Akiknek fát lehet vágni a hátán, akiknek mindig minden úgy jó, ahogy van, azok a flegmatikusok. Jóindulatúak, békeszeretők, jól kijönnek mindenkivel, nyugodtak, szívósak, hűségesek, nagyvonalúak, mindig mindenre van idejük…

Társaságban nagyon szeretik őket, mert jó hallgatók. Gyakorlatiasak, az elkezdett feladataikat ugyan lassan, de nagy kitartással csinálják végig. Nyugodtságuk azonban őrjítő lassúsággá fokozódhat. Lehetőség szerint kerülik az erőfeszítéseket, igyekeznek minél messzebb lenni azoktól a helyzetektől, amiben meg kellene mozdulni. Ilyenkor szinte láthatatlanná tudnak válni.

Nehezen lehet őket bevonni a kezdeményezésekbe, az együttes játékba. Ha lehet, akkor inkább kívül maradnak, inkább mesekönyvet nézegetnek, vagy csak úgy „üddögélnek”, figyelik a körülöttük zajló eseményeket. Akkor is nyugodtak tudnak maradni, ha felfordulás veszi őket körül, például az egész délelőtti játék utáni elpakolás- rendrakás idején, és ha ilyenkor megkérjük őket, hogy segítsenek, csak néznek ránk nagy szemekkel, és úgy tűnik, nem értik, mit is akarunk tőlük. Ők azok a gyerekek, akik a lehető legnagyobb nyugalommal ülnek az öltözőben, mellettük, vagy ölükben tartva a ruhájukat, és nem mozdulnak, sem szép szóra, sem a „szigorúbb” sürgetésre, kivárják, míg megérkezik a segítség, és még akkor sem nagyon értik, miért is ez a nagy sietség.

Általában jellemző rájuk, hogy lassan esznek, szinte alig rágnak (húst, kenyérhéjat, héjas gyümölcsöt, pl. almát, körtét alig, vagy egyáltalán nem esznek), inkább a folyékony, pépesebb ételeket részesítik előnyben. Ebből a nyugodt állapotukból kimozdítani, megmozdítani nagyon nehéz őket, de ha megmozdulnak, akkor nagyon ügyesek és nagyon precízek. A felnőtt kevésbé tud nekik segíteni ebben, de egy jó társaság, kortársaik képesek őket megmozdítani. Szeretnek velük lenni, magukkal vinni a játékba, mert türelmesek, elfogadnak bármilyen szerepet, nem mondanak ellent…

Dr. Gőbel Orsolya, pedagógiai szakpszichológus, SZPT terápia létrehozója, Varázsjáték foglalkozásaink vezetőjének írása

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2008. őszi (II.évf. 3.sz.) számában jelent meg. Feltöltés dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálra: 2008-08-21.