Otthoni munkavégzés veszélyei és fortélyai

Több, mint 10 éves “home office” tapasztalattal mondom, hogy az előttünk álló hónapok igazi kihívást jelentenek a család minden tagja számára. Az otthoni munkavégzés első. vidám percei könnyen idegeskedésbe, veszekedésbe torkolhatnak. 

Mit tegyünk? Hogyan hozhatjuk ki a legjobbat mindenki számára, hogy a munka is elvégzésre kerüljön, az iskolai feladatok se maradjanak el, és a nap végén mindenki azt mondhassa: Ez egy igazán jó nap volt!

Lássuk az aranyszabályokat 15 pontban – amit ha szem előtt tartunk, sokat segíthet mindenkinek az elkövetkezendő időben…

Vegyük alapul, hogy van egy óvodás, egy kisiskolás és egy gimnazista a családban. Mind a három gyerek más igénnyel, más feladattal, és más vérmérséklettel. És van egy anyuka és apuka, akik a 8 órás irodai munkájukat otthon végzik, jellemzően számítógép monitora előtt. Nagyszülőkre ugyebár nem számíthatunk, ha a közelben vannak, akkor sem, mert rájuk most vigyázunk! Mit tegyünk, hogy ez a helyzet élhető, sőt a lehető legjobb legyen?

1. Gondoljunk végig magunkban, mik a feladatok és kikre számíthatunk!

Mielőtt nekiugrunk, vegyük sorba, kikre számíthatunk!

  • A házastársunkkal beszéljük végig, hogyan hangoljuk össze a munkát, a gyerekekkel való tanulást. Nagy segítség, ha a napszakokat fel tudjuk egymás között osztani, amennyiben erre van lehetőség.
  • A közelben élő nagymama, bár otthon egyedül van, hetente egyszer-kétszer biztos örömmel készít ebédet nekünk. Vásároljunk nekik is, adjuk be az ebéd hozzávalóit, és a következő vásárláskor vegyük át.
  • Ha volt korábban gyerekeinknek magántanára, különórája, keressük meg a tanárokat és kérjünk online órákat gyakorlásra, házi feladat írásra. 
  • Sok egyetemistának is szabadult fel ideje, távoktatásra, gyakorlásra sokan nyitottak.
  • Van egy jó szomszédunk? Hangoljuk össze a bevásárlásokat, kölcsönösen segítsük egymást.

A lehetőségek családonként változnak, a lényeg, hogy amiben lehet, és akitől lehet, kérjünk “távoli” segítséget!

2. Beszéljük meg a gyerekekkel, hogy mi lesz most!

Fontos, hogy értsék: ez nem nem nyári szünet, és apa meg anya nem szabadságon van itthon. Mindenkinek feladata van, és most mindenkire számítunk! 
A feladatok mellett azonban azt is beszéljük meg, hogy hogyan lehet ebből az időből a legjobbat kihozni! Hiszen nem kell reggel iskolába rohanni, nincsenek délutáni különórák, és ezzel sok időt is nyerünk.
Fontos, hogy a gyerekek megértsék a helyzetet, és legyen egy közös családi elhatározás: megcsináljuk, jól csináljuk, és még élvezni is fogjuk!

3. Gondoljuk végig, ki, hol dolgozik, ki, hol tanul…

Tapasztalatból írom, hogy a gyerekeket zsigerből frusztrálja a monitor előtt ülő szülő: aki fizikailag jelen van, de gondolataiban valahol teljesen máshol. A gyerekek automatikus válasza erre: ő is a mobilja mögé bújik, vagy a TV képernyője elé veti magát, ahol aztán telnek az órák, a nap végére meg kapunk egy vagy több zilált gyereket…
Amennyiben tehetjük, a munkánkat a gyerekektől távolabb végezzük, de azt is mindig úgy, hogy valaki ügyelni tud a testi épségükre. Ha erre nincs lehetőség, akkor az a “nehezített pálya” és az itt egybeírt aranyszabályok duplán érvényesek!

