Bevezető az Enneagram teszthez

Szerző:

Kedves Olvasóink! Nagyon köszönöm a lelkes érdeklődést és a visszajelzéseket a múltkori Enneagram cikkel kapcsolatban! Azért, hogy megháláljam a sok kérdést, arra gondoltam, hogy elárasztalak Benneteket további információkkal.

Az első és egyben legfontosabb tudnivaló: addig nem tudunk másokat (még a saját gyerekünket sem) megérteni, amíg nem vagyunk tisztában önmagunkkal, ergo először azt kell megvizsgálnunk, hogy mi melyik karaktertípusba tartozunk. Ez pedig nem könnyű feladat, hiszen annyi felvett stílusunk, viselkedésmintánk van, mint ahány ruhánk, pólónk, nadrágunk ? és persze van néhány elnyűhetetlen kedvenc is köztük. A karakterünk megállapításához viszont arra a pici belső magra van szükségünk, amit a sok-sok rétegnyi megfelelni-vágyó, alkalmazkodó, túlélésre-játszó viselkedésréteg remekül elfed?.

Kérlek, most ülj le egy csendes sarokba és gondolkodj el önmagadon! Milyen vagy, amikor nagy stressz ér? Lehiggadsz és azonnal átlátva a problémát cselekszel, vagy pánikba esel? Hogyan viselkedsz nagy társas összejöveteleken? A háttérbe húzódsz vagy inkább a buli középpontja leszel? Mennyire szereted a rendet magad körül? Kényelmes, de számodra egyértelmű kupi van az íróasztalodon vagy elvágólag mindent derékszögben rendezel el? Milyen az öltözködési stílusod? Szereted a vadiúj, trendi cuccokat vagy inkább egyedi stílust alakítasz ki, akár turkálóból öltözve?

Összeállítottam Neked egy három-szintű Enneagram tesztet. Az első szint viccesen és szélsőségesen mutatja be a karaktereket egy-egy jellemző helyzetben. Hozzád melyik viselkedésforma áll a legközelebb?
A második szintnél megtalálod az egyes karakterek leírását. Válaszd ki azt, amelyik Téged a legjobban jellemez!
És végül: tedd fel magadnak a harmadik teszt kérdéseit és számold össze, melyik típusnál adtad magadnak a legtöbb igen választ!
A második és harmadik teszt esetében leírásoknál és kérdéseknél betűjeleket fogsz találni a karakterszámok helyett azért, hogy ne befolyásoljon az, hogy melyik karakter szeretnél lenni!

Nagy valószínűséggel a három teszt egy karaktertípust fog mutatni Neked. De ne aggódj, ha esetleg két vagy három karakter jegyeit is felismered magadon! Ennek okairól kérdéseidet a szerkesztőség e-mail címén várom!

Besnyi Erika, Enneagram szakértő, tréner, coach írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2009-12-01

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!