Lőrincz Emese | alapító szerkesztő összes írása a LurkóVilág óvodai portálon
     
óvoda hírek

óvoda hírek

óvoda hírek

Milyen halat adjunk és milyent ne a gyereknek? »
Rovat: Táplálkozás: egészségesen!
2018-12-07

Szüreti mulatság az óvodában »
Rovat: Szüret és vásár az óvodában
2018-10-08

Hagyományápolás, szüreti felvonulás »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-10-04

Szüreti vígasság a Lurkó Kuckó Óvoda szervezésében »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-10-03

Siklósi ovisok szürete »
Rovat: Szüret és vásár az óvodában
2018-10-01

Varázsjátékok, a Szocioemocionális Pedagógiai Terápia (SZPT) játékai az óvodai és az iskolai mindennapokban »
Rovat: Gyermekpszichológia
2018-09-26

Vidám évnyitó hét az óvodában »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-09-01

Óvodakezdés - praktikus tanácsok 2. »
Rovat: Óvodás leszek! Óvodakezdéshez tanácsok
2018-08-22

Milyen lesz a 2018/19-es iskolai év? »
Rovat: Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések
2018-08-13

Nyári élet az óvodában »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-07-05

Nyári népmeséink-Az évkörhöz illeszkedő népmesék 2.rész »
Rovat: Nyár óvodás korú gyermekkel
2018-07-02

A Sárkánykalandok Hévízen folytatódnak »
Rovat: Partnereink hírei
2018-07-01

Fessünk jéggel! »
Rovat: Játékok - amikre nyáron van igazán idő!
2018-06-30

Játékos tanulás - a nyári szünetre »
Rovat: Fejlesztőpedagógia
2018-06-11

Apróságok apróságai - A precíziós fogás alakulásáról és a túlféltésről »
Rovat: Fejlesztőpedagógia
2018-06-08

 
óvoda hírek

   

 

Lőrincz Emese, alapító szerkesztő

összes írása a LurkóVilág.hu óvodai portálon

Az írásokat szerzői jogok védik, azok átvétele sem részleteikben, sem teljes terjedelmükben nem engedélyezett! Kérdés esetén írjon nekünk: lurkovilag@lurkovilag.hu

Szeretem az ovit” játéksorozat: Memo-Lottó

A SZERETEM AZ OVIT játéksorozat elsõ darabja egy egyszerû, bájos rajzokkal illusztrált társas. Ez egy igazi memóriajáték pluszRafináltsága többszintûségében rejlik,

Tovább...

Mi lesz a jeled? -Szeretem az ovit! játéksorozat

A Szeretem az ovit játéksorozat második darabja egy szépséges játéktábla akciómezõkkel, forgatóval, jelkártyákkal. És persze sok-sok ovis jellel! Ezt a társast még ballagó ovis korukban is szeretni fogják lurkóink…

Tovább...

Madaras gyerekdalok

Május 10-én Madarak és Fák Napja lesz. Készüljünk daltanulással!

Tovább...

Gyertek a Visegrádi Palotába!

A Mátyás Király Múzeum gyermekeknek szóló tárlatvezetéssel, igény esetén feladatlappal és különböző múzeumpedagógiai programokkal várja a gyermekcsoportokat és a családokat. 

Tovább...

Ahol minden évben újdonsággal várnak minket

Sokszor járunk Visegrádon, azonban a Palotában mindig újdonsággal várnak minket. Hol a királynői fürdőt rekonstruálják, hol interaktív 3D teremmel találkozhatunk, nem is beszélve a jól szervezett programokról. Amikor utoljára nyár végén ott jártunk, csibéim még régészkedhettek is!

Tovább...

Szülők a dajkákról

Ízelítő néhány szülői írásunkból, mennyire számítanak a szülők a dadus nénikre, akik azt hiszem, e néhány sor után nyugodtan kijelenthetjük: nélkülözhetetlenek. A linkekre kattintva a teljes cikket elolvashatjátok.

