Enneagram 2. szintű teszt

Szerző:

Karikázd be annak a leírásnak a betűjelét, amelyik a legjobban illik Rád!

A)
Mint most is, inkább láthatatlan megfigyelő szeretek lenni csoportos összejöveteleken. Nem az én világom a bulizás, meg a tömeges tobzódás. Szükségem van a saját térre, egy kis kuckóra, ahová visszahúzódhatok és időnként a magányra. Sokan remetének tartanak amiatt, hogy napokig elvagyok a számítógépemmel ? emberi társaság nélkül. Talán azért alakult ez így, mert a szüleim sokszor tolakodóan viselkedtek, elolvasták a leveleimet, mindent tudni akartak rólam ? szerintük azért, mert én soha nem meséltem semmit magamról. Szeretek ?álcát? viselni, ezért van szemüvegem kontaktlencse helyett ? így el tudok ?bújni?. Szeretek olvasni, gyűjtöm is a könyveket, de főleg a ritkaságokat. Mindent szeretnék tudni, órákig böngészem az internetet is, sok mindent letöltök, rendszerezem az anyagokat. Szeretem a kuriózumokat, azt a tudást, amihez nem fér hozzá mindenki. A pénz fontos számomra, de csak annyiban, hogy szabadságot teremtsen számomra. Keményen tudok spórolni. Szívesen utaznék inkognitóban és keresnék fel egzotikus, nem kimondottan turisták által ellepett helyeket, mint pl. Nepál, Tibet és Kína.

B)
Már gyerekkoromban is azt hittem, hogy akkor szeretnek, ha jól teljesítek. Nálunk csak az ötös volt elfogadható jegy, ezért gyakran pénzt is kaptam jutalomból. Azóta is állandóan a sikert, az elismerést hajszolom. Korán kezdtem dolgozni és egyszerre mindig több dolgot csinálok. A kudarc nem tör le ? még azt is sikerként vagy tapasztalatként tudom beállítani. Kamaszként lázadó voltam, bandáztunk a többiekkel (persze én voltam a vezér), de rájöttem, hogy ez is csak egy szerep. Az egész világ csak egy színpad, ahol mindenki szerepet játszik! Imádom a szép, trendi és minőségi dolgokat, és főleg az újdonság vonz. Szeretem, ha mind a megjelenésem, mind a kiegészítők (autó, mobiltelefon) a sikerességemet sugározzák. Szeretem a fontos és/vagy híres emberek társaságát. Rengeteget dolgozom, sok mindent csinálok egyszerre, és néha az az érzésem, nekem kell összetartani a világot. Imádom a jó vitákat, a kemény sportmeccseket ? mindig a győzelemre törekszem. A lényeg, hogy első legyek mindenben és ezt kommunikálom is.

C)
Nem szeretem a lehangoló dolgokat. Könnyen belelkesülök és nem szeretem, ha valaki megpróbál visszatartani. Élénk vagyok, tettrekész, tele jó ötletekkel ? igaz, ezeknek a töredékét sem valósítom meg. Untat az ismétlődés, a változatos dolgokat szeretem. Sok mindenhez értek, de semmiben nem mélyülök el igazán. Életművésznek tartanak. Gyakorlatias vagyok, és ha valami igazán érdekel, akkor hatékony is. Szeretek a társaság középpontja lenni, sztorizgatni, bulizni. Néha túlzásba viszek mindent: képes vagyok több tábla csokit befalni, ha rosszkedvem van. Boldog akarok lenni, minél több élményt szerezni, élvezni az életet. Szeretem a szép és új dolgokat, mindig újabb és újabb cuccokat vásárolok, még akkor is, ha igazán nincs is rájuk szükségem. Ha lehet, svédasztalos ellátást választok, mert szeretem én összeválogatni azt, amit eszem. Igényes vagyok, sokak szerint kicsit önimádó, de elbűvölő, néha felszínes. Az utazás életem szerves része, nem szeretek sokáig egy helyen dekkolni.

