Általában 4-5 éves korára fejlődik ki a gyermek finommotorikus képessége ahhoz, hogy be tudja kötni a cipőfűzőt. Régebben a gyerekek hamarabb megtanulták, mivel nem létezett még a tépőzáras cipő, ami átmenetileg megoldotta a problémát. Most jön a nyár, most nem kell annyira rohanni, itt az idő, hogy megtanuljanak masnit kötni, pláne aki ősztől már iskolába készül.

Sokat kell gyakorolni, mire tényleg gyorsan megy a dolog. A legtöbb gyereknél 6, mostanában inkább 7 éves korára megy jól és gyorsan a masnikötés, de az sem ritka, hogy csak 9-10 éves korára tanulja meg igazán.

Tehát hogyan kezdjünk hozzá?

  • Érdemes NEM kicsi és vékony cipõfûzõvel kezdeni a cipõbekötés technikáját. Lehet például ugráló kötéllel ami vastagabb.
  • Mi a lábunk köré raktuk az ugráló kötelet, és azt tanultuk meg elõször bekötni. Ezután már könnyebb „átváltani” a cipõfûzõvel való bekötésre (élesben).
  • Az is lehet egy trükk, hogy egy kötelet a közepétõl más színûre festünk (két színû kötél lesz a felétõl), így jobban látja a hurkok átrakását egymáson, mit hova is kell hajtani.
  • Egy kartonlapra, vagy cipõsdobozra rajzolhatunk egy cipõt, és befûzzük cipõfûzõvel vagy vastagabb zsinórral / kötéllel, és azon is lehet gyakorolni.

Különbözõ technikák vannak a cipõ bekötésére, én elsõként azt a módszert javaslom, amikor elõször két „nyuszifület” (vagyis hurkot) csinálunk, és azokat kötjük át egymáson.

 

Vágó Erika, Játék-szakértő ajánlása