Tovább...

A mi dadusunk! Óvodapedagógusok a dajkákról

Néhány Óvodaláncos cikkből szemezgettünk, hogy egy kicsit gyakorlati oldalról is megismerkedjünk azzal, mennyi mindenben van szükség a mosolygós dadusokra.

Tovább...

A méz hatási, gyógyreceptek, és méz fajták

A méz jótékony hatásai közé tartozik antibakteriális, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, nyugtató, emésztést elősegítő és kíméletes hashajtó hatása. Elősegíti a bőrsejtek újraképződését és gátolja az öregedést. A méz jó egészségvédő tulajdonsága fizikai és kémiai tulajdonságaira vezethető vissza.

Tovább...

A csillagok gyermekei

Szülők és nevelők nagy része tudatában van annak, hogy mekkora szerepük van gyermekük egészséges testi, szellemi és mindenekelőtt lelki fejlődésében, és arra vágynak, hogy ezt legjobb tudásuk szerint elősegítsék. A kérdés azonban az, hogy valóban a megfelelő szempontokat tartják e szem előtt.

Tovább...

A mi mesevilágunk a gyerekszobában

Sok gyönyörű fotót láthatunk manapság méregdrágán berendezett gyerekszobákról, ahol az ágy megszólalásig hasonlít bárkára, vagy hintóra és a berendezés többi része is álomszép, az utolsó részletig élethű. Sok szülő szeretné ugyanezt nyújtani gyermekének, de amikor a több százezer forintos ajánlatokkal találja szembe magát, szomorúan lemond a tervről,...

Tovább...

Gyermekbarát gyermekszoba - avagy miért szeretjük a kisebb ágyikót?

A kérdés körüljárásához először is figyeljük meg gyermekeinket, amint előszeretetettel építenek maguknak védett zugokat, várat, bunkert, sátrat, vagy bármilyen elbújós helyet...

Tovább...

Mikor kezdjük tanítani rovásírásunkat?

Megkértük egyik legismertebb rovásírás oktatónkat, Friedrich Klárát, hogy a rovásírás tanításával kapcsolatban adjon tanácsot a szülőknek, pedagógusoknak. Íme:

Tovább...

Pósa Lajos

Érdemes minél többet olvasni gyermekeinkek Pósa bácsi műveiből. S hogy mit kell tudni róla?
"Munkásságának nemzetnevelő hatásában egy lépcsővel sem áll lejjebb Petőfinél, Aranynál, Jókainál." (Gárdonyi Géza)
"Művelődéstörténeti jelentősége a nagyok közül való. Irodalomtörténeti fontossága az, hogy azon az igazi magyar nyelven, amivel Arany és Petőfi zengtek, megszólalt a kicsinyek előtt." (Gyöngyösy László)

 

Tovább...

Adventi naptár házilag - gyufás skatulyákból

 A 24 gyufás skatulyán kívül szükséges még egy kis darab ünnepi csomagolópapír, ragasztó, festék, matricák, és tulajdonképpen fantáziánknak megfelelően bármi. A mi - most már csak emlék adventi naptárunk - évekkel ezelőtt készült, gyerekeim pici korában.

Tovább...

Hallgass a gyermekedre! - egy jó könyv gyermekneveléshez...

Mi az, amit minden gyerek tudatni akar a szüleivel? Vajon mire van szüksége minden gyereknek ahhoz, hogy kiteljesedett felnőtté válhasson a későbbiekben? Fontos kérdések ezek...
A legtöbb szülőben mély vágy él annak érdekében, hogy a legjobbat nyújtsa a gyerekeinek, ám ők nem hoztak magukkal felhasználói kézikönyvet. Nem olyanok, mint a testvéreik, a szomszéd gyerekek, és a filmek hősei.... Különböznek tehát,  mégis vannak olyan eszközök és módszerek, melyek segítenek örömteli és pozitív folyamattá varázsolni a gyermeknevelést. Mindezt pedig megismerhetjük Diana Loomans és lánya, Julia Godoy könyvéből!

