Sokszor elképzelik a szülők, hogyan is fogják gyereküket az óvodai élethez szoktatni. Ehhez óvodánkban segítséget kaphattak a családok a júniusi ismerkedős szülői értekezleten. Az óvó nénik egyeztettek a szülőkkel az érkező gyermekek fogadásáról, hasznos tanácsokat adtak az óvodakezdésre (új napirend kialakítása, óvodás lesz a gyerekem, beszélgetés a gyerekekkel az óvodai élményekről, óvodaérettség). A Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai is beszámoltak a rendezvényen munkájukról, segítségnyújtásuk lehetőségeiről a családok részére.

Csodálatos volt látni, szeptemberben elején az érkező kicsiket! Volt, aki futva, volt, aki sírva, volt ,aki örömmel ,mosolyogva érkezett: ?nagy vagyok már, jöhettem oviba!” Öröm látni, hogy a szülők többsége félelem híján, mosolygós boldogsággal tud búcsúzni, mert ebben is látják a szépet és az összetartozást.

A nagyok így búcsúztak az óvodától:

óvodai ballagás

Az iskolába készülő nagycsoportosok és az óvó nénik ajándékokat készítettek az érkező kiscsoportosok részére. Az első nap, minden érkező kiscsoportos gyermek megkapta az óvodai jelét.

óvodai ballagás   óvodai ballagás

A halacskát – óvodánk jelképét már ők festették ki az első napokban, majd a díszítés után haza is vihették.

óvodai ballagás   óvodai ballagás

Az első napokban ismerkedtek az óvodával, az óvó nénikkel, a jelünkkel és egymással, na meg a játékokkal.

ismerkedés az óvodával   ismerkedés az óvodával

Az óvoda udvara is sok felfedezni valót kínál:

ismerkedés az óvodával   ismerkedés az óvodával

Legnehezebb feladat az óvodai szokásokkal és szabályokkal való megismerkedés, és azok betartása:

ismerkedés az óvodával   ismerkedés az óvodával

Kíváncsiak vagyunk arra, hogy a szülők milyennek látják gyermekük fejlettségét? Ezért az óvodai érkezés első hetében interjút készítünk a szülőkkel. Természetesen a gyermekek beilleszkedése után, az óvónők részéről, visszajelzést kapnak a szülők, gyermekük fejlettségéről, beilleszkedéséről a közösségbe.
A bizalomra épülő, a pozitív partneri viszony kialakítása, az őszinte nyílt tájékoztatás a családok számára ez az egyik legfontosabb feladatunk a családokkal, hogy az óvodai évek alatt a legoptimálisabban a gyermek egészséges fejlődését biztosítani tudjuk .

BOLDOG ÓVODÁS ÉVEKET KÍVÁNUNK!

 

Pauer Magdolna, óvodapedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-10-27