Gyermekjátékok – hosszú utazásokhoz

Első nagy családi utazásunkra napokkal előtte el kezdtem készülni. Összecsomagoltam a ruhákat, gyógyszereket, és nagyobbik fiam segítségével azokat a játékokat, amelyek közel állnak a szívéhez. Azzal számoltunk, hogy az utazással semmi probléma nem lesz, hiszen ebéd után, alvás időben indulunk…

Talán a nagy izgalom miatt a tervezett alvás elmaradt, és megfelelő játék hiányában lehetséges, hogy előbb-utóbb parázs hangulat alakult volna ki a járgányban, viszont szerencsénkre volt nálunk pár „utazós játék”, ami hosszabb-rövidebb időre lekötötte a gyerekek figyelmét.

A mi kedvenc utazós játékaink:

  • a gyerekeket gondolkodásra késztető játékok, amelyek autóban is könnyen kezelhetők.
  • amőba, amihez nem kell más, mint egy kockás papírlap, két ceruza, és két játszótárs, vagy torpedo (kellékek: két kockás papírlap, két ceruza)
  • színes, izgalmas képeskönyvek
  • a kedvenc figurák (mi jelenleg dínó, sárkány és harcosok lázban leledzünk)

A fentieken túl, magam is kitaláltam unaloműző feladatokat pl. ki lát hamarabb három nagy kamiont az úton, vagy ki lát meg hamarabb több piros autót. Így az út végül is jól sikerült, a nekünk bevált ötleteket Veletek is megosztom, hátha segítséget jelent néhány családnak:

Néhány saját játékötlet

  • Találd ki melyik dal? Valaki szavakat mond egy jól ismert versből pl. zöld ág, arany­kapu, pajta és ki kell találni melyik dalra gondoltunk (Bújj, bújj zöld ág…)
  • Etessük meg az állatokat! Egyikünk elmondja, hogy milyen ennivaló van képzeletbeli kosarában (pl. répa, káposzta, saláta), másikunk pedig kitalálja, hogy milyen állatot lehet megetetni, hogy ne éhezzen (nyuszi).
  • Kő, papír, olló! Az ismert játékot lehet autóban is játszani. Egyszerre kell mindenkinek mondani egy tárgyat a címben említettből, és akkor van vége a játéknak, ha mindenki ugyanarra a szóra gondolt.

Autós játékok nagyobb gyerekeknek

  • Keressünk lovakat! Nem igazi lovakra gondoltunk ennél a játéknál, hanem olyan szavakra, amelyben előfordul a LÓ szó pl: vasaló, padló, sikló, olló. Persze más szavakkal is lehet játszani a játékot pl. TÓ – ajtó, autó, … MA – mama, alma, madár, macska, …
  • Mondatról-mondatra: Kezdjünk el egy tőmondattal egy történetet mesélni, majd minden autóban utazó, meghatározott sorrendben követve egymást, fűzzön a történethez egy-egy szót, vagy rövid kis mozzanatot, persze a korábbi részeket elismételve. Mulatságos történet alakulhat ki pár kilométer után…

 

A fenti írás szerzője: Súlyok Ágnes. Az írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2008. nyári (II.évf. 2.sz.) számában jelent meg. 

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!