Kártyajáték gyerekekkel – bárhol és bármikor!

kártyajáték ajánló

Olykor töprengünk rajta, milyen programot találjunk ki gyermekünkkel közösen, amikor nincs időnk és lehetőségünk órákon át tartó elfoglaltság szervezésére, de szeretnénk tartalmas szórakozást nyújtani neki. Különösen igaz ez akkor, ha bentrekedünk a lakásban egy esős vagy hidegebb napon. Ilyen esetekben jusson eszünkbe, hogy leemeljük a polcról a kártyát!

Keller&Mayer kártyajátékok – gyerekeknek, bármely korosztályban!

A gyerekeknek készült Keller&mayer kártyajátékok közös jellemzője, hogy nincs játéktáblájuk, csak kártyalapokból állnak. Ha utazunk, a bőröndbe is könnyedén befér! Így jó, ha mindig akad nálunk egy pakli…  De melyik?

A Keller&Mayer gyerekkártyái között sokféle típus megtalálható. Van köztük legkisebbeknek való, könnyen követhető, de a gyakorlottabb társasozóknak készített, és a nagyoknak kihívást jelentő, elmét megdolgoztató kártyajátékok is.

A Kelle&Mayer játékok nagy előnye, hogy játszhatjuk egyszerűbb, könnyített szabályok alapján is, amiket aztán fokozatosan bővíthetünk, nehezíthetünk, igazodva gyermekünk életkorához és ügyességéhez!

Nézzük csak, melyik kártyajáték kinek való?

 

Furfangos párosító – A kezdőknek!

Kelleresmayer-Furfangos-parosito-dobozA kicsik kedvelt Bogyó és Babóca meséje elevenedik meg ebben a kártyajátékban. A mese szeretete segíti átvezetni a gyerekeket a szabályjáték világába, szívesen látják viszont benne a jól ismert figurákat.

 • A kártyákat nem kell kézben tartani, sorban kell lerakni őket.
 • Ahogy gyűlnek, egyre több lapot kell átlátni, ami jó megfigyelést igényel a gyerekektől. A párosításba az emlékezet is bekapcsolódik, mert egy új lap megjelenésekor végiggondolják, látták-e korábban a párját.
 • Nem egyszerű képegyezetésről szól a játék, hanem az azonos kategóriába tartozó tárgyak kiválasztásáról, ezáltal megtanulják a kicsik a fogalomcsoportba rendezést, kategorizálást. Amikor az új laphoz keresik a párt, a fogalmi gondolkodást hívják segítségül és elvonatkoztatnak az ábrán látható részjellemzőktől.
 • Az a változat, ahol bárki stoppolhat lapot, fejleszti a figyelemkoncentrációt, gyorsreagálási készséget és a kudarctűrést. Még tovább nehezíthetjük a játékot azzal, hogy a négy összetartozó tárgyat kell egyszerre megtalálni, így a nagyobb gyerekeknek is élvezetes, pörgős játékban lehet része.
 • A kártya úgy van elkészítve, hogy a hagyományos Fekete Péter is játszható vele.

Furfangos párosító – MEGNÉZEM!

 

Mesemondó – A vidám beszédfejlesztő!

Kelleresmayer-Mesemondo-doboz-atlatszoA beszédfejlesztés kiváló eszköze ez a játék. Segíti a gyerekek kifejezőkészségét, bővíti a szókincset, fejleszti a logikus gondolkodást, következtetést. Gazdagítja a képzeletet és lehetőséget ad az improvizációra.

 • A közösen fűzött történet előmozdítja a társas kapcsolatok fejlődését, az egymáshoz való alkalmazkodást, az együttgondolkodást.
 • A jókedv és humor semmiképp nem marad el játék közben, a gyerekek jót derülnek a kitalált, sokszor abszurd és vicces mesén. Egymást túlszárnyalva próbálnak minél bolondabb történetet kreálni, ettől lesz garantált a jó hangulat. Ha netán elhatalmasodna a káosz a tartalom tekintetében, emlékeztessük a gyerekeket, hogy logikusan kapcsolják a következő mondatot az előzőhöz és jó, ha van valami köze a történet kezdetéhez. Főleg nagyobb gyerekeknél elvárható ez, fejlesztve ezzel a memóriát is, hiszen minél hosszabb a mesénk, annál nehezebb emlékezni az elejére.
 • A mesélés lehet rövid és hosszabb is. Mivel az óvodás korú gyerekek nem tudják, mit jelent a “szó”és “mondat” kifejezés, úgy fogalmazzunk, hogy “mondj valamit”, vagy “mondj még róla többet”!
 • Nem szükséges olvasástudás a játékhoz, a képek alapján is lehet mesélni, de az olvasni tudó gyerekek lehetőséget kapnak arra, hogy képességüknek megfelelő szinten tudjanak játszani. A kártyán található három szó segíti az asszociációt és ezáltal a tartalmasabb történetszövést.
 • Két játékos esetén letehetünk egymás mellé négy lapot is, mert ebben az esetben hosszabbra nyúlhat különben a játék.

Mesemondó kártyajáték – MEGNÉZEM!