D)
Gyermekkoromban szüleim következetesen dicsértek vagy büntettek. Nem volt velem gond az iskolában, tipikus ?jó? gyerek voltam, jelentkeztem, ha mondani akartam valamit és minden házi feladatot időre elkészítettem. Ha valaki kiakaszt és dühkitörésem van, utána mindig megfontolom magamban, hogy helyesen cselekedtem-e. Inkább szarkasztikus vagyok, sziszegek és beszólogatok, mint hangosan ordítok. Tökéletességre törekszem, fontos számomra a rend és tisztaság. Nálam a könyvek és CD-k is sorrendben vannak, és nem szeretem, ha valaki hozzányúl a dolgaimhoz. Testtartásom egyenes és ruházatom mindig az alkalomhoz illő. Utálok elkésni. Sokat aggódom a világ sorsa miatt. Nehezen delegálok feladatokat, úgy érzem, rajtam kívül senki sem tudná jól megcsinálni azokat ? így aztán általában túlórázom és halálra dolgozom magamat. Csak ?aktívan? tudok pihenni: minden útikönyvet végigolvasok, beosztom az időmet, is megnézem az összes látnivalót ? aztán hullafáradtan utazom haza. Nem szeretem a bizalmaskodást és a felesleges fizikai kontaktust, a puszizkodást ? pláne nyilvános helyen!

E)
Mindenről személyes véleményem van. Sokszor hibáztatok másokat, és erőszakosnak is tartanak, pedig én csak az igazamat érvényesítem. Mindig kész vagyok a harcra, ha meg kell védeni a gyengébbeket. Gyerekkoromban tipikus rossz és verekedős gyerek voltam. Imádom ezeket a gyerekkori sztorikat hallani magamról, hogy micsoda balhékban vettem részt! Eléggé végletesen gondolkodom: aki nincs velem, az ellenem van! Jó vezetőnek tartanak, keménykezűnek, de hatékonynak. Könnyen felismerem mások gyenge pontját, és ha kell ki is használom ezeket! Én magam viszont nem szeretek gyengének látszani. Nem tisztelem a tekintélyt és csak a saját törvényeimet vagyok hajlandó száz százalékosan betartani. Sokan kiakadnak a morbid vagy szadista humoromon is. Hedonista vagyok, szeretek jókat enni, szeretem az élet (nem is olyan) apró örömeit kiélvezni. Sebességmániás vagyok és imádom a vad és veszélyes dolgokat.

F)
Sehol sem érzem otthon magam. Mindig kilógtam a sorból. Néha csak az öltözködésem miatt. Számomra nem a divat a fontos, hanem hogy egyedi, stílusos és különleges külsőm legyen. Számomra a mostani rohanó, felszínes fogyasztói társadalomban élni kész kínszenvedés. Be nem mennék egy műanyag kajákat árusító gyorsétkezdébe! Elborzaszt, hogy az embereknek ez kell, ugyanakkor magányosnak érzem magam, mert úgy tűnik, csak nekem nem jó ez a világ ? így viszont nem tartozhatok közéjük.
Gyermekkoromban sokszor fantáziáltam arról, hogy én örökbefogadott gyerek vagyok, az igazi szüleimet elvesztettem vagy elcseréltek a kórházban. Már akkor is tobzódtam a melankóliában, és azóta is rettegek attól, hogy elhagynak. Sokszor úgy érzem, senki sem ért meg. Tehetségesnek, kreatívnak és művészetértőnek tartom magam, de nem jutok előre, mert mindig az érzéketlen bunkók viszik a pálmát. Néha érzelmileg zsarolom a páromat, hátha így jobban odafigyel rám. Órákig tudok telefonálni és nosztalgiázni. Szeretem a művészet minden ágát és magam is szívesen alkotok. Azt nem mondanám, hogy mindenki odáig van a depresszív verseimért, de a jó ízlésemet mindenki dicséri.

