őszi óvodai játék

Őszi óvodai játékok leírása

Az őszi időszakhoz azok a mesék illenek, amelyeknek szereplői az őszi csillagászati hónapokhoz (Mérleg, Skorpió, Nyilas), illetve azok keleti megfelelőihez (Sárkány, Kígyó, Ló) tartoznak. Az óvodában szerencsére nagyon sok lehetőség van az évkör szerinti gondolkodás kialakítására. Énekes, mondókás gyermekjátékaink mind-mind a népszokások nyomán keletkeztek, az évkör kiemelkedő pontjaihoz kapcsolódnak.

(Kép forrása: bogyobabai.blogspot.com)

A kismanók

 • Szervezés: A gyerekek egy köríven helyezkednek el; az irányító a kör közepén.
 • A játék leírása: A tündér a kör közepén kezében tartja a varázspálcát, amelynek a kismanók engedelmeskednek. Amikor a tündér leereszti a pálcát ? a manók leguggolnak, és ha a pálcát jobbra vagy balra leereszti, a manók abba az irányba mennek vagy futnak. Amikor a tündér felemeli a pálcát, a manók egy, a játék elején kijelölt feladatot hajtanak végre, pl. fél lábon egyensúlyoznak, vagy egy kézzel, egy lábbal egyszerre megérintik a talajt (mérleg havában járunk).

Kiskutyás játék

 • Szervezés: Térdelőtámaszban szétszórtan helyezkednek el a gyerekek.
  Anyag: egy kosár, tele tárgyakkal (labdák, kockák, babzsákok, ballonok, stb.), karikák
 • Játék leírása: Az óvónő a kosár tartalmát szétdobálja. Minden kiskutya térdelőtámaszban halad és igyekszik a legtöbb tárgyat összegyűjteni saját óljába (minden kiskutyának van egy karikája). A játék végén a gyerekek leülnek, és számba veszik a tárgyakat. Az győz, aki a legtöbb tárgyat gyűjtötte. (Aratás időszaka).

Fogatok

 • Szervezés: Két gyerekből áll egy-egy fogat, őket az indulási vonal mögött kell elhelyezni.
 • Anyag: karika (befogásra), indulási, érkezési vonal
 • Játék leírása: Az elöl elhelyezkedő gyermek a ló, a hátul lévő a lovas. A ló a lovassal egy karikával van összekötésben. Az óvónő jelére a fogatok futással elindulnak az érkezési vonal felé. Ha a vonalat elérték, szerepet cserélnek. (Keleti zodiákus: ló)

Ajánlott dalok:

 • Paripám csodaszép pejkó
 • Hívjad a falovacskát
 • Elesett a lúd a jégen

További játékok leírása: Civilizáció és Kultúra, Keszthely Életfa Alapítvány, 2000.

 

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2010. őszi (IV. évf. 3. sz.) számábanjelent meg. Feltöltés dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálra: 2010-10-25. 

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

játéktárCikkajánló

Csatlakozz Te is!

További írások, amik érdekelhetnek!
“Mag, mag, búzamag, benne aluszik a Nap” – Az évkörhöz illeszkedő óvodai játékok 3. rész

“Mag, mag, búzamag, benne aluszik a Nap” – Az évkörhöz illeszkedő óvodai játékok 3. rész

A növények élete, fejlődése lelassul, majd az őszi időszakra befejeződik. Az élet a magvakba, termésekbe sűrűsödik. Elkezdődik a begyűjtés, betakarítás, szüret időszaka, az élethez szükséges javak számbavétele, mérlegelése, rendezése. A természet ezernyi gyönyörű színbe öltözik. Ez a bőség, a vásárok, piacok időszaka.

bővebben