Enneagramról a leggyakoribb kérdések

Szerző:
ennegram

Nagyon örülök a folyamatosan érkező kérdéseiteknek. Csokorba foglaltam a leggyakoribb kérdéseket, hogy még mielőtt tovább mennénk, ezekre válaszolhassak.

Az adott karakterrel születünk vagy a környezetünkre reagálva alakítjuk ki? 
Az Enneagram szerint születésünkkor a karakter mint a legbensőbb mag, már adott. Erre rakódnak rá a környezeti hatások (család, óvoda, iskola, tágabb értelemben vett társadalmi közeg), amelynek hatására kialakul a változásra is képes személyiség. A vadmalac Nyolcasról sem derül ki azonnal a karaktere, ha egy derűs, meleg, pozitív megerősítést adó, vidám családban nő fel, de ha stresszhelyzet éri, biztosan kimutatja a foga fehérjét.

Változhat-e a karakter életünk során? 
Nem, az alapkarakter változatlan marad. Ugyanakkor az Enneagram meghatároz fejlődési útvonalakat, amelyek alapján tudatosabban irányíthatjuk viselkedésünket ? és pozitív irányba befolyásolhatjuk a személyiségünket. Az aggodalmaskodó Hatos is ?megtanulhatja?, hogy nem kell a fél házat magával cipelni egy 3 napos balatoni nyaralásra azzal a felkiáltással, hogy ?jó, de mi lesz, ha?????, hanem tudatosan lecsillapíthatja magában a félelmeit racionális érvekkel, felkészülve az általa ?veszélyesnek? tartott eseményekre. Ha tudom, hogy Hatos vagyok, akkor már azt is tudom, hogy a vészhelyzetekre kidolgozott akciótervek megnyugtatnak. Ezért már nem viszek magammal három hőmérőt a gyereknek (mert mi van, ha az egyiket eltöri, a másik meg elromlik), hanem meggy?őzöm magam, hogy a füredi dzsungelben is akad patika, ahol vehetek egyet.

Nincs több karakter? Be kell érnünk kilenc típussal? 
Az Enneagram mint személyiségtipológia jóval bonyolultabb rendszer, mint kilenc karaktertípus leírása, amely közül ?választunk? egyet. Minden karakterjegynek vannak ?szárnyai? (ezek a körön mellette elhelyezkedő karakterszámok), és ezek közül az egyik mindig domináns.
Tehát az örök gondoskodó Kettesnek lehet Egyes és Hármas szárnya is. Ez azt jelenti, hogy amellett, hogy három pulcsit ad rád, miközben húslevessel töm és megdicséri az új frizurádat, lehet, hogy pedánsan feltörli utánad a hólényomokat az előszobában, és párhuzamosra állítja a bögrefüleket a szekrényben, mint egy igazi Egyes. Tény, hogy félrevezető is lehet a ?szárny?, hiszen néha jobban tetten érhető a viselkedésben, mint az esetleg ?elnyomott? alapkarakter. Ugyanakkor minden karakternek 8 színezett altípusát is megkülönböztetjük (egészséges, átlagos, stb.), tehát ha matekosként végiggondoljuk, máris 18 szárnyas karakter x 8 altípus = 144 fajta karakterről beszélhetünk. És akkor még nem beszéltem a sógoromról, aki szerint ő a fél Kettes tartományba esik, a hiú barátnőm pedig önbevallásos alapon egy szelíd Tízes.

Honnan tudjam, hogy a gyerekem Nyolcas vagy csak a dackorszakát éli? 
Nagy valószínűséggel az alapkarakter kb. 18-20 éves korban állapítható meg teljes bizonyossággal, amikor olyan életkori sajátosságok, mint pl. a dackorszak, emós kamaszlázadás stb. már nem zavarnak be a képbe, illetve letisztul a referenciaszemélyek köre (apa és anya visszaszerzi, vagy elveszti a helyét a fiatal életében, kikopnak vagy épp állandósulnak a személyiséget módosító lilahajú haverok, aranyszívű barátnők, folk- vagy metál bandák, mamuszcipős alternatívok). Ugyanakkor, ha megfigyeljük a gyerekünket, hogy hogyan viselkedik új gyermekközegben (pl. iskolába megy), stresszhelyzetben (el akarják orozni a biciklijét a játszótéren), társas játék közben (foci, csocsó, babázás, társasjáték) akkor fel tudjuk fedezni az alapvető karakterjegyeket. Természetesen most is igaz, hogy könnyebb megállapítanunk, hogy melyik karaktertípushoz NEM tartozik a gyerekünk, mint hogy melyikhez igen. És persze nehéz kizárnunk a szubjektív nézőpontunkat, hogy szeretnénk valamilyennek látni a gyerekünket (pl. egy sikerorientált apuka lehet, hogy Hármas gyereket szeretne).

Várom a további kérdéseidet!

Besnyi Erika, Enneagram szakértő, tréner, coach írása

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2010. tavaszi (IV.évf. 1.sz.) számában jelent meg. Feltöltés dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálra: 2010-03-01. 

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!