad nekik gyökeret!

Tovább...

Milyen a praktikus óvodai zsák?

A legtöbb óvodában a gyerekek a váltó ruháikat óvodai zsákban tárolják, amelynek kiválasztásával kapcsolatban gyűjtöttem össze néhány gyakorlati ötletet.

Tovább...

Medvehagyma - egész évre

A zöldségeseknél még találhatunk csokorba kötött friss medvehagyma levelet, amit frissen is fogyaszthatunk, de akár egész évben is finom csemege lehet.

Tovább...

Iskolai nyílt napok, iskola-kóstolók, nyílt órák…

Nagycsoportos óvodásod van? Akkor már biztos Nálatok is egyre gyakrabban merül fel az iskolaválasztás és az iskolára való készülõdés kérdése. Az alábbiakban az iskolai nyílt napokról, a gyerekprogramokkal egybekötött „iskola-kóstolókról", valamint a leendõ elsõs tanítók megismerésére szervezett nyílt tanítási órákról olvashatsz gyakorlati tudnivalókat.

Tovább...

Farsangi készülődés

Óvodáink hagyománya szerint minden évben sor kerül a Farsang megünneplésére, a gyermekek nagy örömére. Ez a rendhagyó nap remek alkalom minden kis óvodás számára, hogy a szívéhez legközelebb álló mesehősének vagy éppen kedvenc állatkájának öltözzön be. Az alábbi írásunkban összegyűjtöttük, hogy mivel és hogyan készülődhetünk kisgyermekünkkel a farsangra, hogy ezáltal elkerüljük a kapkodást.

Tovább...

Mi az óvodalánc?

A LurkóVilág szerkesztősége 2011. őszén hívta életre a LurkóVilág-Óvodaláncot. Közös célunk, hogy a kisgyermekek harmonikus fejlődését segítő, valamint a magyar szerves műveltséget továbbörökítő óvodai gyakorlatokat és tapasztalatokat megőrizzük.

Tovább...

Egy óvodás napja - hogyan legyen egyszerűbb?

Az óvodai év kezdetén újra és újra vissza kell állnunk egy napirendre, ami több szempontnak is megfelel. Egyrészt igazodik az óvodás életritmusához, másrészt a családunk többi tagjainak igényeihez. Több családot is megkérdeztünk. Van, ahol gyesen van otthon az édesanya, máshol dolgozik. Van, ahol van kisebb testvér, máshol már iskolások is vannak. A tapasztalatokból összeállítottuk az óvodás gyermek napjának 10 sarkalatos pontját, amire ha odafigyelünk, könnyen felvehetjük a ritmust.

Tovább...

Helyes étkezési szokások kialakítása gyermekkorban

Kisgyermekkorban az etetőszékben való étkezés a legtöbb családban meghatározza az étkezés helyes voltát. Az etetőszékből kinőve azonban gyermekünk önállósága csak tovább fokozódik, és bizony résen kell lennünk, hogy az étkezési szokásokat ne borítsa fel az újdonsült önállóság.

Tovább...

"Én is mindent megettem!" - Rossz étvágyú gyerekek?

Nem hallottam még olyan gyermekről, amelyik ne lett volna hosszabb-rövidebb ideig „válogatós”. Ahhoz, hogy később ne maradjon „úgy”, érdemes tudatosan kezelnünk a helyzetet. Ehhez gyűjtöttünk össze pár kipróbált, gyakorlati ötletet.

Tovább...

A gyógyító-rendező rajz

Sokszor tapasztalhatjuk, hogy gyermekünk hónapokon keresztül egy adott témát rajzol, kisebb-nagyobb változtatásokkal. Ezekre a rajzsorozatokra érdemes odafigyelnünk, idővel egymás után rendeznünk, mert itt általában egy rendező-feldolgozó folyamatról van szó.

Tovább...

Az ebéd

Az ebédet a legtöbb kisgyermek az óvodában fogyasztja el, akár az óvodában alszik délután, akár ebéd után hazamegy. Szünidőben és hétvégén viszont a család végre közösen fogyaszthatja el az ebédet otthon, legyen az mégoly egyszerű is!

