A mélységes és megfontolt melankolikusok alaposak és kitartóak. Hihetetlen mély és gazdag érzelemviláguk főképp saját maguk felé fordul. Mindent, ami a külvilágban történik, képesek összefüggésbe hozni saját magukkal, mindenben találnak valami „csak rájuk” vonatkozó történést…

Nagyon kevesek felé nyílnak meg, de aki felé nyitottakká válnak, azokhoz végtelenül hűségesek. Minden körülmények között megbízhatóak, döntéseiket csak alapos megfontolás után hozzák meg, nagyon körültekintőek.

Ezek a gyerekek „milliószor” kipróbálnak egyvalamit, szinte megunhatatlanul, sokáig és kitartóan képesek ugyanazt játszani. Szeretnek az egészen apró tárgyakkal, játékokkal is elmélyülten játszani, általában remek kézművesek. Az elmélyült, belefelejtkező játékhoz koncentráció, és fegyelem kell. Mindkettőből sok van nekik. Olyannyira, hogy előfordulhat velük, nem hallják meg a „váltásra ösztönző” szavakat. Nehezen hagyják abba a megkezdett játékot, nehezen kezdenek bele rögtön újba. Bíztatni kell őket, hívni, és mindenek előtt nagyon szeretni.

Érzékenyen reagálnak önmagukra, mély empátiás érzékkel megáldottak, hamar megtalálják a szomorú, bánatos, frusztrált társukat. Érzelmi mélységeik megélése olyan mértéket ölthet, ami „lebénítja” őket, lefagyhatnak a cselekvésben, és passzívakká válhatnak.

Hosszú ideig hatnak rájuk az események, egy-egy elszenvedett sérelem még sokáig fájdalmat tud nekik okozni. De örömük is „egész napot betöltővé” tud válni. Az a kislány, aki, miután eljátszotta, hogy kinő a földből, ezt a csodálatos „Magocska” rajzot készítette. Aztán el is mesélte:

„Nem bírtam már kucorogni a vízben, és kinőttem, olyan nagyra nőttem, hogy az égig értem, és beszélgettem a napocskával, hogy milyen jó, hogy ilyen szép nagyra nőttem, és este lehajtottam az ágaimat, úgy pihentem.”

Az édesség, ami túlpörgeti a szangvinikusakat, nekik kellemes, „édes érzést” adhat. A felnőttől „azt várják”, hogy „megkönnyítse” a létüket. Szorosan átölelje őket, és mutasson rá arra, hogy nem minden történésben „érintett”. Hogy a helyzetből sok minden fakadhat, amit bár nem ért, de nem ellene irányul.

 

Dr. Gőbel Orsolya, pedagógiai szakpszichológus, SZPT terápia létrehozója, Varázsjáték foglalkozásaink vezetőjének írása

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2008. őszi (II.évf. 3.sz.) számában jelent meg. Feltöltés dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálra: 2008-08-21.