Családi Szilvesztert!

Szerző: Pompor

Ahogy közeledik az év utolsó napja, egyre többekben felmerül a kérdés: hogyan töltse a család apraja és nagyja a Szilveszter estét? Hol köszöntse az Újévet, hogy az év kezdet valóban olyan legyen, amire szívesen emlékszünk majd vissza? Nálunk évek óta bevált a családi szilveszterezés, amelyen a legkisebbektől a nagy kamaszokig, mindenki megtalálja a helyét és jókedvét. Íme, a recept, ahogy mi készítjük!

Végy egy csapatnyi jókedvű embert!

Hívd meg régi barátaidat, szomszédodat, gyereked új óvoda vagy iskolatársának családját – egy Szilveszteri buli remek alkalom, hogy felidézzétek a régi, szép emlékeket, vagy éppen hogy új családokkal alakítsatok ki szorosabb barátságokat. Erre az év mindennapjaiban nehezebb sort keríteni, a Szilveszter viszont remek alkalom!

Mettől meddig? Fő a kötetlenség!

A Szilveszteri buli nálunk – ellentétben más alkalmakkal – kötetlen időben zajlik. A buli kezdetét délután 4 óra körül szoktuk meghirdetni, aztán mindenki érkezik a saját tempójában. Ennek tükrében vannak családok, akik már 6-7 óra körül hazamennek, mert mondjuk várja őket a nagyi, vannak viszont akik csak ekkor érkeznek. Ez a kötetlenség jellemzi a teljes estét, éppen ezt szeretem benne.

Kisgyerekek, nagyobbak és kamaszok…

A Szilveszteri buli jellegzetessége nálunk, hogy nagyon széles korosztály van egyidőben jelen. A kis totyogóktól kezdve, a kisiskolásokon keresztül a kamaszokig. Mivel szeretnénk, hogy mindenki jól érezze magát, igyekszünk odafigyelni, hogy mindenkinek legyen társasága és a buli hangulatához illő, de mégis biztonságos elfoglaltsága.

Totyogók: fő a biztonság!

Ha legkisebbeket is várunk a buliba, akkor készítsünk számukra egy biztonságos sarkot, ahol nekik való játékkal, biztonságos környezetben játszani tudnak. Tegyünk mellé egy-két párnát a földre az őket vigyázó felnőttek számára, hogy itt is lehetőség legyen társaságok kialakulására.
A kicsiknél előfordulhat, hogy a buli során elalszanak. Ilyen esetre is felkészülhetünk, ha egy kis vendégmatracot, lepedőt és kistakarót egy félreeső helyen előkészítünk.

Óvodások: szervezett játék , kreatív sarok

Az óvodás korosztály számára érdemes egyszerű, közös játékokat szerveznünk. Ennek akadálya lehet azonban a kötetlen időben való érkezés – de ekkor is kialakíthatunk egy kreatív sarkot, ahol a gyerekek só-liszt gyurmából, vagy színes papírokból kis emléket készíthetnek maguknak: Szilveszteri lakásdíszt, mécses tartót, színes papírokkal díszített csákót… Fontos, hogy a feladat egyszerű legyen, az eredmény pedig látványos! Szintén jó hangulatot teremt az arcfestés. Nem kell hozzá más, mint pár arcfestésre való ceruza…

Kiskamaszok: buli a buliban

A kisiskolások sokszor már jobban igénylik az önállóságot. Számukra érdemes egy külön asztalt elkülöníteni, ahol tudnak társasozni, csocsózni. Nagyon értékelik, ha itt számukra külön ?büfé” is van, ezzel kicsit ?buli a buliban” helyzet alakul ki – a szülőkkel, de mégis külön.

És amitől Szilveszter, a Szilveszter!

Lakásdíszítés – a hangulat alapozására

Kedvencem a szerpentin, amivel gyorsan és látványosan Szilveszteri hangulatba varázsolható a lakás, a buli végzetével meg könnyedén el is távolítható. Azért mindig ?ott felejtünk” egy-egy szerpentint, ami őrzi még a buli jókedvét napokkal később is.

A szerpentint érdemes korán beszerezni, mert Szilveszter napján már sok bolt polcairól teljesen eltűnnek. A díszítésbe pedig vonjuk be a gyerekeket is, akik nagy kreativitással tudják a színes papírszalagokat dobálni mindenfelé: képekre, ágyakra, csillárokra…

Szilveszteri büfé

A Szilveszteri buli alapja: egyszerű ételek, amik gyorsan elővarázsolhatók, könnyen fogyaszthatók, a maradékok meg későbbiekre eltehetők. Az ételek nagy részét a vendégek hozzák, jellemzően salátát, aprósüteményt és italt. Mi pogácsával, virslivel készülünk. A sokféle étel és ital a fő büfé asztalra kerül, ahol aztán mindenki szabadon, kedvére kiszolgálhatja magát. Fontos, hogy legyen elegendő tányér, pohár, szükség szerint evőeszköz, hogy lehetőleg minél kevesebb időt töltsünk mosogatással az este folyamán.

Ami elmaradhatatlan: a gyerekpezsgő

A gyerekek Újévi koccintása gyerekpezsgővel, örök élmény minden korosztály számára. Ennek időpontját akkora tegyük, amikor a legtöbb vendég van jelen, vagy ha már nagyobbak a gyerekek és a buli biztos eltart éjfélig, akkor várjuk meg vele az éjfélt.

Tűzijáték – az apukák játéka

Évek óta a Szilveszteri buli fénypontja az éjféli tűzijáték, aminek a szervezése teljes mértékben a fiúk dolga. Itt első számú szempont a biztonság: a tűzijátékot csak biztonságos helyről szerezzük be, azokat gyerekektől elzárva tároljuk, és meggyújtásukkor a gyerekeket biztonságos helyre tereljük!

 

Lengyel Katalin, alapító szerkesztő írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2013-12-28

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!