A fényhozó madár őskép, amely az öntudatlanul alkotó gyermek rajzain is felfedezhető. Az alábbi gyermekrajzokon megtudhatjuk az ég küldöttéről, e madárról mindazt, ami lényegi. Az alábbiakban lássunk néhány gyermekrajzot, ahol a madár feltűnik.

1.rajz  Fény-ölelte fészek


 

madaras gyermekrajzA rajzon a teljességet lelhetjük föl (csak­úgy, mint a Szeged környéki lisztmerő kanálban)! A képmező kellős közepén a fény-ölelte fészek, benne a sok tojással (a rajz készítője szerint: strucctojással). A Nap arcot kap, és aranysárga sugara átível az egész képen! Fényét és melegét adja a fészeknek. Az Anyára utaló kék felhő is jelen van, mely vizét adja a földi élethez. A rajz szélén álló, fészket rakó madár ­szintén magán viseli az aranysárga sugarakat (feje tetején), a teremtő vörös és az anyaság kék alapszínét (teste, toll) és a napsugár alatt állva, mosolyog­va tekint felénk.

2.rajz “Csillogó fényben!”


 

madaras gyermekrajzA rajzon, a kisgyermek szavaival élve, ?csillogó fényben? repül a színekben oly gazdag madár. Csőrét tátja a forgó Nap felé, amely bőkezűen ontja aranysárga sugarait a földre. A földön a fű között élet sárgállik, és a madár alatt már zöldellő fa és színes virágok teremnek.

 

 

3. Gazdagon


madaras gyermekrajzA bimbókban-rügyekben burjánzó virágok, a színek pompájában repdeső madarak, és a mindent betelítő aranyló napsugarak az áldott élet gazdagságáról mesélnek.

 

 

 

4. Szivárvány madár


 

madaras gyermekrajzKék ég alatt, zöld mező birtokán lépdel a Nap madara. Feje és tolla a Nap adta szivárvány minden színe. Lába és farka-tolla háromágú: a teremtő hármasság, a ?három? hordozója. A fészekben a rajzoló gyermek saját magát és testvéreit, a madár a gondoskodó anyát testesíti meg, aki az áldott élet üzenetét hozza a Nap felől, csőrében az életet adó eledellel! Itt is ?napsugárral? bélelt a fészek, míg az égen a kék-vörös-sárga hármasából álló szivárvány tündöklik ? a kozmikus erők hármassága (ld. Matyó rózsa, Lurkó Világ 2007.I.IV,).

Köszönetet mondunk Molnár V. Józsefnek, hogy hozzájárult a rovatunkban szereplő szemelvények közléséhez. Felhasznált irodalom: Molnár V. József: Újraszülető világ – Örökség Könyvműhely, 2001.

 

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2008. tavaszi (II.évf. 1.sz.) számában jelent meg.

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

játéktárCikkajánló

Csatlakozz Te is!

További írások, amik érdekelhetnek!