Húsvéti kalács – szeretettel

húsvéti kalács

Egy különleges húsvéti kalács receptjét hoztam el Nektek…

A húsvétot megelőző nagyböjti időszak üzenetét rosszul ér­tel­mez­nénk, ha azt gondolnánk, hogy a nagy­böjt üzenete a koplalás ? eset­leg divatosabb szemléletben a mé­­regtelenítés.

Sokkal inkább a lemon­dás és az adás, hiszen e nélkül a ?böjt? öncélúvá válna. A lemondás­nak és a­da­kozásnak egy egyszerű módját szeretném megosztani veletek, ami ter­mészetesen a konyhába vezet minket! Csak egy kis liszt, élesztő és sok-sok szeretet.

Minden húsvéti asztalon megtalálható a húsvéti kalács, amit a család együtt készíthet el. Azonban az összetevők közül nem minden kapható a boltokban…

  • A kalácshoz szükséges lisztet húsvét előtt kb. 2 héttel helyezzük ki a konyhába, és tegyünk mellé egy másik díszes tálat.
  • Ha a család bármely tagja (felnőttekre is érvényes a szabály!!!) örömet szerez a másiknak, egy adagolókanálnyi lisztet tehet a tálba.
  • Ebből a különleges, összegyűjtött lisztből süssük közösen nagyszombaton a kalácsot. Természetesen nagyon sok lisztet kell összegyűjtenünk, ami nagy figyelmet igényel: vegyük észre a gyerekek apró szeretetjeleit, bíztassuk őket és dicsérjük, ha valami igazán önzetlen dolgot cselekedtek!

Különleges lisztből természetesen különleges, nyuszi formájú kalácsot süssünk!

A tésztát osszuk szét 1/3, 2/3 arányban a nyuszi fejéhez és a testéhez, valamint tegyünk félre egy ?nyúlfarknyit?. A nagyobb részből formáljunk hengert, majd hajtsuk félbe. A hajtásnál lesz a nyuszi popsija ? ide tegyük fel a farkincát, a két egymás melletti végből lesz a két első mancsa. A kisebb részből is készítsünk hengert, majd hajtsuk félbe. A hajtásnál lesz a nyuszi pofija (mazsolából lesz a szeme, spagettiből a bajsza), a két vége pedig a fülei. Fektessük a nyuszi fejét a mancsaira, és sütőpapírral bélelt tepsiben süssük meg. Figyeljünk a sütési időre ? rövidebb lesz, mintha egy tömör hengerként sütnénk a kalácsot!

Ezt a kalácsot ?számológéppel kell sütni?. Bármilyen receptből készíthetsz kalácsot, de figyelni kell arra, hogy az összegyűjtött liszt mennyiségéhez át kell számítani a többi összetevőt is, hogy a megfelelő arányban legyenek az alaptésztához képest!

 

Hoffmann Piroska, védőnő írása

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2007. tavaszi (I.évf. 1.sz.) számában jelent meg. 

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!