Palántázó palánták

kertészkedés

A tavasz beköszöntével végre több időt tölthetünk a szabadban. A kerti örömök mellett a kerti munkák ideje is megérkezett, végig kell tehát gondolnunk teendőinket, amibe vonjuk be gyermekeinket is! A kertészkedés gyerekkel egészséges időtöltés, ami egyben hasznos is!

Gyermekes családoknál az egyik legfontosabb szempont, hogy a kert a pihenésen, szórakozáson kívül az apróságok számára is örömöt, biztonságos játékteret és ismeretszerzési lehetőséget is nyújtson. Nagy örömöt jelent a kicsiknek, ha saját maguk is gondozhatnak növényeket, és saját kezűleg szüretelhetik a friss, életenergiával teli gyümölcsöt, zöldséget, amihez pár gyakorlati tanácsot szeretnénk adni.

Veteményeskert, a városban is

Városi kerttulajdonosok is kialakíthatnak egy kis veteményeskertet, ahová a gyerekek elültethetik a különféle magokat, hagymákat. A kicsik napról napra megfigyelhetik a fejlődést, ahogy a kis csírából finom termést érlelő növény lesz.

A föld lehetőleg puha, porhanyós legyen, hogy könnyen tudjanak benne dolgozni. Alakítsunk ki kedvenc zöldségeinknek több, kb. 40×40 cm-es, illetve nagyobb terjedelmű növényeknek 60×60 cmes, négyzet alakú, körüljárható parcellákat. Mindegyikbe ültessünk egyfajta növényt. A magról vetett növények közül a borsó, a bab, a kukorica esetében az aprócska ujjak is biztosan sikerrel járnak (45 cm mélyre kell ledugni a szemeket, 23 darabot egy fészekbe). A nagyobb gyerekek az apróbb magú növényeket (sárgarépa, petrezselyem) is ügyesen el tudják vetni az előre kimélyített kis árkokba, amit aztán vékony földréteggel kell befedni. A kikelt petrezselymet, sárgarépát és pasztinákot minél előbb egyelni kell: a szomszédos növények 45 cmre legyenek egymástól.

Milyen palántát válasszunk?

Palántákat is ültethetnek a gyerekek, de csakis megbízható helyről vásároljunk zöldség- és virágpalántát, mégpedig olyat, aminek bojtos gyökérzete és dús, sötétzöld lombja van (a megnyúlt, halványzöld levelű palánták nehezen erednek meg, sok elpusztul közülük). Mindig kettesével ültessük ki a palántákat, így védik egymást, erősebbek lesznek és többet teremnek.

A magvetést és palántákat rendszeresen öntözzük. Sokkal jobban fog esni a gyerekeknek a borsó, sárgarépa, a paprika, paradicsom, karalábé, ha az általuk nevelt növényekről saját kezűleg, ők maguk választhatják ki, hogy melyik érett termést szeretnék megenni uzsonnára.

Ne felejtsünk el a gyümölcsöket sem!

Ne feledkezzünk meg a gyümölcsökről sem: egy pár szamócapalánta egész tavasszal odavonzza az apróságokat, akik örömmel szedik le az érett gyümölcsöket. A tiszta gyümölcsök érdekében vegyük körül a töveket szalmával, lekaszált fűvel, friss komposzttal, vagy ezek híján műanyag fóliával. A munkát megelőzően a talajt gyommentessé kell tenni. Ha van rá mód, gyümölcsfákat, bokrokat is ültet­hetünk (málna, ribizli), és a gyermekkel együtt szüretelhetjük le a termést.

 

A fenti cikket a LurkóVilág felkérésére, Megyeri Szabolcs kertészmérnök írta.

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2007. tavaszi (I.évf. 1.sz.) számában jelent meg.

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!