Környezettudatos életmód már kisgyermekkortól! Lehetséges?

környezettudatos életmód

A család környezettudatos életmódja befolyásolja a jövőnket, a nevelést már gyerekkorban el kell kezdeni! Kétgyermekes anyukaként mindennap találkozom ezekkel a teendőkkel. A megfelelő életmód kialakítása nagyon egyszerű, teljesíthető, mely nemcsak a Föld védelmét, hanem költségeink csökkentését is eredményezi!

Mit tehetünk tehát közösen?

  • Spóroljunk a vízzel! 

A gyerekek (de még a felnőttek is) hajlamosak a zuhany alatt állni hosszú perceken keresztül. Természetesen a testünk tisztántartása alapvető dolog, azonban ezt tehetjük takarékosan is. Fogmosáskor se folyassuk feleslegesen a vizet!

  • Takarékoskodjunk a fűtéssel!

Minden 1°C hőmérsékletcsökkenés 5% megtakarítást jelent a fűtésköltségben. Valóban szükség van 24°C-ra? Nincs! Megfelelő hőleadó-felületekkel alacsonyabb szobahőmérséklettel kellemes komfortérzetet érhetünk el. Télen csukjuk be az ablakot, amikor befejeztük a szellőztetést!

  • Takarékoskodjunk a villamos energiával!

A hagyományos izzóinkat cseréljük le energiatakarékos fényforrásokra, utóbbi hatodát fogyasztja hagyományos elődjének. Amikor kimegyünk a szobából, kapcsoljuk le a világítást -energiatakarékos fényforrás esetében csak akkor, ha negyed órán belül nem kapcsoljuk fel újra! Ne működtessünk feleslegesen elektromos berendezéseket (televízió, számítógép).

  • Vásároljunk energiatakarékos gépeket!

A készülékekhez tartozó energiacímke pontos tájékoztatást ad annak várható fogyasztásáról. Egy ?A? osztályú készülékhez viszonyítva egy ugyanilyen célokat kielégítő ?B? osztályba sorolt berendezés mintegy 25-30%-kal fogyaszt többet !

  • Ne szemeteljünk, gyűjtsük szelektíven a hulladékot!

Családunk kiemelt figyelmet fordít a szelektív hulladékgyűjtésre; külön kezeljük a műanyag palackokat, fémdobozokat, papírhulladékot. A konyhai ?zöld? hulladék kiválóan szolgálja komposztálás után a veteményes kertünk tápanyag utánpótlását (nincs is finomabb a saját epernél).

  • Menjünk gyalog vagy biciklivel, amikor csak lehetséges! 

A sarki közértbe nyugodtan elsétálhatunk, ne üljünk mindig autóba! Amennyiben az időjárás engedi, kerékpárral is közlekedhetünk. Előnyben részesítjük ezt a sportot, nemcsak egészséges, hanem környezetkímélő is. Nagyobb gyermekem biciklivel jár iskolába, amikor tehetem én is azzal megyek dolgozni.

  • Óvjuk a természetet!

Óvjuk környezetünket, növényeinket, állatainkat, földjeinket, vizeinket! Mielőtt kiöntünk, vagy eldobunk valamit, gondoljuk végig, hogy tettünkkel milyen kárt okozhatunk! Például autónk mosását olyan helyen végezzük, ahol lehetőség van a szennyvíz elvezetésére!

  • Telepítsünk növényeket, fákat!

Idén hat fát és számos bokrot ültettünk a családdal közösen a kertünkben. Mindenki kivette a részét a munkából, a legkisebbtől a legnagyobbig.

A megfelelő szemlélet kialakítását gyermekkorban szükséges elkezdeni, bele kell építenünk a mindennapokba az energiatudatosságot, szülői példamutatással ösztönözzük a gyermeket a helyes életmódra! Ezek elsajátítására akkor van a legnagyobb esélyünk, ha megfelelően tájékozottak vagyunk.

 

A fenti cikket a LurkóVilág felkérsére Benyó Magdolna, építészmérnök, energiagazdálkodási tanácsadó írta.

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!