Tovább...

Gyermekszoba berendezés, íróasztal választás - Iskolakezdés I.

Az iskolakezdés sok kisgyermekes család napirendjét rendezi át alapjaiban. Reggel időben kell elindulni, hogy még becsöngetés előtt kényelemesen beérjen gyerekünk az iskolába. Napról-napra készülni kell, órarend szerint pakolni kell, és ilyenkor bizony a „nem találom az olvasókönyvem”, „nincs meg a tornazsákom” jelenetek nem kedveznek a család nyugalmának.

Tovább...

Gyermekszoba berendezés: Iskolakezdés

Sok gyermek szívesen tanul a konyhaasztalnál, étkező asztalnál, amire két fő magyarázat adható. Az egyik, hogy az étkezőasztal általában nagyobb és tágasabb, mint egy kisebb íróasztal, így azon kényelmesen szét tud pakolni a kisdiák. A másik pedig, hogy az étkező körül mindig van társaság. Ott az édesanya is gyakrabban rá-ránéz, beszélget, dicsér és bíztat, mint egy félreeső sarokban ülve.

Tovább...

Az óvodai nevelés helyi programja

Az óvodai nevelõ munka az adott óvoda helyi nevelési programja alapján történik, amelynek összeállítása az Óvodai nevelés országos alapprogramjának betartásával történik. Az óvodai jelentkezés elõtt tájékozódjunk a választott óvoda helyi nevelési programjáról.

Tovább...

Csokoládé fagylalt, csokoládé parfé

Hideg, csokoládés finomságot készíthetünk fagyaltgéppel, vagy a parfé esetén fagylaltgép nélkül is. Mindkét receptet megosztjuk az alábbiakban:

Tovább...

Eper fagylalt (mascarpone-ból)

Az idei első eper parfét mascarponéból készítettük. Igazán finom, krémes, hűsítő desszert!

Tovább...

Az óvodai jelentkezés, beiratkozás menete

Az óvodai jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalókat gyűjtöttük össze a leendő óvodások szülei számára.

Tovább...

Az óvodai felvétel szempontjai

Az óvodákba jelentkezõ gyermekek száma sok esetben meghaladja az óvodák által felvehetõ létszámot, így a gyermekek jelentkezését adott feltételek alapján kell az óvodavezetésnek elbírálnia. Ezekrõl a feltételekrõl az óvodában elõzetesen is érdeklõdhetünk, de a legjellemzõbb szempontokat az alábbiakban foglaljuk össze.

Tovább...

Óvoda választás

Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb gyakorlati tudnivalókat, amennyiben gyermekünket óvodába szeretnénk beíratni.

Tovább...

Ki az óvodakötelezett?

A köztudatban az óvodás kor 3 éves kortól 6 illetve 7 éves korig tart. Különbséget kell azonban tenni az óvodaköteles életkor kapcsán, amikor az óvodába járás már törvény által előírt kötelesség.

Tovább...

Óvodai csoportok kialakítása

Az adott óvodai évben indítható óvodai csoportok számát minden évben az adott intézmény fenntartója határozza meg. Az engedélyezett óvodai csoportok összeállításáról, a szülők és az óvodapedagógusok véleményének figyelembevételével, az óvodavezető dönt.

Tovább...

Farsang farka

A Vízkereszt napján kezdődő farsangi időszak utolsó három napját népi hagyományunk: Farsang farkának nevezi. Ekkor kerülnek megrendezésre az utolsó nagy farsangi és báli mulatságok, így a mohácsi busójárás is.

Tovább...

1% - a gyermekekért

Évről-évre kérdésként vetődik fel sokak számára, hogy a személyi jövedelemadó bevallása során mely szervezetnek ajánlják fel adójuk 1%-át. Idén ebben kívánunk segítséget nyújtani, olyan civil szervezetek bemutatásával, akik tevékenységükön keresztül sokat tesznek a gyermekekért.

Tovább...

