Karner Beáta | tanácsadó szakpszichológus összes írása a LurkóVilág óvodai portálon
     
óvoda hírek

óvoda hírek

óvoda hírek

Versek sárkányokról »
Rovat: Szent György hava: a sárkányos hónap!
2019-04-04

Milyen halat adjunk és milyent ne a gyereknek? »
Rovat: Táplálkozás: egészségesen!
2018-12-07

Szüreti mulatság az óvodában »
Rovat: Szüret és vásár az óvodában
2018-10-08

Hagyományápolás, szüreti felvonulás »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-10-04

Szüreti vígasság a Lurkó Kuckó Óvoda szervezésében »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-10-03

Siklósi ovisok szürete »
Rovat: Szüret és vásár az óvodában
2018-10-01

Varázsjátékok, a Szocioemocionális Pedagógiai Terápia (SZPT) játékai az óvodai és az iskolai mindennapokban »
Rovat: Gyermekpszichológia
2018-09-26

Vidám évnyitó hét az óvodában »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-09-01

Óvodakezdés - praktikus tanácsok 2. »
Rovat: Óvodás leszek! Óvodakezdéshez tanácsok
2018-08-22

Milyen lesz a 2018/19-es iskolai év? »
Rovat: Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések
2018-08-13

Nyári élet az óvodában »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-07-05

Nyári népmeséink-Az évkörhöz illeszkedő népmesék 2.rész »
Rovat: Nyár óvodás korú gyermekkel
2018-07-02

A Sárkánykalandok Hévízen folytatódnak »
Rovat: Partnereink hírei
2018-07-01

Fessünk jéggel! »
Rovat: Játékok - amikre nyáron van igazán idő!
2018-06-30

Játékos tanulás - a nyári szünetre »
Rovat: Fejlesztőpedagógia
2018-06-11

 
óvoda hírek

Iskolás leszek! »

Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések »

 

Karner Beáta, tanácsadó szakpszichológus

összes írása a LurkóVilág.hu óvodai portálon

Az írásokat szerzői jogok védik, azok átvétele sem részleteikben, sem teljes terjedelmükben nem engedélyezett! Kérdés esetén írjon nekünk: lurkovilag@lurkovilag.hu

Nem akarok többé életigazságokat olvasni!

A közösségi oldalakon egyre több írás terjeng akár egymondatos mottó formájában, akár hosszabb terjedelmű cikkben, hogy milyen fontos a gyermekkel együtt töltött idő, és mennyire nem kompenzálhatjuk a rá fordított figyelmünket ajándéktárgyakkal. A könnyfakasztó és általában rendkívül cuki kisgyermek pofival illusztrált írások után mindig magamba mélyedtem, és amúgy is sérülékeny, örökké magával elégedetlen anya-lelkemet megérintették a szavak.

Tovább...

Amikor a szülő vakációzik

Furcsa tudatállapot ez, alig várom, hogy legyen egy lélegzetvételnyi időm és szusszanhassak egy kicsit, megigyak nyugodtan egy kávét, megnézzek egy filmet a tévében, váltsak két mondatot a párommal anélkül, hogy valaki közbe szólna. Utolsó szellemi és fizikai erőtartalékaimmal összepakolom a cuccaikat, igyekszem az együtt töltött órákat megspékelni humorral és szeretettel.

Tovább...

Bátortalan a gyerek?

Sok olvasói levél érkezik a szerkesztőségbe, amelyben szülők arról számolnak be, hogy gyermekük bátortalan, nem elég kezdeményező, inkább sodródik az árral, vagy könnyen befolyásolható. Érdemes elgondolkoznunk azon, hogy ennek mi állhat a hátterében.

Tovább...

Igen, mi vagyunk az új anya-minta!

Hallgasd meg az elődök bölcsességeit, lásd előre a jövőt és élj a jelenben! Ne kövess trendeket, ha a belső hangod ellenkezik, és ne ragaszkodj görcsösen a hagyományokhoz csak azért, hogy megfeleljél! Ezer feladat és kihívás között is lehetsz szabad, ha a saját utadat járod! Nekünk úgy látszik, az a sorsfeladat jutott, hogy keressük és megtaláljuk ezt az utat, de biztosan nem véletlenül....

Tovább...

Határok a gyerekek és a felnőttek világa között 1. rész: Meztelenség

Családonként nagyon eltérő lehet a hozzáállás a meztelenséghez, a testi kontaktus megnyilvánulásához a gyerek előtt. Van, aki minden további nélkül beengedi a fürdőszobába, sőt az egész család együtt pancsol, mások még fehérneműben sem szívesen mutatkoznak, ha gyermekeik is látják őket. Ugyanilyen tág határokról beszélhetünk a párkapcsolat területén, míg valamelyik szülőpár teljesen természetesen csókolja meg egymást a gyerekei előtt, más ettől is feszélyezve érzi magát.

Tovább...