Tovább...

Grebenzen sírégió - St. Lambrecht, 2013.02.10-15.

Ahogy az elmúlt években is, idén is megszervezzük a LurkóVilág Családi Síhetét, 2 időpontban, 2 új helyszínen!

A már negyedik éve megszokott, a szülők pihenését is biztosító gyerekprogramok, a körültekintő, biztonságos, tudásszintnek megfelelő síoktatás, garantálják számunkra, hogy idén is vidáman, sportosan teljen a tél. A négy csillagos hotel kényeztető szolgáltatásai, a Farkasréti iskolai síszünettel egybeeső időpont egyaránt vonzóak...

Tovább...

Pályaszállás 1000 méteren: Nassfeld sírégió - Weissbriach 2013.01.12-17.

Ahogy az elmúlt években is, idén is megszervezzük a LurkóVilág Családi Síhetét, 2 időpontban, 2 új helyszínen!

A már negyedik éve megszokott, a szülők pihenését is biztosító gyerekprogramok, a körültekintő, biztonságos, tudásszintnek megfelelő síoktatás garantálják számunkra, hogy idén is vidáman, sportosan teljen a tél. A három csillagos szálloda igazi PÁLYASZÁLLÁS, így már rögtön a bejáratnál felcsatolhatjuk a léceket, elkerülve a transzferrel járó ügyeket.

 

Tovább...

Miért íjászkodjon a gyermek?

Budapesten, közel a Móricz Zsigmond körtérhez egy fedett íjászpályára és széles választékkal ellátott íjászboltra szeretném felhívni olvasóink figyelmét. Itt nem csak megvásárolhatjátok íjászfelszereléseteket, az íjászathoz szükséges kiegészítőket, de a fedett íjászpályán tanítanak is. Érdemes megismerkedni ezzel a sporttal fiúknak-lányoknak, és még a szülőknek is! Hogy miért? Erről Cselőtei Pétert kérdeztük:

Tovább...

A húsvéti ünnepkör népi hagyományai

Szent György­ havában újra é­led a természet. Virágba borulnak a fák, a madarak fészket raknak, nászát üli min­den a teremtett világban. A természet ritmusával összhangban élő ember számára a hosszú téli időszak után az új élet kezdete jelentette a legnagyobb ünnepet.

Tovább...

A Műhely foglalkozásainak órarendje

A sárga színnel jelöltek a LurkóVilág műhely, a zöld színnel jelöltek a Budai Művészház foglalkozásai, mely programok természetesen átjárhatóak! Bővebb info: muhely@lurkovilag.hu

Tovább...

Szent Mihály havában

Szeptember végén, betakarítás után, javarészt már túl a szüreten is, amikor az őszi vetéssel az eljövendőre készülünk, az ember Szent Mihály – arkangyal, a mennyei seregek fejedelmének - mérlegére lép. Ekkor számot vetünk önmagunkkal, hogy mit tettünk jól és mit fogunk másképp tenni a jövő esztendőben. A Mérleg időszaka szeptember 23-október 21-ig tart.

Tovább...

Sakk, logikai játék - iskola előkészítő ovisoknak

Szeretnéd, ha óvodás gyermeked matematikai, taktikai, logikai készsége erősödne, megtanulná már iskola előtt az önálló gondolkodást, elősegítve ezzel az önálló tanulást, figyelmet, összpontosítást?

Tovább...

Sakk - iskolásoknak

Kezdőknek, haladóknak egy csodálatos sportágat kínálunk, amelynek elsajátítása során a következő részképességek fejlődnek: koncentrációs készség, fegyelem, taktikai készség, matematikai képességek, memória).

Tovább...

Rajz/festészet, vizuális látásmód fejlesztés kezdőknek, haladóknak

Gyermeked fogékony a képzőművészetekre, szívesen rajzol? Szeretné  elsajátítani az alaptechnikákat, megismerkedne a rajzolás, festészet eszközeivel?

