Népmeséink igazsága: a legkisebb királyfi üzenete

Szerző: Pompor
népmese legkisebb királyfi

Népmeséinkben miért vallanak mindig kudarcot az idősebb testvérek, és miért mindig a legkisebb királyfi kerül ki győztesen?

A népmesék bölcsessége ősi forrásból ered és maradt fent évszázadokon, évezredeken keresztül. Az idő csiszolta tiszta kristállyá történelmi korokon keresztül, hogy napjainkban is utat mutassanak az élet ösvényén. Így igazán érdemes elgondolkodni a legkisebb királyfi szerepén és üzenetén. Mit hordoz ő számunkra, a XXI. század forgatagában?

Mit tudunk a legkisebb királyfiról?

Ő a legfiatalabb, aki a két bátyja mellett él a királyi udvarban. Látva az idősebb testvérek kudarcát, az öreg király őt általában félti és marasztalja, hogy legalább a legkisebb fia maradjon mellette öreg napjaira.

A kis királyfi próbatétele már itt elkezdődik: elkerülni a megpróbáltatásokat, maradni az otthon melegében és biztonságában. De a királyfi nem fogadja el a legkisebb, a legjobban féltett és a kicsit el is kényeztetett gyermek szerepét, hanem bátyjai kudarcától meg nem rettenve, ő is útnak indul.

A népmesék mindig bemutatják a két báty viselkedését az útjuk során, ahol jellemzően az önzés és az én-központúság irányít. Ennek népmesei képe, amikor a két idősebb királyfi nem osztja meg kenyerét az öregemberrel, vagy a róka/egér képében megjelenő másikkal. Nem segítenek a bajba jutottan. Csak egyetlen cél lebeg a szemük előtt: sikerrel járni, mielőbb hazaérni és ott a babérokat learatni.

Ezzel szemben a legkisebb királyfi az útja során sem felejti el a másikat, a még nála is kisebbet és gyengébbet. Neki nem fontosabb a saját boldogulása, a másikénál. Nem érzi, hogy ő kisebb lesz, csak azért, mert segítő kezekkel fordul a másikhoz.

És éppen ez az önzetlen segítség lesz a sikerének a kulcsa, ahogy népmeséink mondják: Jó tett helyébe, jót várj!

Mi tehát a legkisebb királyfi sikerének a titka?

  • A legkisebb királyfi először is nem akar másnak látszódni, mint aki. Mer legkisebb lenni, aki nem utánozza le bátyjait. Ha így tenne, akkor az ő útja is kudarcra lenne ítélve.
  • Útja során bátor, kitartó és tiszta szívű, aki észreveszi a másik szükségét és segít rajta. Viszonzásul, amikor ő kerül majd számára megoldhatatlan próba elé, ott majd mellé is odaállnak, és együtt a lehetetlen is sikerül!
  • A legkisebb királyfi sok mesében a bátyjainak is segít, viszonzásul azonban csak az irigységet és a rosszakarást kapja. Őt viszont ezt sem tántorítja meg, nem csalódik, nem adja fel.
  • A legkisebb királyfi mindeközben nem veszti szem elől a saját küldetését, a saját maga vállalta feladatát, ami nem kevesebb, mint az Élet Vizének megszerzése, vagy éppen az Örök Boldogság megtalálása a teljes királyság elnyerése által.

A legkisebb királyfi üzenete tehát nem kevesebb, mint világvallásaink üzenete:

  1. Életed során ne az egód, ne a saját kényelmed irányítson!
  2. Higgy a végső célodban és az utadról soha le ne térj!
  3. És mindeközben, vedd észre és segítsd a másikat, tűnjön az bármennyire kicsinynek és jelentéktelenek!

Ennyi a feladatunk, nem több, de nem is kevesebb. Aki nem hiszi, járjon utána!

 

Lengyel Katalin alapító szerkesztő írása, a Magyar Népmese Napja alkalmából

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!