Játékos feladatok, szókincsfejlesztésre

szókincsfejlesztés

Az alábbi szókincsfejlesztő játékok remek pár perces elfoglaltságot adhatnak akár otthon, akár utazás alatt, akár sétálás közben, de az orvosi rendelőben való várakozáskor is segíthetnek…

Látom, amit te nem!

A szobából egy jól látható tárgyról egy játékos leírást ad: Látom, amit te nem. Kicsi, kerek, piros. A másik játékosnak ki kell találnia, melyik tárgyról van szó.

Melyik lehet a 3 közül?

Tegyünk ki az asztalra három különböző dolgot ábrázoló kártyát vagy rajzot, és kezdjük el az egyiket körülírni. A lehető legtágabb leírás­tól haladjunk a konkrétabb, könnyen felismerhető felé. Gyermekünknek ki kell találnia, hogy melyik kártyáról illetve rajzról beszélünk.

Tabu

Vezessük rá gyermekünket egy-egy dolog nevének kitalálására anélkül, hogy az adott szót kimondanánk. Pl.: hosszúkás, sárga héjú gyümölcs, a majmok is nagyon szeretik….Majd kérjük meg őt, hogy gondoljon valamire, és az adott dolog meg­nevezése nélkül segítsen nekünk kitalálni, hogy mire gondolt.

Fekete-fehér

Mondjunk egy szót, gyermekünk mondja az ellentétét. A konkrét tulajdonságoktól az elvontabbak felé nehezítve haladjunk! Pl. kicsi-nagy, lassú-gyors, szomorú-vidám, stb.

 

A fenti cikket a LurkóVilág felkérésére Oláh Andrea, logopédus írta.

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2007. téli (I.évf. 4. sz.) számában jelent meg. Feltöltés dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálra: 2008-07-21. 

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!