Ki tudja, mi a kapcsolat Himnuszunk és a Magyar Kultúra Napja között?

A napokban kaptam egy a Himnuszról szóló levelet, amelynek gondolatait - bár nem tudom, kitől ered a levél - szeretném megosztani Veletek.
1823. január 22.-én tisztázta le Kölcsey Ferenc Himnuszunk szövegét szatmárcsekei magányában. Erkel Ferenc jó húsz esztendővel később zenésítette meg.  

Tovább...

Gyors fánk (sütőben készítve)

Sütőben készítve!

Tovább...

Őszi főzőtök szezon?

A minap kaptam ajándékba egy hatalmas tököt gyerekkori barátnőmtől. Megbeszéltük, hogy ebből aztán egy hatalmas adag tökfőzelék készíthető, ami akár két kiadós étkezésre is elegendő lehet egy család számára. Azonban amikor számbavettem, hogy nálunk valójában csak ketten szeretjük a tökfőzeléket, ami így egy hét alatt sem fogyna el, más ötlet után kellett néznem. Ez a két recept lett belőle!

Tovább...

Óvodai jel választása

Az óvodakezdés egyik legizgalmasabb része az óvodai jel választása, ami az óvodásévek alatt, sõt gyakran még további is, elkíséri gyermekünket. A választás körüli izgalmakat fõként az okozza, hogy a legtöbb óvodában adott jelek vannak, amelyek közül nekünk kell kiválasztani azt, amivel gyermekünk is szívesen azonosul majd. Hogyan tegyük, és egyáltalán hogyan tehetjük ezt?

Tovább...

Mire lesz szükség az óvodában?

Körülnéztünk az óvodákban, és igyekeztünk teljes listát összeállítani azokról a dolgokról, amelyeket általában óvodakezdésre be kell szereznünk. A pontos lista azonban óvodánként változik, amirõl a beiratkozás során, vagy a beiratkozást követõ szülõi értekezlet keretein belül kaphatunk tájékoztatást. Amennyiben ez a tájékoztatás óvodakezdésre maradt, itt megtalálod azokat a dolgokat, amikre számítani lehet.

Tovább...

Óvodakezdés - praktikus tanácsok 1.

Sokszor elképzeljük, hogy hogy is fogjuk gyerekünket az óvodai élethez hozzászoktatni, mielőtt azonban konkrét terveket szőnénk, mindenképpen egyeztessük a lehetőségeket a választott óvoda óvónőivel, mert ahány óvoda (sőt, ahány óvodai csoport!), annyi szokás...

Tovább...

Óvodakezdés - praktikus tanácsok 2.

Az óvodai beszoktatás idõszaka életem egyik legnagyobb kihívása volt, mégis megfogalmazhatunk pár aranyszabályt, amelyek felkészítik a gyerekeket, és a szülõket is (!) az óvodakezdésre. Nézzünk néhányat ezekbõl... (A legfontosabb most is a nyugalom és a biztonság megteremtése a gyermek körül.)

Tovább...

Egy gólyacsalád mindennapjai - webkamerán keresztül

Egy igazi gólyafészek, a \"Halász család\"-ként elterjedt gólyacsalád 7 tagjának mindennapjait kísérhetjük figyelemmel webkamerán keresztül, ami érdekes látnivaló lehet gyermekek és felnőttek számára egyaránt.

Tovább...

Várjuk ki a csodát! - amikor egy gyermek nem rajzol

A kisgyermek számára a rajz alapvető kifejező eszköz. Korábbi számainkban számos példát mutattunk be arról, hogy a gyermekrajzok milyen különös üzeneteket rejtenek magukban. 

Tovább...

Ősképünk: a fényt hozó madár

E törött szárnyú világban a gyermekrajzok fénymadarai hozzák a Nap-adta gyógyulást is, csak nekünk, felnőtteknek legyen szemünk, hogy meglássuk, s lelkünk, hogy befogadjuk a Teremtő küldte fénymagot, a sárarany napsugarat!

Tovább...

Benedek napja

A tavaszi napéjegyenlőség napja

Tovább...