Tovább...

Személyiségfejlesztő bábfoglalkozás

Amikor egy gyermek szorong valamitől, ha nehezen barátkozik, ha éjszaka sokszor felriad, vagy fél a kutyától, vagy hamarosan tesója érkezik, vagy…

Tovább...

Varázsjáték (Szocioemocionális pedagógiai terápia)

Feszültségcsökkentő, önértékelést növelő, szeretet közvetítő játék, amely során a gyerekek a képzelet szárnyán bejárhatják a fantázia csodálatos birodalmát.

Tovább...

Készülődés az iskolára: évekig tart

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a felkészülés a finisben, az utolsó óvodai évben, annak is csak a második félévében lesz fontos. Pedig ez nem így van! Gyerekeim óvónõje egy szülõi értekezleten válaszolta frappánsan az egyik érdeklõdõ szülõtársnak: „anyuka,az iskolára történõ felkészülés nem az utolsó évben, hanem az összes óvodai év alatt tart!"

Tovább...

Így is lehet: közösségi összefogásból épült védett játszótér a lakótelep rengetegében!

Egyre több kismama tolja a babakocsit és rója az Újhegyi lakótelep utcáit Budapest X. kerületében. Egy –egy játszótéren keresnek menedéket, ha megpihenni vágynak. A legkisebbek igényeit (a 0-tól 6 éves korú gyerekét kiszolgáló játszótér kevés. Sajnos errefelé a közjátszóterek tisztasága nem megfelelő, és a korosztályok elérő volta sem mindig alkalmas e meghitt játékra.

Az elmúlt hónapokban azonban, szinte a semmiből egy kedves közösségi tér jött létre. Sándor Zoltán iskolaigazgatótól ismertük meg a Tündérkert megszületésének történetét, amelyet most mi is megosztunk olvasóinkkal.

Tovább...

Nyaralás rossz időben is?

Már pár esős nap után is megalapozott a nyafogós kedv minden családban. Több esős hét után pedig… ne is beszéljünk róla! Sokan egész évben várják a nyaralásukat, a gondtalan pihenést napfürdőzés közben. Aztán felmerül a kérdés; mit fogunk csinálni, ha nem mehetünk a strandra?! Sokan lemondtak a tóparti üdülésről, kockázatos pénzköltésnek tartva azt. Mások viszont bízva szerencséjükben bevállalták, azonban az elmúlt hónapban a jó idő sajnos elkerült bennünket idehaza…

Tovább...

A mama gyógyteája, gyógylevese...

A beteg gyermek a szokványostól eltérő étrendet igényel. Ebben a cikkben ötleteket találsz ahhoz, milyen ételekkel gyógyul gyorsabban a kis lábadozó.

Tovább...

Mi mindenre jó a sakkozás?

Professzionális sakk oktatás már ovis korban is? Igen, minden további nélkül! Sőt: minél előbb... hiszen a sakk nagymértékben fejleszti
- a koncentrálóképességet,
- a logikus memóriát,
- a szabályismeretet,
- az akaraterőt,
- a rendszerelméletű stratégiai szemléletet,
- a taktikus látást,
- a döntési képességet

Tovább...

Gyermekbarát nyaralás: gyerekszemmel a Kis-Balaton és Zalakaros között

A nyár beköszöntével sokan gondolkozunk azon, hogy az ország mely szegletébe lenne érdemes ellátogatni a családdal. Miről is szóljon majd kora ősszel lurkóink lelkes élménybeszámolója? Ki ne emlékezne a mai szülők egyik gyermekkori kedvencére, Fekete István Tüskevár című regényére, amely a Kis-Balaton meseszép, és mai gyerekeket is ámulatba ejtő világába varázsolt minket...

Tovább...