G)
Szeretek mindenkiről gondoskodni ? ezt néha túlzásba is viszem. Úgy vívom ki mások szeretetét, hogy megpróbálok helyettük intézkedni. Aztán ha valaki ezt nem értékeli, és úgy érzem, csak kihasználtak, akkor kiborulok, de hamar megbocsátok. Szeretnék minden területen (család, munka, stb.) maximálist nyújtani. Sokszor hívom meg a barátaimat és/vagy rokonaimat ínyenc vacsorára, de magamnak soha nem főznék. Igyekszem minél több időt társaságban tölteni, beszélgetni, néha pletykálni. Imádom, hogy mindenkiről tudok szinte mindent. Ha el kell valamit intézni, szívesen veszem igénybe a jól működő kapcsolataimat.
Gyerekkoromban apukám/anyukám kedvence voltam. Megtanultam, hogy hízelgéssel sok mindent elérhetek, és ez azóta is jól működik. Számomra nagyon fontos, hogy a többiek szeressenek!

H)
A felszínen mindig könnyed, derűs és optimista vagyok. Nehezen mondok nemet (aztán mindig megbánom). Viszont minden körülmények között kerülöm a konfliktust. Ha körülöttem valakik ölik egymást, megpróbálom kibékíteni őket. Könnyen szót értek bárkivel, megértem a másik álláspontját. Úgy tűnik, engem nehéz feldühíteni, pedig sokszor csak gyűlik és gyűlik bennem a feszültség, aztán mindig van egy ?utolsó csepp?, amikor kiborulok ? ilyenkor senki nem érti, hogy mi történt, hiszen én ?nem vagyok olyan?.
Bár tudok keményen dolgozni, nagyon szeretek lustálkodni is. Emiatt sokszor el is késem a találkozókról. Könnyen elveszek a részletekben. Ha monoton munkát végzek, sokszor elálmodozom közben. Szeretem a kényelmet is, azt, ha kiszolgálnak. Különösebben nem gyűjtök semmit, de nem szeretek semmit kidobni, hátha jó lesz még valamire. Vannak dolgok és szokások, amikhez nagyon ragaszkodom. Szeretem a társaságot, általában én vagyok a ?nagy mesélő?.

I)
Szeretem a pszichológiát. Sokszor foglalkoztat, hogy mit gondolnak az emberek (főleg rólam), mit miért tesznek, mi az igazi mozgatórugójuk. Állandóan a vészhelyzetekre készülök és azon filózom, hogy ?mi lesz, ha???. Elalvás előtt pedig végiggondolom a napi eseményeket, és azon merengek, hogy ?mi lett volna,ha??? A sok kételkedés miatt sokszor nehezen kezdek bele új dolgokba ? mindig felmérem a következményeket. Nálam mindenből van tartalék és mivel állandóan az esetleges bajok bekövetkeztétől félek, a tényleges válsághelyzetben lenyugszom, és hideg fejjel tudok gondolkodni. A suliban is így volt vizsgák előtt: halálra paráztam magam, de amint kihúztam a tételt, lenyugodtam. Gyerekkoromban is sokszor féltem éjszaka: azt hittem, valamiféle szörny lakik a szekrényemben. Mindent szeretek csinálni ? ami biztonságos. Nagyon nagy az igazságérzetem. A félelmeim ellenére is képes vagyok szembeszegülni a nálam erősebb hatalommal ? főleg, ha más igazáért kell kiállni. Segítőkész vagyok és keményen dolgozom a csapatért. Nagyon jó megfigyelő vagyok, de emiatt gyanakvó és féltékeny. Viszont hűséges és lojális is.

Megoldás

A) = Ötös karakter
B) = Hármas karakter
C) = Hetes karakter
D) = Egyes karakter
E) = Nyolcas karakter
F) = Négyes karakter
G) = Kettes karakter
H) = Kilences karakter
I) = Hatos karakter

Besnyi Erika, Enneagram szakértő, tréner, coach írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2009-12-01

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!