Húsvéti tojásfestés – természetesen

tojásfestés természetesen

A népi hagyomány szerint a lányos házaknál Nagypéntekre esett a tojásfestés napja, és reméljük, hogy sokan élünk még ezzel a szép szokással. A következőkben a természetes anyagokkal történő tojásfestésről olvashatsz bővebben, hogy Húsvétig legyen időd beszerezni a hozzávalókat.

Bár a mai rohanó világban mindig időszűkében van az ember, ettől függetlenül érdemes kipróbálni a hagyományos, természetes anyagok felhasználását tojásfestéshez. Így nemcsak egyedivé varázsolhatjuk a locsolóváró remekműveket, hanem sok mesterséges anyagtól kíméljük meg magunkat, és másokat.

Hideg és meleg színezés

A legegyszerűbb tojásfestési eljárás, ha magába a tojásfőző vízbe tesszük bele a színező anyagokat, így amíg a tojás megfő, addig el is nyeri színét. Ha még erősebb színt akarunk, akkor főzés után hagyjuk még tovább állni a tojásokat a lében.

Az írókázott tojásra természetesen már a készre főzés (vagy kifújás) után visszük fel viasszal a mintát, így annak színezése a visszahűtött lében történik, amiben a viasz nem olvad le!

Természetes tojásfestő anyagok

  • Legegyszerűbb és legolcsóbb hozzájutni tavasz idején a vöröshagymához. A letisztított héjat beletesszük egy fazékba, annyi vizet öntünk hozzá, hogy ellepje, és már lehet is beletenni a tojásokat. Attól függően, hogy mennyi hagymahéjat használunk, illetve mennyi ideig főzzük benne a tojásokat, különböző színárnyalatokat kapunk, mély barnától a terrakottaszínig.
  • Hasonlóképpen járhatunk el a nyerscékla héjával. A színárnyalat ebben az esetben a bíborszíntől a világos liláig is terjedhet.
  • Kevésbé ismert a vöröskáposzta és a lencselé színfestő tulajdonsága, amely kék színre festi meg a tojást.
  • Bürökből zöldet, vadalma héjából sárga színt nyerhetünk. Az eljárás megegyezik az előzőekkel.

Tojásfestés után

A színre festés után a tojásokat zsírral fényesítsük oly módon, hogy a felesleges zsírt szalvétával itassuk fel! A szín ekkor válik igazán élővé. Kis kosárkába téve igazi dísze lesz a húsvéti asztalunknak.

 

Sulyok Ágnes írása

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2007. tavaszi (I.évf. 1.sz.) számában jelent meg.

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!