Újévi szösszenet: az Ünnepek levezetése

Nemcsak az ünnepi készülődésnek, ráhangolódásnak van meg a sajátos lelki folyamata, hanem a Karácsony, Szilveszter környéki felfokozott hangulatból vissza is kell csöppenni a valóságba, és a megszokott rutinba. Mindez nekünk, felnőtteknek sem megy zökkenőmentesen, ezért azon se lepődjünk meg, ha a gyerekek az ünnepek lezajlása után ingerlékenyebbek, nehezebben kezelhetőbbek.

Tovább...

A dackorszak helye a gyermek és a szülő életében

A dackorszak csúcspontja 3 éves korra tehető, amikor a gyermek éntudata megszilárdul, és kellő énerővel rendelkezik ahhoz, hogy saját akaratának, elképzeléseinek, hangot adjon. Lényeges számára, hogy visszajelzést kapjon róla, miként tud hatni környezetére. 

Tovább...

A Karácsony és a stressz

Hogyan is viszonyul egymáshoz ez a két fogalom? A Karácsony mint pozitív érzelmekkel tarkított események sorozata, amit örömteli várakozás előz meg, hogyan hozható össze egy olyan állapottal, mint a stressz, amely alapvetően egy feszültségekkel járó negatív színben feltüntetett emóció?

Tovább...

A kisgyermek és az alvás

Mitől alszik jól egy gyerek? Ha tudja valaki az egyetemes választ, akkor azt hiszem, pályázhat az összes világszinten learatható elismerésre, a Nobel díjtól a Pulitzer díjig, de talán még az Oscart is megkockáztatom.

Tovább...

Iskolakezdésre: hogyan segít a kooperációs társasjáték?

aktívan előidézi a csapatszellem megélését: rendkívül fontos közösségépítő hatása van. Korunk individualista értékrendje sokszor megnyilvánul a játékokban is, ez pedig sokkal inkább a kollektív szemléletmódra épít, és mélyíti el a gyermekben.

A választás, a döntéshelyzet, amely egy gyermek korának előrehaladtával egyre fontosabbá, és gyakoribbá válik mind fejleszthető a játékidő alatt. A kauzalitás megértésére és a kombinációs készségek fejlesztésére szintén szabad, biztonságos terepet nyújt. Ezek olyan készségek, amelyekre a hétköznapi élet során egyre inkább hagyatkoznia kell. 

Tovább...

Hogyan gazdálkodjunk gyermekünk idejével?

Mi a legfontosabb, amit csemeténknek nyújthatunk szellemi, érzelmi és fizikai nevelése során? Biztos mindenkinek számos dolog átfut a fején e kérdés hallatán, úgy mint biztonság, odafigyelés, egészséges étrend, sport, műveltség stb. Van azonban egy nagyon egyszerű válasz a kérdésre, amire lehet, hogy több hangsúlyt kéne fektetni. Gazdálkodjunk tudatosan gyermekünk idejével!

Tovább...

Ez a nyár is milyen gyorsan elszaladt...

Magamon és környezetemen is gyakran tapasztalom, hogy már július közepén azt mondogatjuk egymásnak, hogy „Lám, ez a nyár is milyen gyorsan elfog telni, észre se vesszük, és már el is szaladt.\" Pedig mennyi mindent terveztünk, szerveztünk, akartunk, és mégis már csak ennyi és ennyi hét...

Tovább...

Hogy a családi nyaralás valóban élmény legyen...

Minden szezonban olvashatunk a magazinokban arról, hogyan készüljünk a nyaralásra, mi alapján válasszunk úti célt, mit csomagoljunk be és mit ne, hogyan érezzük jól magunkat a családunkkal vagy a barátainkkal. A számos jó ötlet mellett nem árt tisztázni magunkban, mit is jelent számunkra a nyaralás?

Tovább...

Legyünk együtt a gyerekkel! De mikor, mennyit és milyen formában? 1. rész

Mi számít minőségi együttlétnek? Használhat-e a gyerekkel való kapcsolatomnak egy kis távolság? Mikor érzem én igazán jól magam a gyerekem társaságában?

Tovább...

Legyünk együtt a gyerekkel! De mikor, mennyit és milyen formában? 2. rész

Sorozatunk 2. részében további csapdahelyzeteket mutatunk be. A mai kor információ- és programdömpingből nehéz kiválasztani a nekünk legmegfelelőbbet, de mindenki próbáljon a saját igényei, anyagi lehetőségei és aktuális élethelyzete mentén válogatni.

Tovább...

Válás a családban 3. rész "Elvált szülők gyereke vagyok"

Valamelyik nap a villamoson elcsíptem egy beszélgetést egy tizenhat-tizennyolc évesekbõl álló társaságban. Kiderült, hogy a lány szülei elváltak, mindkettõ új családot alapított, ahonnan féltestvérei is születtek. Ezután pedig arról számolt be, hogy újra kibékültek, és most együtt él apja-anyja, valamint õ is velük egy háztartásban. Mindenki csodálkozva és örömmel hallgatta ezt a nem tipikus élethelyzetet, és úgy véleményezték, hogy ez milyen nagyszerû dolog.

