Advent, avagy a várakozásra nevelés időszaka

adenti várakozás

A karácsonyi hangulat már ősszel „beköszöntött” sok áruházba. Fényfűzérek és Mikulás csokik unatkoznak és porosodnak a polcokon már hetek óta. Bevásárláskor meg nem is tudom már hogyan tereljem a kis óvodásomat, hogy ne minden polcvégen Mikulásba ütközzön…

Nagy a küzdelem az üzleti előny megszerzésében, ebben azonban a boltok nem igazán kreatívak. Fő szabálynak gondolják, hogy aki hamarabb lép, az lesz a nyerő. Biztos így van ez?

Miközben az élet minden területén arra hajtunk, hogy kis előnyre tegyünk szert, már észre sem vesszük, hogy bedaráljuk az élet megszabott rendjét. Azért, hogy pár percet nyerjünk, reggel inkább autóba ugrunk és feláldozzuk a közös sétát. Azért, hogy nyerjünk pár órát, „idén inkább nem sütünk mézeskalácsot”. És még sorolhatnám a példákat saját életemből, amelyek ahelyett hogy gazdagítanának, csak megfosztanak a lényegtől, amiről az életnek szólnia kell…

Milyen jó, hogy az év utolsó hónapjában mindig ránk köszönt Advent, a várakozás és a készülődés ideje. A gyermekek számára ennek egyik megtestesítője az Adventi naptár, ami a kis ablakai mögött egy-egy meglepetést tartogat.

Milyen a JÓ adventi naptár?

Olyan, ami egyszerű és ami a várakozásra tanít. Van ilyen is? Igen!

A Minden-napra-egy-csoki adventi naptár nagy kísértés, mind a szülőnek, hogy megvegye, mind a gyereknek, hogy megegye… Hányszor, de hányszor akartam már én is ilyet venni gyermekeimnek, előre látva a hatalmas örömet az arcukon, ami majd felcsillan az édes ajándék láttán. Aztán hirtelen megjelentek a vitatkozások, hogy „Lili megette az én csokimat is!”, „De anya, én már nem bírok tovább várni.” „Mostál már fogat a mai csoki után?” – és akkor így, soha nem vettem ilyesmit.

Egyre több olyan adventi naptárat is látni, ami nem a mindennapi csokievésre szoktat, hanem éppen advent lényegére, a várakozásra tanít. Mi ezeknek a titka?

Ezeken keresztül napról-napra közelebb kerülünk karácsony ünnepéhez, a kisebb gyerekek által is érthető és élvezhető módon.

 • ADVENTI SZÍNEZŐ
  Itt karácsonyfát vagy Mária és József útját színezhetik a gyerekek, és mire karácsony elérkezik, a kép szép színes lesz. Előnye, hogy házilag is könnyen rajzolható!
 • BETLEHEMI FIGURÁK
  Készíthetünk, vagy akár vehetünk kis betlehemi figurákat, amelyekből minden nap előkerülhet egy: a bárányok, a pásztorok, a királyok, az angyal, József, Mária és végül szenteste a Kis Jézus. Zsákból, zsebből, kis dobozból, ez már csak a fantáziánkon múlik.
 • HŰTŐMÁGNES
  A hűtő minden napszakban, mindenkinek szem előtt van. Így ideális hely arra, hogy ráragasszunk egy betlehemi utat az istállóig, amihez minden nap egy-egy lépéssel közelebb vihetjük Máriát és Józsefet.
 • CSIPKÉS INGECSKE
  Gyerekkorunkban édesanyám egyszerű fehér papírt félbehajtva, kis ingecskét vágott ki. Az ing ujjaira, elejére és hátára kis bevágásokat tett, majd a egyszerű tollvonásokkal díszítette. Minden jócselekedet után egy kis csipkét felhajtathattunk, így lett az ingecske egyre szebb és díszesebb. A kis ingek aztán a karácsonyfa alá kerültek, úgy hívtuk, a Kis Jézus ingecskéi.

Gazdagítsuk családunk életét kis adventi csodákkal, közös készülődéssel, amelynek a csúcspontja lesz a Karácsony. Ezek az emlékek alkotják a gyermekkor kis színes mozaikdarabkáit, amiből gyermekeink az évek múltán is erőt tudnak meríteni.

Az óvodáinkban még őrzik az év rendjének titkát. Minden gyerek megtanulja, hogy ősszel szüretelünk és vásározunk, adventben karácsonyt várunk, várakozunk. Őrizzük ezt az egyensúlyt otthonainkban is, éljük meg a várakozás idejét több egymásra fordított idővel, titkos készülődéssel, hangulatos adventi estékkel.

A fenti írás szerzője Lengyel Katalin LurkóVilág alapítő szerkesztő

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!