 

Mi lesz a jeled?  – A pörgős-pörgetős játék, igazi kis óvodásoknak!

mi lesz a jeledA játék célja egyszerű: gyűjts össze 5 kártyát, aminek a színe azonos a bábud színével! Amire meg szükséged lesz: kis számolás, és nem kicsi stratégiai gondolkodás…

 • A szabály egyszerű, de egyben könnyen megismerteti a gyerekekkel a klasszikus társasjáték szabályokat: Dobj és lépj! Húzz kártyát! Tegyél vissza egyet!
 • A játék menetét azonban nem csak a szerencse határozza meg, hanem szükséges lesz a stratégiai gondolkodásra is. Bármikor Rád kerülhet a sor, hogy döntsél: melyik kártyádat – kinek adod, vagy éppen melyik kártyát – kitől kéred el. A játékosok „érdekei” szerencsére annyira nem ütköznek, hiszen mindenki csak a saját színét gyűjti…
 • A játék pedig valóban, nem csak pörgős, hanem egyben pörgetős is! A tábla közepére elhelyezett forgókerék még izgalmasabbá teszi a játék élményét. Lépj egy pörgetős mezőre vagy húzz egy pörgetős kártyát, és máris a pörgettyű fogja tovább vezetni a játék menetét!
 • A szabályokat egyszerű rajzok illusztrálják, amik könnyen tanulhatók a legkisebbek számára is. A dobókocka segítségével a számolást is gyakorolhatjuk!

A kártyán szereplő jelek meg ismerősek lesznek minden óvodás számára, hiszen ezekkel találkozhatnak leggyakrabban.

Mi lesz a jeled? Kártyás társasjáték – MEGNÉZEM!

 

Pitypang és Lili – kutyaszeretőknek, gondos kis gazdiknak

pitypang-es-liliA játékszabály egyszerű: minden körben játssz ki egy kártyát, oly módon, hogy a lehető legtöbb kutyust szabadítsd ki a menhelyről! Figyelned kell és okosan taktikázni.

 • Ez egy izgalmas kártyajáték, ami már kiscsoportos kortól könnyen játszható. Tegyél le egy kártyát, majd húzz helyette egy másikat. Ez adja a játék ritmusát, miközben gondolkodásra is szükség van…
 • Ki lesz a nyertes? Aki a logikát használva, a legjobb taktikával játssza ki a különféle lapokat.
 • Összesen ötféle kártyalap szerepel a pakliban, amiknek a szabályait könnyű megtanulni. A kutyakártya megy a ketrecbe, Lili-kártya az adott kutyafajtából szabadít meg egyet. A csontkártya és a gondozólány kártya gyorsítja a szabadítást, míg az „elszökött a kutyus” kártya lassítja azt.
 • Egyszerre legfeljebb csak négy kártyát kell kézben tartani, az a kisebbek számára is könnyen kezelhető így.
 • A játék izgalmas, gyorsan zajlik, nincs idő unatkozásra. A végén meg együtt örülhetünk a kiszabadított kutyusoknak!

A gyerekek sok helyen találkozhatnak a kutyamenhelyek szerepével. A játék során lehetőségünk van a felelős állattartásról és a környezetünkben élő élőlényekkel szembeni felelősségünkről is beszélgetni!

Pitypang és Lili kártyás táblajáték – MEGNÉZEM!

 

A szétszakadt térkép – kalandoroknak

Kelleresmayer-Rumini-A-szetszakadt-terkep-dobozAz ismertéés kedvelt Rumini mesékből merített ihletet ez a kártyajáték, amely a történet ismerete nélkül is játszható, de aki kalandozott már képzeletben a tengeren Rumini egérrel, annak még inkább izgalmas lehet a hajós élet újbóli átélése a játék során.

 • Olyan kártyajáték, amely során szükség lesz türelemre, figyelemre és kitartásra, ezért a nagycsoportos óvodás és kisiskolás korosztálynak szól leginkább.
 • Nagyobb helyre lesz szükség hozzá, mert sokféle kártyát tartalmaz, és a térképépítés is teret igényel, ezért ez nem a kézben tartós, kis asztalnál játszható típus.
 • A varázseszközök keresése a térképlapok kirakásával történik, de nem mindegy, hogyan. A hajóablak kártyákon jelölt téri helyzetet kell reprodukálniuk a gyerekeknek, amikor letesznek egy lapot, ezáltal gyakorolva a relációkat, a tárgyak egymáshoz viszonyított helyzetét. Az óvodáskor végére ez nagyon hasznos és szükséges készség, az olvasástanulás egyik feltétele, sok másik mellett.
 • A térképkártyákon kívül vannak egyéb kártyalapok is, amelyeket játék közben a szabálynak megfelelően, logikusan végiggondolva tudnak minél kedvezőbben felhasználni. Végig szükség van a figyelemre, követni kell a játék menetét, nézni, hogy a játékostársak hol tartanak a varázseszközök keresésben.
 • A segítő lapokkal előnyökhöz juthatnak a gyerekek, eldönthetik, hogyan használják ki a kapott lehetőséget, szabadon gondolkodhatnak és dönthetnek. Egymás ellen is dolgozhatnak, itt megengedett egy kis gonoszkodás, hiszen kalózok is vannak a játékban, tőlük pedig mi mást várnánk?

A szétszakadt térkép – MEGNÉZEM!

 

A kártyajáték remek elfoglaltság és jó alkalom arra, hogy összehozza a családot, barátokat akár otthon, akár utazások alatt. Válasszunk mindig életkornak megfelelőt, így a jókedv garantált!

 

A keller es mayer játékok teljes kínálatát eléritek a kelleresmayer.hu webshopban!

 

A fenti írást Návay Mónika óvodapedagógus, fejlesztő- és gyógypedagógus írta, a LurkóVilág felkérésére.

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!