Az alábbi szókincsfejlesztő játékok remek pár perces elfoglaltságot adhatnak akár otthon, akár utazás alatt, akár sétálás közben, de az orvosi rendelőben való várakozáskor is segíthetnek…

Látom, amit te nem!

A szobából egy jól látható tárgyról egy játékos leírást ad: Látom, amit te nem. Kicsi, kerek, piros. A másik játékosnak ki kell találnia, melyik tárgyról van szó.

Melyik lehet a 3 közül?

Tegyünk ki az asztalra három különböző dolgot ábrázoló kártyát vagy rajzot, és kezdjük el az egyiket körülírni. A lehető legtágabb leírás­tól haladjunk a konkrétabb, könnyen felismerhető felé. Gyermekünknek ki kell találnia, hogy melyik kártyáról illetve rajzról beszélünk.

Tabu

Vezessük rá gyermekünket egy-egy dolog nevének kitalálására anélkül, hogy az adott szót kimondanánk. Pl.: hosszúkás, sárga héjú gyümölcs, a majmok is nagyon szeretik….Majd kérjük meg őt, hogy gondoljon valamire, és az adott dolog meg­nevezése nélkül segítsen nekünk kitalálni, hogy mire gondolt.

Fekete-fehér

Mondjunk egy szót, gyermekünk mondja az ellentétét. A konkrét tulajdonságoktól az elvontabbak felé nehezítve haladjunk! Pl. kicsi-nagy, lassú-gyors, szomorú-vidám, stb.

 

A fenti cikket a LurkóVilág felkérésére Oláh Andrea, logopédus írta.

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2007. téli (I.évf. 4. sz.) számában jelent meg. Feltöltés dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálra: 2008-07-21.