Játék, mese alvás előtt…

esti játékok

Az esti rituálé kulcsa: a nyugodt, békés, szeretetteli együttlét. A játéknak természetesen itt is helye van, csak ezek már az esti rutinhoz kapcsolódjanak, hangolják a gyermeket az feladatokra és az éjszakai pihenésre.

Játékok az esti fürdés során

Az esti fürdetés remek alkalom a kisgyermekkel való szeretetteljes együttlétre. A gyermekek általában nagyon szeretnek fürdeni. A víz meleg, simogató közege a legtöbb gyermek számára örömforrás. Ezt használjuk ki nem direkt oktató, hanem spontán adódó játékokra. Fontos azonban, hogy mindig felügyeljük az esti fürdést, a balesetek elkerülése végett!

Tanuljuk, ismételjük a testrészeket!

Beszéljük meg, melyik testrészét mossuk éppen, kérjük meg, hogy szappanozza be a könyökét, csuklóját, térdét, bokáját, stb., így szinte észrevétlenül ismeri meg és tanulja meg a gyermek saját testének részeit.

Töltögessünk, méricskéljünk!

Használjuk ki, hogy minden kisgyerek szeret töltögetni, öntögetni, és adjunk nekik különböző méretű, alakú, színű edényeket, poharakat! Ha a gyermeknek lehetősége van rá, önmagától, tevékenykedése közben érzékeli, észleli, hogy a víz végigfolyik a karján, hogy az egyik edénybe több víz fér, mint a másikba… Nagyobb gyermekek „komolyabb kísérleteket” is szívesen végeznek: megfigyelik a félig és teljesen teli poharak úszását és merülését, a levegővel teli pohár víz alatti viselkedését. Mindenkinek gyorsan meghozza kísérletező kedvét egy-két pohár és egy kád víz! Mi úszik, és mi merül el?

A kád tökéletes terep arra, hogy megismerjük a tárgyak viselkedését a vízben. Már napközben gyűjtögethetjük egy lavorban az „úszás-próbára” szánt tárgyakat, ami lehet fakanál, papírhajó, fa építő kocka, pöttyös labda, stb. Este aztán indulhat a móka! (Bármilyen nagy is a kíváncsiság, csak biztonságos tárgyakat válasszunk!)

Az elmaradhatatlan esti mese

Mindannyian tisztában vagyunk az esti közös mesélés rendkívüli fontosságával. A szülő megnyugtató, összebújós közelsége, valamint a gyermek életkorához és az est nyugalmához illő álomhozó mese elcsendesít, és biztonságérzetet ad.

Mesemondás

A mesemondás képessége ritka kincs, de ne adjuk fel, mert felnőttkorban is remekül fejleszthető!
Erre érzett rá a három éves Zsófi, amikor mesekönyvből felolvasó mamájának azt mondta: “ A saját száddal mesélj!” Ehhez jó alapot szolgáltatnak a népmesei fordulatok, de akár a gyermek aznapi élményeire is alapozhatjuk a történetet.
A fejből mondott mese páratlan előnye, hogy igazán személyre szabható, és közben a kis hallgatósággal szemkontaktust tarthatunk, még inkább átadva nekik a mese varázsát. A mesemondás kezdetén megkérdezhetjük, hogy kiről szóljon a mese, és hogy a főszereplő kivel találkozzon, merre kalandozzon ma este, de akár mesélés közben is fonhatjuk együtt a mese szálait.

Felolvasás

Napjainkban gyakoribb a könyvből való mesélés, de ekkor is éljük bele mi is magunkat a mesébe, hogy a gyermeket valóban magával ragadja a történet, és érezze, hogy a mese a szívünkből jön. Olvasás közben néha megállhatunk, és megkérdezhetjük kis hallgatóinkat, hogy vajon most mi fog történni, vagy hogy éppen ő mit csinálna? Ezáltal válhat a mesehallgatás és a mesemondás közös élménnyé, amely méltón zárja le egy kisgyermek napját. Erre a pár percre még feledjük el napunk terheit és fáradságát, és adjuk meg gyermekeinknek a gyermekkor emlékezetes esti meséit.

Ne bánjuk, ha gyermekünk minden este ugyanazt a mesét kéri, az ismétlés biztonságot ad, memóriáját pedig nagyban fejlesztjük ezzel!

Napi események átbeszélése Akár a mese keretein belül, akár egy rövid beszélgetésben vagy imában összefoglalhatjuk a nap eseményeit. Ekkor mindenki elmondhatja, hogy mi volt a legjobb a napjában, és mi volt számára esetleg kudarc, fájó élmény. A beszélgetést segítheti egy báb, vagy plüssjáték, “aki” ügyes kérdésekkel végiggondoltatja a napot, és “akinek” bármit el lehet mondani. “Aki” nem véleményez, nem kritizál, hanem csak meghallgat, megért. Fontos a gyermekek számára, hogy bizton számíthasson az elalvás előtti rövid beszélgetésre szüleivel. Nagy segítség lehet, ha ezt a szokást kamaszodó gyermekek esetén is meg tudjuk őrizni!

És ami elhagyható…

A tévében vagy a DVD-n nézett mese nem pótolja a szülői esti mesét. Bármennyire is leköti gyermekeink figyelmét, a mi mesénket és közelségünket nem pótolja. Igyekezzük ezeket a meseforrásokat kerülni, és az est nyugalmát családi körben tölteni.
Gyermekeinknek ez adja meg igazán a gyermekkor varázsát, amiből majd felnőttként ők is még hosszú évekig táplálkozni tudnak majd.

A fenti írás Sárvári Kinga, óvodapedagógus írása. A cikk a LurkóVilág nyomtatott magazin 2009. őszi (III.évf. 2.sz.) számában jelent meg. 

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!