József napja

A méhrajok kieresztésének napja... Tovább...

Gergely járás szokása

Gergely napja tavaszkezdő nap volt, egyben az iskolakezdés ideje is...

Tovább...

Törvényi rendelkezés: a tankötelességről

Törvényi szabályozás szerint az a gyermek, aki 6. életévét május 31-ig betölti, az adott évben tankötelessé válik. A tankötelesség azonban nem azonos az iskolaérettség fogalmával.

Tovább...

Sárkány jelmez

Az Ági által feltöltött kalózos jelmez arra késztetett, hogy a régi fotók közül előkeresem én is egyik kedvenc családi jelmezünket, ami még a mai napig remek állapotban van, és a kisebb vendéggyerekek még nagy kedvüket lelik benne. A jelmez elkészítése kb. 2-4 óra, a díszítéstől függően, minimális varrástudást igényel.

Tovább...

Iskolakezdés: pro-kontra

Napjainkban már egyre kevesebb szülő ragaszkodik a hat éves korban történő iskolakezdéshez, most mégis összegyűjtöttük az emellett szóló leggyakoribb szülői érveket, amiket ugyancsak szülői tapasztalatok alapján igyekszünk megcáfolni. Emellett ne feledjük: minden gyermek egyedi, fejlődésük különböző ütemben zajlik. Amennyiben kérdéses, hogy az iskolakezdésre érett-e, forduljunk szakemberhez, aki segítségünkre lehet a megalapozott döntés meghozatalában.

Tovább...

Hány éves kortól ajánlott elkezdeni?

Több kérdést is kaptunk azzal kapcsolatban, hogy szerintünk hány éves kortól érdemes a síelést elkezdeni... Személyes tapasztalataink 4-től 10 éves korig terjed, amit most akkor meg is osztunk Veletek.

Tovább...

Képgaléria a 2009. évi szerkesztőségi sielésünkről

Ide összeválogattunk pár "beszédes" képet, amit reméljük, visszaadja némiképp a vidám hangulatot, amit a gyerekek és a csodás környezet biztosít :)

Tovább...

Az ellátásról

A félpanziós ellátás keretein belül svédasztalos reggelit és vacsorát kapunk az üdülőhely éttermében. Érdemes gyerekbarát szolgáltatót választani, mert sokszor egy igazi fekete pályával is felér, ahogy a pincérek ügyesen lavíroznak az óvodás kisgyermekek között...

Tovább...

Az út Ossiach felé

A szerdai napon a csapat második feleként, mi is megérkeztünk, három lelkes kis lurkóval.

Tovább...

Népi bábok

A báboknak a magyar népszokásban is régre visszanyúló történetük van.

Tovább...

Néptánc és népi játékok - Budaörsön

A 14 évvel ezelőtt alakult budaörsi SZÉLRÓZSA Néptáncegyüttes mára már több száz fős csoporttá nőtte ki magát. Sorai között minden korosztály képviselteti magát. Az alapító Tündik Tamás, munkatársaival, segítőivel és felnövő táncosaival együtt tanítanak és muzsikálnak táncházakban, óvodákban, iskolákban...

Tovább...

Csíksomlyói búcsú

Évrõl-évre Pünkösdkor zarándokok ezreit vonza Babba Mária, Csíksomlyó õsi Mária-kegy­helye, a magyarság kultikus zarándok­helye. 1567. Pünkösd szombatján innen indult el Csík, Gyer­gyó és Kászon falvainak népe, hogy keresztény hitük megõrzéséért, Babba Mária oltalma alatt száll­jon szembe az unitárius hittérítõ János Zsigmond erdélyi fejedelemmel.

Tovább...

Pünkösdi szokások, játékok

A pünkösdi idõszaknak is, a többi évköri idõszakhoz hasonlóan, jellegzetes gyermek­játékai és népmeséi vannak, amelyek szervesen kapcsolódnak a természeti jelenségekhez.

Tovább...

