Készítsünk természetes karácsonyfadíszeket!

természetes karácsonyfadíszek

Karácsonyfadíszként csupa természetes anyagot használunk. Ezekből gyűjtöttem össze kedvcsinálóként, egy csokorra valót!

Mézeskalács díszek

Éppen itt az ideje, hogy egy nyugodt délután elkészítsük a karácsonyi mézeskalácsot! Az alábbi jól-kipróbált receptet mindenkinek ajánlom!

  1. Jól összekeverek 3 dl mézet, 4 dl cukort, 1,5 ek. gyömbért, 1,5 ek. fahéjt, 1 ek. fahéjat és 350 g vajat.
  2. Felverek 3 dl tejszínhabot, majd apránként hozzáöntöm a masszához.
  3. 1 ek. sütőport belekeverek 1,5 kg liszt felébe, amit aztán a masszához keverek.
  4. A keményre gyűrt tésztát letakarva egy napig pihenni hagyok.
  5. Másnap hozzágyúrom a liszt másik felét, vékonyra nyújtom, és próbaképpen egy kis darabot 175-200 fokos sütőben kisütök.
  6. Ha nagyon szétfolyik a tészta a tepsiben, akkor hozzáadok még egy kis lisztet, majd az egész tésztát kinyújtom 2-3 mm vékonyra, és tésztaszaggató formákkal kiszaggatom.
  7. Sütés után hagyom kihűlni.
  8. A mézeskalácsokat átszitált porcukorból, tojásfehérjéből és néhány csepp ecetből vagy citromléből készült cukormázzal díszítem. Ezzel a mézeskalács szélét szoktam díszíteni, vagy bekenem az egész felületet, és mákba vagy kókuszreszelékbe, vagy csokis és színes tortadarába mártom.

A sütés előtt mogyorót, diót ill. magokat nyomok a tésztába – ez van, hogy leesik, így mostanában már úgy csinálom, hogy egy kis cukormázzal ragasztom rá a díszeket.

Szárított narancs és almakarikák

Karácsonyfánk másik fajta természetes dísze, a szárított narancs és almakarika, ami igazán látványos! Ezek elkészítése:
A gyümölcsöket vékonyan, szeletelőgép segítségével felszeletelem, és tálcán a radiátor fölött megszárítom. Szaloncukor akasztóval rakom a fára.

Fűszerdísz

Nagyon kedvelem az illatos fűszerekből készített díszeket is. Narancsba szurkálhatunk szegfűszeget, amit szalaggal köthetünk fel. Szintén nagyon tetszetős a raffiával átkötött egész fahéj, ami a fán is nagyon jól mutat.

Egyedi szaloncukrok

Minden évben egyedi szaloncukrok kerülnek a karácsonyfánkra, amik nagyon szépen kiegészítik a természetes díszeket. Ha kevesebb időnk van, akkor a készen vásárolt szaloncukrokat vékony csomagolópapírba csomagolhatjuk át, így szabadon kiválaszthatjuk a legharmonikusabb színt és mintát. De formázhatunk magunk is szaloncukrot marcipánmasszából. A közepébe rejtsünk mandulát, mogyorót, pisztáciát vagy aszalt gyümölcsöt. A végén csokoládéval vonjuk be!

 

Lengyelné Varga Nóra írása

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2009. téli (III. évf. 3. sz.) számában jelent meg. Feltöltés dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálra: 2009-12-13. 

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!