Tovább...

Válás 2.rész- Hogyan kezeljük a gyereket, ha már ténykérdés a válás?

Talán százszor is leforgatja magában a szülő azt a filmet, mikor, hogyan, és milyen körülmények között, kinek a társaságában fogja bejelenteni gyermekének azt, hogy anya és apa úgy döntött, elválnak útjaik. Gondolatban lejátssza magában a gyermek várható reakcióit, talán még azt is, hogyan fogja megnyugtatni, mivel fogja gyorsan kiengesztelni, mi az a néhány szó vagy mondat, amely biztosan el fog hangzani a szájából.

Tovább...

Válás a családban, 1. rész

Vajon miből lehet észrevenni, ha egy párkapcsolat megromlik? Mi az, ami a párok életében egyre kevésbé fordul elő ilyenkor?

Tovább...Szeretnél első kézből értesülni heti vezércikkünkről, legfrissebb híreinkről?
LurkóVilág hírlevél feliratkozás »
Csatlakozz: Facebook/LurkoVilag »

Az óvodás gyermek »

Környezeti nevelés »

Sport óvodáskorban »

Enneagram »

Érzelmi nevelés »

Tanulás - csak játékosan! »

Gyermekrajz »

Színterápia »

Kulturális nevelés »

Gyermekpszichológia »

Logopédia, beszédfejlődés »

Fejlesztőpedagógia »

Gyermeknevelés »

Zenei nevelés »

Jobbkezes vagy balkezes? »

Viselkedések, temperamentumok »

Asztrológia »

Családi történetek »


Óvodában, közösségben »

Óvodás leszek! Óvodakezdéshez tanácsok »

Panka óvodába megy! (szülői blog) »

Óvodai jelentkezés, beiratkozás »

Óvodai kirándulások »

Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések »

Óvodai nevelés »

Óvodai élet »


Szerves műveltség »

Szerzők, könyvek, szellemi nagyjaink »

Magyar ház »

Aranyalma Páros »

Viselet, öltözködés »

Ünnepeink az évkörben »

Baranta »

Népi játékok »

Jeles napok »


Egészséges óvodáskor »

Felső légúti betegségek »

Lúdtalp, bokasüllyedés, egészséges gyermekláb »

Adj neki sok gyümölcsöt, zöldséget! »

Hőségriadó! »

Homeopátia »

Gyermekgyógyászat »

Táplálékérzékenység, allergia »

Egészségmegőrzés télen »

Gyermek fogápolás »

Táplálkozás: egészségesen! »

Sóterápia »

Bach-virágterápia »

Milyen a jó gyerekcipő? »

Természetgyógyászat »


Kreatív sarok »

Gyerekzsúrok »

Találós kérdések »

Pipalisták »

Visegrádi Palotában gyerekkel »

Játékok - amikre nyáron van igazán idő! »

Vidám tél! »

Szent György hava: a sárkányos hónap! »

Lakásdíszek - Kreatív húsvét 2. »

Kreatív Tavasz »

Húsvéti tojások - Kreatív húsvét 1. »

Kreatív sarok - újrahasznosítás! »

Barkácsolós játékok »

Kreatív nyár »

Kreatív Arcfestés - állatminták »

Kreatív Iskolakezdés »

Farsangi jelmezek »

Rajzolgatós játékok »

Mozgolódós játékok »

Alkossunk ősszel is! »


Aktuális témáink

Iskolás leszek! »

Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések »


ÓVODALÁNC óvodák írásai

Óvodalánc hírek »

Zenei nevelés óvodáinkban »

Egészséges életmódra nevelés »

Márton nap az óvodákban »

Ősz az óvodákban »

Adventi készülődés óvodáinkban »

Környezeti nevelés az óvodákban »

Mikulás várás óvodáinkban »

Víz világnapja az óvodákban »

Anyák Napja szép ünnepére... »

Farsang az óvodáinkban »

Madarak és fák napja - május 10. »

Óvodák születésnapja és óvodások születésnapja »

Óvodalánc ovik: szülők az óvodákról :) »

Mesterségek az óvodáinkban »

Hagyományőrzés az óvodában »

Sport az óvodáinkban »

Húsvétra készülődés óvodáinkban »

Mese az óvodáinkban »

Játék óvodainkban »

Művészeti nevelés óvodáinkban »

Dajkának, dadusnak lenni jó! »

Nemzeti ünnepeink »

Állatok világnapja az óvodákban »

Óvodai ballagás, évzárók »

Szüret és vásár az óvodában »

Közösségépítés az óvodák irányításával »

További írások »

Óvoda bemutatkozók »

Óvodalánc óvodák írásai »

Óvodalánc óvodák gyermekrajzai »