Várat emeletes ágyból

Amikor odakerült  a két polcos szekrény az emeletes ágy két végébe, felmerült bennem, hogy olyanok, mint két bástya. A gondolatot hamarosan tett követte, így került a fiúk szobájába egy vár...

Tovább...

Mások hogyan készülődnek?

Még életem első munkahelyén ámulva hallottam, ahogy akkor már családos kolléganőm december 1-én tényként megállapította: "készen vagyok Karácsonyra!"

Tovább...

Számadás, és ami az őszi időszakhoz tartozik...

Tavasszal írtunk a vízről, annak gyógyító erejéről, információtároló képességéről. Nyári számunkban a tűz gyógyító erejéről és a Napról ejtettünk néhány szót. Az őszi számot a földnek szenteljük, ami úgy érzem, helyénvaló a nyár múltával, az őszi váltás idején, hiszen Szent Mihály időszakába lépve elérkezik a mérlegelés, a számvetés időszaka. S hogyan kapcsolódik ez a földhöz, a föld elemhez? Vizsgáljuk ezt meg lelki-szellemi-testi megközelítésből egyaránt!

Tovább...

Miért bábozz velünk?

Mert nálunk a kicsik nemcsak nézők lehetnek,
                                hanem aktívan részt is vesznek a játékban!

Amikor egy gyermek szorong valamitől, ha nehezen barátkozik, ha éjszaka sokszor felriad, vagy fél a kutyától, vagy hamarosan tesója érkezik, vagy.... és még annyi minden előfordul mindenkinél...akkor hagyjuk, hogy a gyermek kibábozza magából mindezt.

A bábozással a lurkó nem viszi magával haza a szerepet, egyszerűen a foglalkozás végén a bábbal együtt a szerepet, a problémát is ledobja kis kezéről. Ilyen egyszerű. És ilyen bonyolult...

És ha nincs semmi eldobni való, akkor is nagyon szépet játszhatott Tünde nénivel és a többiekkel...

Idén is külön csoporttal várjuk az iskolába induló nagycsoportos ovisokat is, akiknek a bábfoglalkozás keretében segítünk felkészülni az iskolakezdésre, a közösségváltásra, a Nagy Lépésre!

Tovább...

"Hát Te meg hova rohansz?"

– kérdezték tőlem a nagy, békés bociszemek

Tovább...

Gyöngyszem Kőszegről

Idén nyáron ellátogattunk Kőszegre, ahol csodás napokat töltöttünk a gyerekekkel a gyönyörű ódon épületek között sétálgatva. A hatalmas várban a gyerekek - igazi fiúk lévén - fakarddal és pajzsokkal felszerelve masíroztak, kikutattunk minden tornyot (sok van), zegzugot, feltérképeztük a kettős árokrendszert, ésa várral egybeépült szépséges várost is. A környék igazi túraparadicsom, így ősszel pedig gyönyörű a sok színben pompázó erdők látványa.

Tovább...

Varázslatos nyarat! - A Nagyi sütije, hajnali halfogás, és tábortűz...

Végre! Itt van. Már nagyon vártuk, ahogy várjuk évről-évre, egész életünkben. Mert gyermekkorunkban a szabad­ság mámorító érzése lett belekódolva a szóba: NYÁR. Ez az érzés már a szó kimondásakor (néha már gondola­tá­ra is) azonnal ránk köszön, ahogy a csoki szó is hozza rög­tön az íz emlékét. Nyár.

Tovább...

Nyári napforduló

Június 21-e a nyári napforduló napja, amely fontos igazodási pont volt a régi ember természethez, Naphoz igazított életében. Érdemes nekünk is jobban rácsodálkoznunk ezekre a jeles napokra, hogy ezek révén mi is közelítsünk az élettel, természetessel teli világhoz. 

Tovább...

A vízparti nyaralásról

A vízparti nyaralás a gyermekek számára nagy­ örömet jelent, óvjuk azonban őket a rájuk leselkedő veszélyektől.

Tovább...

