A téli madáretetés különleges öröm. Meleg szobából gyönyör­köd­hetünk vendégeink mutatványaiban, színes tollruhájukban, szemfüles­ségükben, bátorságukban vagy éppen félénkségükben, a cinegék illemtudásában a meggyvágók profi szotyizásában? De hogyan tegyük, hogy jószándékunk ne vezessen szárnyas barátaink pusztulásához? Mit tegyünk a madáretetőbe? Szükség van-e egyáltalán a téli madár­etetésre?

Mikortól etessük a madarakat?

Az etetést csak a fagyok beálltával kezdjük (december elején, illetve ha hó fedi be a tájat) és csak azok elmúltával (február végén) fejezzük be. Ha korábban kezdjük, elvonjuk őket a fák tisztogatásától!) Ha elkezdtük az etetést, tegyük azt folya­matosan, mert a hozzánk szokott madarak számítanak rá.

Mivel etessük a madarakat?

Az etetéshez legjobb a napraforgómag, ezt a legtöbb madár szíve­sen fogyasztja. A napraforgó tányért egyszerűen kitehetjük az erkélyre, vagy beleszúrhatjuk a földbe, így egyben dekoratív madáretetőt is kapunk. Akaszthatunk a fákra félbetört diót és füstöletlen, fűszermentes szalonnát, madárkalácsot. A rigók, a vörösbegyek szívesen fogyasztanak apróra vágott sárgarépát, almát. Ők azonban néhány pintyfélével együtt a földön keresik élelmüket ezért érdemes a bokrok aljára (hó és macskamentes helyre) szórni a nekik szánt csemegét. A meggyvágó és a zöldike szívesen csemegézik a bolti kanári eleségből.

Mivel ne etessük a madarakat?

Ne rakjunk kenyérmorzsát az etetőbe, mert ha nedvesség éri, könnyen megsavanyodik és halálos bélgyulladást okozhat. Nyugodtan etet­hetünk kenyeret a Duna-parton repkedő dankasirályokkal vagy az ablakra járó balkáni gerlékkel, verebekkel.

Miből etessükn?

Etetőnek bármi megfelelhet, legyen az műanyag flakon vagy konzervdoboz, de egy szép fából készült etető egész évben dísze lehet ablakunknak, kertünknek. Az elhe­lye­zésnél ügyeljünk arra, hogy macskák ne érjék el az etetőt!

A madáretetéssel segítünk átvészelni szárnyas ven­dégeinknek a telet, és emellett a kis madárkák téli megfigyelése olyan különös öröm, amely­ felelősségre, gondoskodásra és tudatos állatvédelemre szoktatja a gye­rekeket.

 

A fenti írást, a LurkóVilág felkérésére, Sikota Orsolya rajztanár írta.

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2007. téli (I.évf. 4. sz.) számában jelent meg. Feltöltés dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálra: 2012-01-09.