Milyen az egészséges iskolatáska? 10 pontban leírjuk!

Leendő elsős gyermekeink életében az első iskolatáska vásárlása igazán nagy élmény! De milyen táskát  válasszunk, hogy az tartósan szolgálja gyermekünk biztonságát és egészségét? Tíz pontban összegyűjtöttük a fő szempontokat, amiket tartsunk szem előtt!

1. Válasszuk a hagyományos, két vállon viselhető modellt!

Gyermekeink egészsége szempontjából fontos, hogy a hagyományos, két vállon viselhető iskolatáskát válasszunk, amelyekből már szerencsére rengeteg divatos kivitel található! Ez a táskakialakítás segíti, hogy a teher egyenlő módon oszoljon meg a két váll között, így nem okoz ferde tartást, gerincferdülést.

2. A hátrész kialakítása kövesse a gerinc vonalát!

Táskavásárláskor az iskolás gyerek mindenképpen próbálja fel a táskát! Figyeljünk arra, hogy a hátrész kövesse a gerincoszlop vonalát. Ez azért fontos, hogy a megpakolt táska viselete se okozzon görnyedt testtartást.

3. Legyen a vállpánt széles, párnázott és állítható!

Olyan táskát válasszunk, amelyiknek széles a vállpántja, ez ugyanis nagyobb felületen osztja el a terhet.
Fontos, hogy a gyermek méretéhez és ruházatához könnyen igazítható is legyen a pánt. Ez nem csak a kényelmes viselet miatt fontos, hanem a gerincet is védi! Mindig úgy állítsuk be a táskát, hogy annak alja a derékvonal felett kb. egy arasznyira legyen.

4. Ne legyen nehéz!

A jó iskolatáskák jó tartásúak és könnyűek. A tanszerek és tankönyvek jelentős tömeget jelentenek, fontos, hogy ezt a súlyt minél kevésbé növelje a táska üres tömege. Egy 2004. évi miniszteri rendelet [1] szerint az alsó osztályokban az egy napra szükséges tankönyvek súlya nem haladhatja meg a 3 kg-t. Ehhez adódik még az iskolatáska üres tömege is., ami kedvező esetben 1-1,5 kg-nál nem több.

5. A kialakítása legyen strapabíró!

Egy iskolatáskát általában nem egy évre veszünk. Ezért fontos, hogy a használat során őrizze meg az alakját, a sarkait (főleg az alján) műanyag védőelemek erősítsék. Ez utóbbi a táska földre állítását is segíti, megakadályozva a könnyű felborulást.

6. Belső rekeszek a rendért!

Bepakoláskor, de az iskolában előpakoláskor is nagy segítség, ha a gyermek a tankönyveit, füzeteit külön belső rekeszekbe tudja rendszerezni. Gondoljuk el, hogy naponta 2-3, felsőbb osztályokban akár 4-5 tantárgyra való könyvet, munkafüzetet és füzetet fognak magukkal hordani, aminek az átlátható rendszerezése a rend feltétele.

7. Külső zseb az italnak!

Amikor egyszer az egyik gyerekem itala eláztatta a füzeteit, azóta én csak olyan iskolatáskát vásárolok, aminek külön külső italtároló zsebe van. Ebbe akár egy alma, egy mandarin vagy egy banán is könnyedén elfér, könnyen hozzáférhetővé, de a tankönyvektől mégis szeparált módon.

8. Biztonság az utakon!

A kiválasztott táskán vásárlás előtt nézzük meg, hogy van-e fényvisszaverő csík vagy macskaszem! A téli hónapokban korán fog már sötétedni, így ez elengedhetetlen!

9. Eső és hó elleni védelem

A táskát vízállóság szempontjából is vizsgáljuk meg! Fontos, hogy a teteje jól záródjon, ne vezesse be sem hátul, sem oldalt a vizet a táska belsejébe. Készülhet a táska vízálló anyagból, sok esetben még egy esővédő ponyva is húzható rá.

10. És persze a gyermekünknek is tetsszen!

Az iskolatáska több éven keresztül gyermekünk mindennapi viselete lesz, ezért fontos, hogy szeresse azt. Olyan színt és olyan grafikát válasszunk, ami nem fog egy év alatt kimenni a divatból, és ami segíti gyermekünket is abban, hogy szeresse az iskolát!

 

+3 tipp, gyermekeink gerincének védelmében!

  • Figyeljünk oda, hogy gyermekünk mindig csak a legszükségesebbeket cipelje magával. Ha úgy látjuk, hogy a ?menetfelszerelés” súlya naponta meghaladja a kívánatos mértéket, ne habozzunk, jelezzük ezt az osztályfőnöknek, meg kell találni a megoldást!
  • A lehető legkevesebbet cipekedjen a kicsi: vegyük el tőle a táskát, amikor tehetjük!
  • Figyeljünk arra, hogy a gyerek egészségesen táplálkozzon, sokat mozogjon, ezek mind szükségesek az egészséges csontfejlődéshez!

– – – – – –

[1] 23/2004. (VIII. 27.) OM rendelet a tankönyvvé nyilvánítás, a tankönyvtámogatás, valamint az iskolai tankönyvellátás rendjéről
(11) Az egyes osztályokba beiratkozott tanulók szüleit tájékoztatni kell az adott osztályban használni szándékozott tankönyvek össztömegéről. Az 1-4. évfolyamokra beiratkozott tanulók heti órarendjét úgy kell kialakítani, hogy az egyes tanítási napokon használt tankönyvek tömege a három kilogrammot ne haladhassa meg. A szülői szervezet az 1-4. évfolyamokra beiratkozott tanulók heti órarendjének összeállításánál – a tankönyvek grammban kifejezett tömegére tekintettel – egyetértési joggal rendelkezik.

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!