Milyen a jó bevásárló lista?

bevásárló lista

Sok helyen olvashatjuk és hallhatjuk, hogy vásárolni csak bevásárló listával a kézben szabad, mert így elkerülhetjük a ?szemem megkívánta? vásárlásokból eredő extra kiadásokat. De milyen a jó bevásárló lista?

Valami elfogyott? – Írjuk fel azonnal!

Gyermekkorom régi emléke, hogy mielőbb boltba indultunk, édesanyám papírra diktálta, mit hozzunk. Nálam ez sokszor nem működött, mert a hirtelen összeírt listáról – mint utólag kiderült – mindig hiányzott valami. Ezért aztán nálunk egy állandó papírtömb van a konyhában, mellette ceruza, hogy ahogy felmerül valaminek a hiánya, rögtön felírjam oda. Amikor meg boltba megyünk, akkorra már kész is a lista, és azon valóban olyan dolgok vannak, amire szükségünk va.

A tudatos vásárlás alapja: az előre tervezett, tudatos fogyasztás

A fogyasztási cikkekre kiadott pénzek azok az összegek, amiken egy átlag háztartás a legtöbbet tud spórolni, vagy éppen veszíteni. Érdemes tehát egy hétre előre megtervezni az étrendet, reggelitől – vacsoráig, hogy aztán tényleg az ehhez szükséges dolgok kerüljenek bele a kosárba.

Akció? Ne engedjünk magunkat félrevezetni!

Hipermarketek bevált vevőcsalogató módszere a kecsegtető akciók kínálása. Számításaik szerint azonban a megtakarítás reményében betérő vásárlók többet fognak költeni az előre tervezettnél – erről az extra termékkihelyezések gondoskodnak. Nagyobb boltokban legyünk tehát kifejezetten óvatosak, hogy valóban csak azt vásároljuk meg, amit a boltba lépés előtt is fontosnak tartottunk. Az extra kiadásokat a pénztárcánk fogja bánni.

 

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-07-15

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!