Készítsünk természetes karácsonyfadíszeket!

AJÁNLÓ: FARSANGI ÖSSZEÁLLÍTÁS

Jelmezötletek
Versek
Fánk receptek

AJÁNLÓ: TÉL AZ OVIBAN

Téli játékok
Téli versek
Madáretetés

Karácsonyfadíszként csupa természetes anyagot használunk. Ezekből gyűjtöttem össze kedvcsinálóként, egy csokorra valót!

Mézeskalács díszek

Éppen itt az ideje, hogy egy nyugodt délután elkészítsük a karácsonyi mézeskalácsot! Az alábbi jól-kipróbált receptet mindenkinek ajánlom!

  1. Jól összekeverek 3 dl mézet, 4 dl cukort, 1,5 ek. gyömbért, 1,5 ek. fahéjt, 1 ek. fahéjat és 350 g vajat.
  2. Felverek 3 dl tejszínhabot, majd apránként hozzáöntöm a masszához.
  3. 1 ek. sütőport belekeverek 1,5 kg liszt felébe, amit aztán a masszához keverek.
  4. A keményre gyűrt tésztát letakarva egy napig pihenni hagyok.
  5. Másnap hozzágyúrom a liszt másik felét, vékonyra nyújtom, és próbaképpen egy kis darabot 175-200 fokos sütőben kisütök.
  6. Ha nagyon szétfolyik a tészta a tepsiben, akkor hozzáadok még egy kis lisztet, majd az egész tésztát kinyújtom 2-3 mm vékonyra, és tésztaszaggató formákkal kiszaggatom.
  7. Sütés után hagyom kihűlni.
  8. A mézeskalácsokat átszitált porcukorból, tojásfehérjéből és néhány csepp ecetből vagy citromléből készült cukormázzal díszítem. Ezzel a mézeskalács szélét szoktam díszíteni, vagy bekenem az egész felületet, és mákba vagy kókuszreszelékbe, vagy csokis és színes tortadarába mártom.

A sütés előtt mogyorót, diót ill. magokat nyomok a tésztába – ez van, hogy leesik, így mostanában már úgy csinálom, hogy egy kis cukormázzal ragasztom rá a díszeket.

Szárított narancs és almakarikák

Karácsonyfánk másik fajta természetes dísze, a szárított narancs és almakarika, ami igazán látványos! Ezek elkészítése:
A gyümölcsöket vékonyan, szeletelőgép segítségével felszeletelem, és tálcán a radiátor fölött megszárítom. Szaloncukor akasztóval rakom a fára.

Fűszerdísz

Nagyon kedvelem az illatos fűszerekből készített díszeket is. Narancsba szurkálhatunk szegfűszeget, amit szalaggal köthetünk fel. Szintén nagyon tetszetős a raffiával átkötött egész fahéj, ami a fán is nagyon jól mutat.

Egyedi szaloncukrok

Minden évben egyedi szaloncukrok kerülnek a karácsonyfánkra, amik nagyon szépen kiegészítik a természetes díszeket. Ha kevesebb időnk van, akkor a készen vásárolt szaloncukrokat vékony csomagolópapírba csomagolhatjuk át, így szabadon kiválaszthatjuk a legharmonikusabb színt és mintát. De formázhatunk magunk is szaloncukrot marcipánmasszából. A közepébe rejtsünk mandulát, mogyorót, pisztáciát vagy aszalt gyümölcsöt. A végén csokoládéval vonjuk be!

 

Lengyelné Varga Nóra írása

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2009. téli (III. évf. 3. sz.) számában jelent meg. Feltöltés dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálra: 2009-12-13. 

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

KIEMELT ÖSSZEÁLLÍTÁS

játéktárCikkajánló

Csatlakozz Te is!

További írások, amik érdekelhetnek!