A gyermekbarát szálláshelyekről

A több napos, közös családi utazások alkalmával több időnk jut egymásra és gyermekeinkre is. Alkalmunk nyílik újfajta kedvtelések, sportok megisme­ré­sére, vagy egyszerűen jóleső pihenéssel tölthetünk végre pár napot. Természetesen el kell döntenünk, hogy passzív pihenésre és kényeztetésre vágyunk-e inkább, vagy az aktív kikapcsolódás, új dolgok, tá­jak felfedezésre vonz bennünket jobban. Bárme­lyiket választjuk is, ha kisgyermekkel utazunk, biztos, hogy az úti célnak és a szálláshelynek gyermekek fogadására alkalmas­nak kell lennie.

Tovább...

Felfedezhető várak bátor kis vitézeknek

Az egykoron Felső-Magyarországnak nevezett területhez az északi országrész magasabban fekvő területei -Börzsöny, Cserhát, Mátra, Bükk, Zempléni-hegység- mellett a ma Szlovákiában található hegyvidékek is beletartoztak. Jelenleg 23 izgalmas várat ajánlanak számunkra a Felső-Magyarországi Várak Egyesületében . Persze sok-sok napra van szükség ahhoz, hogy mindet végigjárjuk, de egy láncra felfűzve őket, néhány megszakítással érdemes többször is nekifogni a „feladatnak”.

Tovább...

Hazaértünk

Tekintélyes mennyiségű reggeli elfogyasztása után bepakoltunk a kocsikba és elindultunk hazafelé. A vagányabb szekció megpróbált feljutni a várba, de nagyon csúszott az út, így végül letettek róla.

Tovább...

A 4. vidám nap

Vasalt idegzetű oktatónk, a mindig mosolygós Bogi ma úgy döntött, felviszi az önműködő Négyévest is a tárcsás felvonón. (fotót ld. lejjebb!)A Négyéves vidáman csacsogva felment. Nekem kissé fura gyomortáji érzéseim voltak. Szerintem nem nézett szét, honnan is kell lecsúsznia, de végül is lényegtelen, mert saját lécen, szépen, szabályosan le is jött. Több embert is megkérdeztem, ugyanazt látják e amit én, de azt látták. Kati le is fotózta. Íme.

Tovább...

Praktikus tanácsok

Mivel mi először síeltünk, és amúgy is 4-10 éves korosztállyal jöttünk, azt gondoljuk, pont elég volt a 4 napos síbérlet. Megtanultuk az alapokat, nagyon jól éreztük magunkat, sokat gyakoroltunk, és roppant büszkék vagyunk magunkra! Most így utolsó nap estére kellemesen elfáradtunk, holnap már csak körbenézünk egy kicsit.

Tovább...

3. nap: Ez a nap felülmúlhatatlan volt...

Jelentem, már a Négyévesek is önműködően csúszkálnak. A titok az volt, hogy egy emberes edzést kaptak, közösen csúsztak felnőttel, és egyszer csak ráéreztek…. Zsombi egyedül kanyarodik, fékez, stb. Ő kissé lassabb, megfontoltabb. Gergő haverja, akivel egymás mellett siklanak, a vagányabb, ő fékezés nélkül nyomul végig, de ahol kell, megáll. Aztán lent bevárják egymást, a két pöttöm megölelgeti egymást, majd mennek fel teljesen egyedül a köteles felvonón…. Azt is megtanulták ma használni!

Tovább...

A tó fölé magasodó várról

Megtudtuk, mit kell tudnunk arról a várról, ami az egész gyereksereget minden reggel alaposan lázba hoz.

Tovább...

1. napi beszámoló

Aranyosak vagytok, de nem, semmi baj sem történt. Azért nem írtunk eddig, mert nem volt egy szabad percünk sem.

Tovább...

