Játékok beszédészlelés fejlesztéséhez

Egyszerű játékok, amelyek fejlesztik gyermekünk beszédészlelését.

Papagáj játék

Olyan szavakat mondok, amelyeket nem biztos, hogy hallottál már. Próbálj nagyon figyelni és mondd utánam! (Ritkán használt magyar szavak ismétlése)

  • Pl. tarisznya, alvázszerelés, horgolás, amalgámtömés, ámbráscet, szekerce, anekdotakincs stb.

Most olyan szavakat mondok, amelyeket nem is mindig értesz. Figyelj jól és próbáld utánam mondani ?ket! (Idegen szavakat gy?jthetünk a Helyesírási Szótárból, az Idegen Szavak És Kifejezések Szótárából).

  • Pl. adapter, szinapszis, adekvát, Konfuciusz, adjunktus, populizmus, aerodinamika, katarzis, agglomeráció, stb.

Most szótagolva mondok szavakat. Találd ki, hogy melyik szót mondtam és mondd ki egyben a szót!

  • Pl. ka-rá-csony-fa, a-rany-al-ma, e-béd-l?, b?r-kesz-ty?, va-sút-ál-lo-más, mas-ni, tész-ta-sz?-r?, go-lyós-toll, ma-dár-e-te-t?, sza-lon-cu-kor, ka-pu-te-le-fon stb.

Most még nehezebb lesz. Nem szótagonként, hanem hangonként mondom a szavakat és arra kérlek, hogy egyben mondd ki a szót

  • Pl. d,o,m,i,n,o, k,a,v,i,cs, m,a,l,o,m, v,i,r,á,g, stb.

Rétesnyújtás

Ejtsük hosszan bármelyik magánhangzót. A gyermeket kérjük meg, hogy közben egy dobozba helyezett fonalgombolyagból húzzon fonalat addig, amíg a hangot hallja. Amikor a hangoztatás véget ér, vágjuk el a fonalat. A fonalból a gyermek újra formázhat hangot, amit – miközben ujjával követi a fonalat – újra hangoztat.

Morog – nem morog?

A hangerdőben különböző hangokat hallunk. A gyerekek torokra helyezett kézfejükkel érzékelik, hogy a hang „morgós” vagy nem. Amennyiben a hallott hang morog, piros, ha nem, zöld vonalat húzzon a gyerek egy lapra.

Beszédhibás gyermek esetében igyekezzünk a számára nehezen ejthető hangokat kerülni és játék közben ne javítgassunk beszédén, mivel ezekkel a játékokkal nem a tiszta kiejtést igyekszünk alakítani. )

Terelgetős ? játék

A beszédritmus és beszéddallam játékos gyakorlására alkalmas az ún. terelgetős játék. Ennek menete:

  1. Rajzoljunk 3 házat 3 különböző papírra. Az első házon legyen egy szív, a másodikon kettő, a harmadikon pedig három.
  2. Keressünk a játékok közül állatokat, vagy színes újságokból vágjuk ki, ragasszuk fel keménypapírra. Ezeket kell gyermekének ?hazaterelnie? – mégpedig mindenkit abba a házba, ahol lakik.
  3. Az állatok nevét egyesével tapsoljuk el (szótagolják). Amelyikre egyet tapsoltak, annak a háza az 1 szíves ház. A két tapsosé a 2 szíves, a három tapsosé a három szíves. Például: pók, hal, kígyó, cica, kutya, oroszlán, víziló, elefánt.

 

A fenti cikket a LurkóVilág felkérésére Oláh Andrea, logopédus írta.

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2010. téli (IV. évf. 4.sz.) számábanjelent meg. Feltöltés dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálra: 2010-12-04. 

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!