Hogyan nevelhetjük gyermekeinket jószívűnek?

jószívűség

Szent Márton példája: a JÓSZÍVŰSÉG. Erről tanúskodik népszerű legendája,  amely szerint Amiens város kapujában, egy hideg téli estén, köpenyét karddal félbe vágva, megosztotta azt egy koldussal.

Gyermekeinket mindannyian szeretnénk jószívűnek nevelni. Hányszor mondjuk nekik, hogy „Felezd el a testvéreddel!” vagy hogy „Adj a barátaidnak is!” A jószívűség egy olyan alapérték, ami megnemesíti az embert és megszépíti az életet. Mégis sokszor miért olyan nehéz? Mert a jószívű adakozáskor a figyelem elterelődik az ÉN-ről, és a MÁSIK felé fordul.

A karácsony közeledte számos további alkalmat is adhat arra, hogy gyermekeink számára lehetőséget teremtsünk az örömteli adakozás és a jószívűség megélésére! Nézzünk néhányat!

 1. Ajándékozzunk meg a héten egy hajléktalan embert étellel!
  Ez egyúttal jó alkalom arra is, hogy beszélgessünk a hajléktalan emberekről, akiket útkereszteződésben, aluljáróban, fal tövében kéregetve-ülve minden gyerek szeme előtt ott vannak.
 2. Keressünk karitatív karácsonyi lehetőséget!
  Évről-évre csatlakozhatunk ajándékozási kezdeményezésekhez (pl. NOE Angyali csomagküldő szolgálat, Cipős doboz akció, Mikulásgyár), ahol a gyerekekkel együtt egy állíthatunk össze rászoruló vagy intézményben nevelkedő társaik részére ajándékcsomagot karácsonyra. Ezzel megtanulhatják, hogy segíteni öröm!
 3. Karácsonyi karitatív lehetőségek, amelyekhez csatlakozhatunk:
  NOE Angyali csomagküldő szolgálat
  Mikulásgyár, a Magyar Vöröskereszt szervezésében 
  A Baptista Szeretszolgálat cipősdoboz akciója  
 4. Saját készítésű képeslapok karácsonyra
  Gondoljuk végig, hogy vannak-e olyan távol élő idős, esetleg magányos ismerősünk, rokonunk, akinek nagy örömet okozhatnánk egy szép karácsonyi képeslappal! A gyerekekkel készítsük el ezeket együtt, és adjuk postára! Lássák, hogy a szeretettel készített meglepetés milyen nagy öröm!Karácsonyi képeslap házilag – MEGNÉZEM!  
 5. Saját készítésű ajándék
  Óvodáskorú gyerekkel már számos, kreatív ajándékötletet elkészíthetünk, amit ők adhatnak majd át a karácsonyfa alatt szülőknek, nagyszülőknek, testvéreknek. Lehet ez egy rajz, egy só-liszt gyurma figura, egy saját fűzésű nyaklánc, és még annyi minden más… A lényeg, hogy megtanulják, adni öröm!Karácsonyi ajándékötletek – MEGNÉZEM!
 6. Lemondás a mindennapokban
  Van-e lemondás gyermekeink életében, vagy a nyugalom kedvéért, vagy csak azért mert megtehetjük, mindent elsőre megveszünk nekik? Figyeljük meg a következő hetekben, hogyan történik ez nálunk, és keressünk egy konkrét helyzetet, amikor igyekszünk gyermekünket (és természetesen magunkat!) önuralomra, lemondásra nevelni. Ez lehet egy kis édesség megosztása az uszodai társakkal; meglepetés sütemény készítése, amivel megvárjuk apát is; vagy pedig a boltban vásárolt rágcsálnivalóval várjuk meg, míg hazaérünk. Mindenkinek más a nehéz, érdemes ezt észrevenni, és minden nap kicsit jobbá válni abban!

És ami az egyik legfontosabb intelem, nekünk, szülőknek, hogy vegyük észre gyermekeinknél a legapróbb figyelmességet, lemondást és jószívűséget, és mondjuk nekik egyenesen: Büszke vagyok Rád! De jó, hogy észrevetted! Látod, mekkora örömet okoztál a másiknak? Annyira örülök, hogy ilyen jószívű vagy!

 

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!