Só a kozmetikában

A sószappan egy szappan formára alakított kristálysó darab, innen kap­ta a nevét. A szappan elnevezés azonban félrevezető, mert a só­szappan nem mosakodásra szolgál, hanem krém helyett használandó. Tovább...Szeretnél első kézből értesülni heti vezércikkünkről, legfrissebb híreinkről?
LurkóVilág hírlevél feliratkozás »
Csatlakozz: Facebook/LurkoVilag »

Az óvodás gyermek »

Környezeti nevelés »

Sport óvodáskorban »

Enneagram »

Érzelmi nevelés »

Tanulás - csak játékosan! »

Gyermekrajz »

Színterápia »

Kulturális nevelés »

Gyermekpszichológia »

Logopédia, beszédfejlődés »

Fejlesztőpedagógia »

Gyermeknevelés »

Zenei nevelés »

Jobbkezes vagy balkezes? »

Viselkedések, temperamentumok »

Asztrológia »

Családi történetek »


Óvodában, közösségben »

Óvodás leszek! Óvodakezdéshez tanácsok »

Panka óvodába megy! (szülői blog) »

Óvodai jelentkezés, beiratkozás »

Óvodai kirándulások »

Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések »

Óvodai nevelés »

Óvodai élet »


Szerves műveltség »

Szerzők, könyvek, szellemi nagyjaink »

Magyar ház »

Aranyalma Páros »

Viselet, öltözködés »

Ünnepeink az évkörben »

Baranta »

Népi játékok »

Jeles napok »


Egészséges óvodáskor »

Felső légúti betegségek »

Lúdtalp, bokasüllyedés, egészséges gyermekláb »

Adj neki sok gyümölcsöt, zöldséget! »

Hőségriadó! »

Homeopátia »

Gyermekgyógyászat »

Táplálékérzékenység, allergia »

Egészségmegőrzés télen »

Gyermek fogápolás »

Táplálkozás: egészségesen! »

Sóterápia »

Bach-virágterápia »

Milyen a jó gyerekcipő? »

Természetgyógyászat »


Kreatív sarok »

Gyerekzsúrok »

Találós kérdések »

Pipalisták »

Visegrádi Palotában gyerekkel »

Játékok - amikre nyáron van igazán idő! »

Vidám tél! »

Szent György hava: a sárkányos hónap! »

Lakásdíszek - Kreatív húsvét 2. »

Kreatív Tavasz »

Húsvéti tojások - Kreatív húsvét 1. »

Kreatív sarok - újrahasznosítás! »

Barkácsolós játékok »

Kreatív nyár »

Kreatív Arcfestés - állatminták »

Kreatív Iskolakezdés »

Farsangi jelmezek »

Rajzolgatós játékok »

Mozgolódós játékok »

Alkossunk ősszel is! »


Aktuális témáink

   


ÓVODALÁNC óvodák írásai

Óvodalánc hírek »

Zenei nevelés óvodáinkban »

Egészséges életmódra nevelés »

Márton nap az óvodákban »

Ősz az óvodákban »

Adventi készülődés óvodáinkban »

Környezeti nevelés az óvodákban »

Mikulás várás óvodáinkban »

Víz világnapja az óvodákban »

Anyák Napja szép ünnepére... »

Farsang az óvodáinkban »

Madarak és fák napja - május 10. »

Óvodák születésnapja és óvodások születésnapja »

Óvodalánc ovik: szülők az óvodákról :) »

Mesterségek az óvodáinkban »

Hagyományőrzés az óvodában »

Sport az óvodáinkban »

Húsvétra készülődés óvodáinkban »

Mese az óvodáinkban »

Játék óvodainkban »

Művészeti nevelés óvodáinkban »

Dajkának, dadusnak lenni jó! »

Nemzeti ünnepeink »

Állatok világnapja az óvodákban »

Óvodai ballagás, évzárók »

Szüret és vásár az óvodában »

Közösségépítés az óvodák irányításával »

További írások »

Óvoda bemutatkozók »

Óvodalánc óvodák írásai »

Óvodalánc óvodák gyermekrajzai »