4. Induljon a reggel időben!

Nagy csábítás lehet reggel tovább ágyban maradni, kicsit lustálkodni, ennek azonban meglesz estére a böjtje: mert az esték is lassan az éjszakába fognak tolódni. Keljünk tehát korán, és a gyerekeket is ébresszük adott időben, 7-8 óra között legkésőbb.
Fontos, hogy a gyerekek ébredésével az ő napjuk is kereken induljon: öltözködés, ágyazás, reggeli – és ritka az a kiskamasz, akinek ez egyedül megy 🙂 

5. Készítsünk közösen napitervet!

Reggeli közben/után beszéljük át a napot, kinek, milyen feladata van, mivel kezdi, mi lesz az ebéd és ki segít az elkészítésében, ki mit szeretne majd játszani, és ahol kisebb és nagyobb gyerekek is vannak: ki köti le a kicsit… Persze, mindig lehetnek, és lesznek is eltérések, de maga a tervezés már egy jó iránymutató mindenkinek. Iskolás gyerekeknél a napi terv fokozottan fontos! Az ő időérzékük már többé-kevésbé kialakult, de az idő beosztása – ami még felnőttkorban is sokszor nehezen megy – ne csodálkozzunk, ha nagy kihívás számukra is. Ezért egyeztessük velük az aznap elvégzendő tanulandókat, interneten megnézendőket, házi feladatokat, és beszéljük át, hogy miben kell nekik segíteni, és mit tudnak önállóan elvégezni.

6. Tagoljuk a munkát több, rövidebb részre!

Az irodai munkát általában egy-két kávészünettel megszakítva bár, de nagyjából folyamatosan végezzük. 9 órakor iroda, egy röpke ebédszünet, aztán 5 óra felé indulunk haza. Ez otthon így nem fog menni!
Érdemes a munkát 3-4 részre bontani, mert nem valószínű, hogy gyerekek mellett 2-3 óránál hosszabb ideig tudunk dolgozni. Próbáljunk legalább két olyan időszakot találni, amikor egyszerűbben el tudunk vonulni: erre nagyon ideális a kora reggeli csend, az ebéd utáni nyugi, vagy éppen az este. Sok stressztől megszabadulhatunk, ha ezeket a “törzsidőket” kihasználjuk. 

7. Írjunk listát – mindenről!

Az én túlélésem egyik titka, hogy mindig van mellettem egy üres papír, amire írom az aznapi ötleteimet, elvégzendőket, legyen az bármi is, ami éppen akkor jut eszembe, amikor valami teljesen mással foglalkozom. Pl. egy jó ebédötlet, amit a gyerekek nagyrészt meg tudnak csinálni, vagy felhívni egy idős ismerőst, kér-e segítséget, egy játékötlet, ami később majd bevethető, egy feladat, amit a munkám során mindenképpen el kell végeznem, egy alap háztartási dolog, amit a következő vásárláskor be kell szereznünk… Írjunk le mindent, amit nem szeretnénk elfelejteni, ezzel sok bosszúságtól megkímélhetjük magunkat – és családunkat is 🙂

8. Legyünk ott, mielőtt elszakad a madzag!

Figyeljük, hogy mikor van szüksége gyermekünknek egy kis lelki tank feltöltésre, akkor legyünk mellettük, mert ezt a gyerekek életkortól függetlenül igénylik. Számos alkalommal tapasztalom, hogy jobban járunk, ha inkább 5 percre megszakítjuk a munkát, hogy aztán nyugodtan térhessünk vissza.

9. Kössünk egyezséget!

Minden egyes alkalommal, amikor munka elé ülünk, mondjuk meg gyermekeinknek, hogy meddig fogunk dolgozni és addig kérjük a türelmüket. És ne felejtsük el azt is megbeszélni, hogy munka végeztével milyen jót fogunk együtt csinálni! 

10. Süssünk, társasozzunk, vagy meséljünk!

Fontos, hogy ha már együtt a család, akkor ennek a jó részét is vegyük ki! A jól végzett tanulás és munka után, lazítsunk a gyerekekkel és játsszunk velük, amit ők szeretnének. Lássák, hogy megérte kitartani, mert meglett a jutalma.

