Föld napja a Patakparti Oviban

Föld Napi program

1970. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató mozgalmat indított el a Föld védelmében. Azóta a diákból az alternatív energiaforrások világhírű szakértője lett. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne. A FÖLD NAPJA célja, hogy tiltakozó akciókkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Magyarországon 1990 óta rendezik meg.

A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

A környezettudatos szemléletformálást már egész kicsi korban, óvodásként el kell kezdeni. Elsődleges célja környezetünk védelme, és a környezettudatos viselkedés felismertetése. Tudomásul kell vennünk, hogy a Föld terhelhetősége véges, minden döntésünknek mérlegelni kell a kockázatát, ezért kell tudatosan hozzáállnunk a környezetvédelemhez. Pláne, ha arról van szó, hogy ezt a tudatosságot, a környezetünk megóvását a gyermekekben szeretnénk elültetni. Az a pici gyermek, aki ilyen óvodában „éli” óvodás éveit, bizonyára az iskolába is ezt a szemléletet viszi tovább, s?t reméljük, hogy egész élete során ezt a szemléletet fogja képviselni.

Óvodánkban a Föld Napi programokkal is arra törekszünk, hogy környezettudatosan, környezetbarát életmódot folytató, a természet szépségeit felfedezni, a környezettel harmóniában élő közvetlen környezetük iránt igényes gyerekeket neveljünk.

Az idei évben a Fekete-Vörösmarty Ökoiskola első osztályosait láttuk vendégül óvodánkban. A gyermekek közös ovis-iskolás csapatokat alkotva vettek részt a különböző játékokban, oldottak meg feladatokat.

Megérkeztek az iskolások! A gyerekek a térkép színeivel megegyező színű pólóban érkeztek ezen a napon.

  • víz: kék
  • föld, hegy: barna
  • jéghegy: fehér
  • nap, sivatag: sárga
  • síkság: zöld

föld napja az óvodában  föld napja az óvodában

Első játékként pólójuk színe alapján ?önmagukból” alkottak különböző térképrészleteket.

A „Hamupipőke” játékban az összekeveA három csóka című vershez kooperatív technikával készítettek versillusztrációtrt terményekből kellett, meghatározott szempont szerint válogatniuk.

föld napja az óvodában  föld napja az óvodában

A madarak élethű színezéséhez A természetbúvárok zsebkönyve nyújtott segítséget. Csodaszép, színes alkotások készültek

föld napja az óvodában  föld napja az óvodában

A programot mozgással zártuk. A gyerekek ?óvodakör” futásban mérték össze gyorsaságukat, ügyességüket.

föld napja az óvodában

Pauer Magdolna, óvodapedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-10-27

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!