ének-zene

Óvodánk, híven a programunk egyik kiemelt specifikumához, Kodály Zoltán nevével büszkélkedhet.

A dalos pacsirta, melyet Krajcsirovics Henrik festőművész álmodott meg emblémánkra, nem csak nótás kedvünkről trillázik. Szeretjük és védjük a természetet, valamint nagyon fontos számunkra, hogy gyermekeink az életkoruknak megfelelő szinten tudatosan óvják egészségüket ill. környezetüket. Legyenek tisztában mindazokkal a környezeti hatásokkal, melyek megatívan vagy pozitívan befolyásolhatják életüket.Tapasztalják meg, hogy egy nagyobb egység részei, minden cselekedetükkel hatással vannak annak alakulására,változásaira.

Ének-zene:
A zene sokmindenen átsegít: simítja a zökkenőket,mulasztja a bánatot,mosolyra fakaszt, mozdulatra késztet. Azután a megindult mozdulat társat kíván, először csak egy kézfogást, azután az együtt mozgás örömét. A dal gyönyörködtet, szórakoztat, nevel és vígasztal. „Élet az óvodánkban” elnevezésű saját programunk megírásakor erre a egyszerű alapra terveztünk. Megannyi közös játékra, élményre, hagyományra építkezünk. Városi, sőt lakótelepi óvoda lévén, kicsikéinknek nagy szüksége van egy élménygazdag hétköznapokat biztosító közegre. Nem vagyunk zenei óvoda,nem lépjük át az óvodás lét természetes és elvárható határait, csak kicsit többször, többet, minden tevékenységet átszőve „használjuk” a dalt, zenét. Folyamatosan kutakodunk, keressük az újat, a még nem megszokottat. Sikerül a szülőket is megnyerni, így olyan programokat ( pl. „Ráhangoló”-ismerkedés a komolyzenével, a hangszerekkel..-Ocskai Gabriella zenepedagógus, zongoratanárnő segítségével, ” Alma „koncert, Népitánc foglalkozások-Királyvári Dóra táncoktató, stb.) szervezhetünk, melyek valódi élményt jelentenek. Évek alatt számtalan zenei továbbképzést szerveztünk városi, megyei szinten!

Környezetvédelem:
Minden pedagógus tisztában van azzal a ténnyel, hogy amit az óvónéni szívesen csinál, azt a gyermekei is szeretni fogják. Így találtunk erre a területre, hiszen mi magunk is érzékenyek, elkötelezettek vagyunk a környezet védelme iránt. Lessük és védjük közvetlen környezetünk élővilágát. Évek óta helyezettek vagyunk a város virágos környezet kialakítására késztető pályázatain; konyhakerteket ápolnak a csoportok; hívei vagyunk a szelektív hulladékgyűjtésnek (kupakot, elemet, papírt, tejes-és gyümölcslés dobozokat gyűjtünk) Spórolunk a vízzel, részt veszünk egy dohányzásmegelőzési programban, továbbá a városi autómentes napi akciókon.

Egészségvédelem:
Az óvónénik nagy része elkötelezett kerékpáros, bármire képesek vagyunk, hogy játékparkunk futókerékpár állományát növeljük. A hatalmas görkorcsolya pályánk (a programba épített „göri” edzéseket gyermekeink 2/3-a igénybe veszi) új funkcióval bővül, kresszpark-ként is csodás lesz tavaszra.
A nagyok vízhez szoktató órákat igényelhetnek.
Vitaminnapot tartunk hetente és minden étkezés után fogat mosunk. Imádunk az udvaron játszani!

Apró dolgokban gondolkodva kis lépésekben haladunk. Megértjük és elfogadjuk a „gyengébbeket”, együtt örülünk az erősekkel. A közösségi kapcsolatok társadalmi szinten, az ismert okok miatt sajnálatos módon satnyulnak. Mindent megteszünk, hogy legalább az óvodás kort még ne érintse meg a negatív változások szele. Nehéz feladat, kopik a „védőháló”.

 

Varga Gáborné, Magda, Óvodapedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-11-30

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!