11. A házimunka is munka…

Vonjuk be a gyerekeket, akár mindenkinek legyen rendszeres feladata. Ne engedjük, hogy pár nap után már mindenki után mi pakoljunk és mosogassunk! A házimunkát végezhetjük együtt is, például vonjuk be a gyerekeket a főzésbe.. De nagyobb gyerekekre akár rá is bízhatjuk a teregetést, porszívózást, felmosást. Ezzel is időt nyerhetünk, legalább fél órát 🙂 A jól végzett munka után meg ne felejtsük el soha a dícséretet!

12. Tudatosan gyakoroljuk a nyugodt kommunikációt!

Amikor munkavégzés közben a gyerekek folyton jönnek és kérdésekkel megzavarnak, az bizony nem egy vidám dolog. Fontos, hogy ilyenkor mérjük fel: kell-e azonnal mennünk, vagy kérhetünk még egy kis időt, biztosítva őket arról, hogy egy dolgot befejezünk, és megyünk, válaszolunk, segítünk.
Segíthet egy homokóra is, amit az asztalunkra állítunk. A nagyobb gyerekek könnyen megtanulják, hogy ha bármit kérdezni, kérni szeretnének, ami nem nagyon sürgős, akkor jöjjenek mellénk, a homokóra átfordításával jelezzék, hogy beszélni szeretnének, és várják meg, amíg az utolsó homokszem lepereg. Utána figyelünk. Így nekünk is van időnk az éppen aktuális gondolatunk végére érni, utána viszont a teljes figyelmünket szenteljük a gyereknek! Nem utolsó szempont az sem, hogy a gyerekek így jobban rászoktatják magukat a türelmes várakozásra, az “ide nekem mindent azonnal” magatartással szemben.

13. Munkánk során mindig legyen bevethető muníciónk!

Rengeteg kreatív ötlet, színező, játékötlet kering az interneten, tartsunk ezekből mindig magunk mellett olyat, ami a gyerekeinket is érdekli, leköti. Így ha vészhelyzet van, mert ők már türelmetlenek, mi viszont még nem értünk a munkánk végére, akkor legyen kéznél, adjuk oda. Ez sok esetben működik, és konfliktus nélkül tudunk időt nyerni, amikor arra a legnagyobb szükségünk van.

14. Multitasking? Felejtsük el, ilyen nem létezik.

Divatos szó a “multitasking”, azaz többféle munka egy időben való végzése. Szinte már közhely az is, hogy a nők képesek egyszerre több dologra is figyelni, egyszerre több munkát is végezni. Ne csapjuk be magunkat, ilyen nem létezik! Egyszerre egy dologra tudunk csak igazán mi is figyelni, legfeljebb könnyebben váltunk két dolog között. Ha egy nap azonban sokszor kell váltogatunk a munka és az anyaság között, szándékunk ellenére, így az igazán kimerítő lesz. A cél tehát az, hogy a munka és a családi élet a lehetőségeinkhez képest minél kevésbé keveredjen: legyen munkaidő, aminek igyekezzünk a lehetőségét megteremteni és a gyerekeket addig férjünkre bízni, vagy tanulással, önálló játékkal lekötni, és legyen családi idő, amikor a munkából kapcsoljuk ki magunkat, figyelmünket teljesen a családunknak szentelve.  

15. A nap végén értékeljünk!

A nap végén beszéljük végig együtt, hogy kinek mi volt jó, mi volt rossz. Dicsérjük meg a gyerekeinket, erősítsük meg őket azokban a dolgokban, amiket jól csináltak: otthoni segítség, együtt játszás, egy szép rajz, türelem… és mondjuk ez azt is, ami számunkra nehéz volt.
Ha meg azt látjuk, hogy ez sehogy sem működik, és az otthoni munkavégzés a gyerekek és családi élet kárára megy hosszú távon, akkor jelezzük ezt munkáltatónknak, és próbáljunk meg átmeneti részmunkaidőt kérni, vagy akár heti egy-két napot vegyünk ki szabadságként, lazítva ezzel a menetrendet.

Szívből kívánom minden kis és nagy gyermekes családnak, hogy a fenti ötletek legalább részben segítség őket abban, hogy a mindenki számára előírt “kötelező otthonlét” élhető legyen, sőt, szép és hasznos legyen!

 

Lengyel Katalin, LurkóVilág alapító szerkesztő írása
Megjelenés dátuma: 2020.03.20. a koronavírus kapcsán meghirdetett veszélyhelyzet idején

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!