2. nap: Már tudok fékezni, kanyarodni, és ...

a Négyévest a léceim közé véve csúszkálni, úgy, hogy ő a saját lécein csúszva engem dirigál közben: lassabban anya, gyorsíts anya, kanyarodjunk anya, a Kati sokkal jobban csinálja anya,….:) Nos, a személyi edzőm tehát fáradhatatlan…

Tovább...

Hol is voltunk?

Gerlitzenben a Holiday Sport Travellel. Először úgy volt, hogy Olaszországba megyünk, de aztán a hóhelyzet miatt Ausztriában kötöttünk ki.

A többieknek sincs kifogása Ausztria ellen, sőt, itt még több gyermekprogram van az üdülőfaluban, a szauna és a meleg tea pedig itt is biztosított :) Az útra egyébként a lurkóknak a mákteát már beszereztük :)

Szóval felpakoljuk a 7 lurkót, a cuccokat, meg a fél szerkesztőséget, aztán majd vihoghattok a fotókon....

Tovább...

Előzmények: sielni tanulunk- napi tudósítással

Annyit olvasgattam a "szakértők" által összerakott Téli Extra oldalainkat, hogy arra jutottam, hogy ez így nem mehet tovább...

Tovább...

Mit tegyünk?- Lúdtalp és bokasüllyedés

Tudjuk, hogy mindenki lúdtalppal születik, csak vannak, akik kinövik. Na de mi van azzal, aki nem növi ki? – tettük fel a kérdést a Lurkók gyermekcipőbolt szakemberének.

Tovább...

A "négyévessincs" divatdiktátor

Ahogy visszaemlékszem, akkor szakadt el a cérna nálam, amikor egyik reggel, már jó 20 perces késésnél, a kislegény a lépcsőházban jött rá arra, hogy mégsem lesz jó a kiválasztott pulóver.

Tovább...

Töltekezzünk fel!

Ugyan a nyáron napfénnyel és vitaminnal feltöltött „tartályainkkal” szerencsésen átvészelhetjük a borongós őszi-téli napokat, sohasem árt egy kis utánpótlásról gondoskodni! Tovább...

Szent Mihály havához illeszkedő óvodás foglalkozások

Ahhoz, hogy gyermekeink a későbbiekben jól megtalálják saját helyüket az életben, fontos, hogy a mesék, dalok, játékok már gyermekkorban a helyükre kerüljenek, időkörben és térben egyaránt. Ugyanis ezeknek is megvan a maguk helye és ideje, (éppen úgy, mint a nyári nyara­lásnak és a téli síelésnek) amit eleink kiválóan ismertek és alkalmaztak. Nézzük meg most, hogy az évkörhöz illeszkedően, Szent Mihály havában milyen játékokat érdemes játszani! Ezeket gyermekeink a „helyén” raktározzák el, tehát életükben helyére kerül általuk a világ egy ki­csiny darab­ja.

Tovább...

Nincs lehetetlenség csak tehetetlenség

Az influenza elleni védekezésben jó szolgálatot tehet egy sóterápiás légszűrő elhelyezése. Tulajdonképpen elgondolkoztam azon, hogy az óvodai csoportszobákban is ilyeneket kellene elhelyezni. Hiszen nincsen lehetetlenség csak tehetetlenség! Tovább...

Influenza, BCG, és ez az egész cirkusz

Kaptam egy linket e-mailben. Nézzétek meg a filmet, aztán majd megbeszéljük, megírjuk, stb. Tovább...

Pilisi túrák: Zsivány sziklák

Kis gyermekes családoknak ajánljuk a Dobogókőről a Zsivány sziklákhoz induló útvonalat, amelyet az apró lábakkal 3-4 óra alatt jártunk be (persze időnként szükség volt apa nyakára is).

Tovább...

Pilisi túrák: Pilisszentlélek

1308 és 1395 között az Anjou-uralkodók is gyakran tartózkodtak ezen a szívüknek kedves vidéken. Károly Róbert nagyra értékelte az itt élő szerzeteseket. Nagy Lajos király birtokadománnyal jutalmazta a szentléleki pálosokat. Tovább...

