Category: Enneagram

Bevezető az Enneagram teszthez

Az első és egyben legfontosabb tudnivaló: addig nem tudunk másokat (még a saját gyerekünket sem) megérteni, amíg nem vagyunk tisztában önmagunkkal, ergo először azt kell megvizsgálnunk, hogy mi melyik karaktertípusba tartozunk.

Read More

Enneagram karakterek 7. – A világmegváltó

Vigyázz a szárnyaimra!

A Hármas gyerekekhez hasonlóan a Hetesek is szívesen vállalják a ?társaság középpontja? szerepét. Lelkesek, tele vannak ötletekkel, kreatívak, de csak keveset valósítanak meg közülük, mert amint valami rutinná, megszokottá válik, máris tovább lépnek.

Read More

Enneagram karakterek 3. – A vezér

Akiknek muszáj produkálni. Ők azok a gyerekek, akik sokszor azt élik meg, hogy nem önmagukért szeretik őket, hanem azért, amit produkálnak. A csodagyerekek, osztályelsők, teljesítményhajhászok és élsportolók gyakran ennek a fixációnak a termékei.

Read More

Személyiségtipológiák

Az Enneagram is ezen a vonulaton helyezkedik el és kilenc emberi alaptípust foglal rendszerbe. (Az ?ennea? görög szó kilencet, míg a ?gram/grammosz? ábrát jelent.) Sikerének az a titka, hogy amíg a többi személyiségtipológia csak leírja, jellemzi a különböző típusokat, addig ez segítséget is nyújt a kívánt változás irányában.

Read More

Enneagram a gyermeknevelésben 1. rész

Mindannyian szeretnénk jobban érteni a gyerekeinket, miért olyanok, miért úgy viselkednek, reagálnak, ahogy. Hol van a gének, hol van a környezeti hatás, hol van a szülők szerepe ? és egyáltalán, miért olyanok, amilyenek? A válasz után nyomozva érdemes elmélyedni az Enneagram, a karakterisztika tudományában, amely sok választ adhat.

Read More