Télen kiürültek vitamintartályaink, sokat tartózkodtunk fűtött, száraz levegőjű szobákban. Mit tegyünk?

Természetesen a legjobb, amit tehetünk, ha vitamindúsan táplálkozunk – mindig a természetes vitaminforrást helyezzük előnybe – és sokat mozgunk, sétálunk a friss levegőn. Továbbá használjuk ki a természetes gyógymódokat: például a só terápiás módszereket, melyeknek mind megelőző, mind gyógyító hatása van.

A legfontosabb, hogy mindenekelőtt táplálkozzunk teljes értékűen, vitamindúsan. A helyes táplálkozással erős, igazán ellenálló immunrendszert tudunk megalapozni.
A gyermekek immunrendszere a hűvösebb hónapokban komoly “munkának” van kitéve, s ha ezt a védekező rendszert nem megfelelő mértékben “tartjuk karban”, akkor a náthát, megfázást okozó kórokozók könnyebben megtelepedhetnek és felszaporodhatnak. A gyermekközösségekben a baktériumok egyébként is gyorsan terjednek, mint a felnőttek esetében. Mivel a gyermekek immunrendszere még nem teljesen fejlett, így az iskolában, óvodában könnyebben a megfázás “áldozatává” válhatnak. Ezért érdemes odafigyelni gyermekeink védekező rendszerére, és a megfelelő ételekkel “felvértezni” azt.
Ha megfelelő természetes forrásból származó ( nyers zöldségek és gyümölcsök, gabona stb. ) vitaminokkal látjuk el a gyermeket, akkor az évenkénti többszöri meghűlések számát jelentős mértékben csökkenthetjük.
nátha a csecsemőkorból kikerülve, a későbbi életévekben is a leggyakoribb gyermekbetegség marad: a gyermekrendelők folyosóin leginkább tüsszögős, orrfolyós gyerekekkel lehet találkozni. Fontos tudnivaló, hogy mivel ez többnyire valamilyen vírusos fertőzés következménye, ezért az antibiotikumok hatástalanok vele szemben. A legfontosabb a tünetek mielőbbi gyógyítása, lehetőleg kezdeti stádiumban, hogy elkerülhető legyen a felülfertőződés.

Mit tegyünk?

A legjobb gyógyszer a felülfertőződés megelőzésére a nátha valódi, alapos kikezelése: ágynyugalom, gyakori orröblítés és orrfújás, illetve, amíg a gyermek erre maga nem képes, az orrszívó használata. A náthás tünetekkel járó megbetegedéseknél és ezek megelőzésénél a mindennapos orrtisztítás a legfontosabb. Ehhez szükségünk van egy úgy nevezett orröblítő kancsóra, netikancsóra, amelybe 1-2 % – os kristálysó oldatot teszünk és ezzel öblítjük naponta többször a kisgyermek orrát. Az orröblítéssel a nyálkahártyáról lemossuk a baktériumokat. A sós oldat használatával megakadályozzuk a váladék besűrűsödését, így könnyebben eltávolítható marad. A só meglágyítja a lepedéket és gyulladáscsökkentő hatású. Felszabadítja a légutakat és újra szabadon, orron keresztül tud lélegezni a kisgyermekünk.

A gyógyszertárakban a bőség zavarával küzdhetünk, ha nátha-ellenes, vény nélkül is kapható szert keresünk gyermekünknek. Ugyanakkor fontos tudni, hogy mivel a náthát vírus okozza, ez ellen nincs gyógyszer. Amíg nem lázas a gyermek, a folyadékpótlás mellett a legfontosabb a légutak átjárhatóságának biztosítása. Ebben nagy segítséget nyújt a sóbarlang felkeresése vagy egy só párologtató készülék használata.

sóbarlangban levő sós levegő, óvja az orrnyálkahártyát a kiszáradástól, csökkenti a torokfájdalmat, enyhíti a köhögést, segít a lepedék felszakításában. A sós levegő igazi gyógyír a hurutus, náthás, felső és alsó légutak megbetegedésére, a garat- és gégehurutra, hörghurutra, az arc és homloküreg gyulladásra.

Tóth Krisztina, orvosilag akkreditált táplálkozási és életmód tanácsadó írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2009-12-04