Téli Extra köszöntő

  

Tovább...Szeretnél első kézből értesülni heti vezércikkünkről, legfrissebb híreinkről?
LurkóVilág hírlevél feliratkozás »
Csatlakozz: Facebook/LurkoVilag »

Az óvodás gyermek »

Környezeti nevelés »

Sport óvodáskorban »

Enneagram »

Érzelmi nevelés »

Tanulás - csak játékosan! »

Gyermekrajz »

Színterápia »

Kulturális nevelés »

Gyermekpszichológia »

Logopédia, beszédfejlődés »

Fejlesztőpedagógia »

Gyermeknevelés »

Zenei nevelés »

Jobbkezes vagy balkezes? »

Viselkedések, temperamentumok »

Asztrológia »

Családi történetek »


Óvodában, közösségben »

Óvodás leszek! Óvodakezdéshez tanácsok »

Panka óvodába megy! (szülői blog) »

Óvodai jelentkezés, beiratkozás »

Óvodai kirándulások »

Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések »

Óvodai nevelés »

Óvodai élet »


Szerves műveltség »

Szerzők, könyvek, szellemi nagyjaink »

Magyar ház »

Aranyalma Páros »

Viselet, öltözködés »

Ünnepeink az évkörben »

Baranta »

Népi játékok »

Jeles napok »


Egészséges óvodáskor »

Felső légúti betegségek »

Lúdtalp, bokasüllyedés, egészséges gyermekláb »

Adj neki sok gyümölcsöt, zöldséget! »

Hőségriadó! »

Homeopátia »

Gyermekgyógyászat »

Táplálékérzékenység, allergia »

Egészségmegőrzés télen »

Gyermek fogápolás »

Táplálkozás: egészségesen! »

Sóterápia »

Bach-virágterápia »

Milyen a jó gyerekcipő? »

Természetgyógyászat »


Kreatív sarok »

Gyerekzsúrok »

Találós kérdések »

Pipalisták »

Visegrádi Palotában gyerekkel »

Játékok - amikre nyáron van igazán idő! »

Vidám tél! »

Szent György hava: a sárkányos hónap! »

Lakásdíszek - Kreatív húsvét 2. »

Kreatív Tavasz »

Húsvéti tojások - Kreatív húsvét 1. »

Kreatív sarok - újrahasznosítás! »

Barkácsolós játékok »

Kreatív nyár »

Kreatív Arcfestés - állatminták »

Kreatív Iskolakezdés »

Farsangi jelmezek »

Rajzolgatós játékok »

Mozgolódós játékok »

Alkossunk ősszel is! »


Aktuális témáink

   


ÓVODALÁNC óvodák írásai

Óvodalánc hírek »

Zenei nevelés óvodáinkban »

Egészséges életmódra nevelés »

Márton nap az óvodákban »

Ősz az óvodákban »

Adventi készülődés óvodáinkban »

Környezeti nevelés az óvodákban »

Mikulás várás óvodáinkban »

Víz világnapja az óvodákban »

Anyák Napja szép ünnepére... »

Farsang az óvodáinkban »

Madarak és fák napja - május 10. »

Óvodák születésnapja és óvodások születésnapja »

Óvodalánc ovik: szülők az óvodákról :) »

Mesterségek az óvodáinkban »

Hagyományőrzés az óvodában »

Sport az óvodáinkban »

Húsvétra készülődés óvodáinkban »

Mese az óvodáinkban »

Játék óvodainkban »

Művészeti nevelés óvodáinkban »

Dajkának, dadusnak lenni jó! »

Nemzeti ünnepeink »

Állatok világnapja az óvodákban »

Óvodai ballagás, évzárók »

Szüret és vásár az óvodában »

Közösségépítés az óvodák irányításával »

További írások »

Óvoda bemutatkozók »

Óvodalánc óvodák írásai »

Óvodalánc óvodák gyermekrajzai »