Sokszor elképzelik a szülők, hogyan is fogják gyereküket az óvodai élethez szoktatni. Ehhez óvodánkban segítséget kaphattak a családok a júniusi ismerkedős szülői értekezleten. Az óvó nénik egyeztettek a szülőkkel az érkező gyermekek fogadásáról, hasznos tanácsokat adtak az óvodakezdésre (új napirend kialakítása, óvodás lesz a gyerekem, beszélgetés a gyerekekkel az óvodai élményekről, óvodaérettség). A Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai is beszámoltak a rendezvényen munkájukról, segítségnyújtásuk lehetőségeiről a családok részére.

Csodálatos volt látni, szeptemberben elején az érkező kicsiket! Volt, aki futva, volt, aki sírva, volt, aki örömmel, mosolyogva érkezett: Nagy vagyok már, jöhettem oviba! Öröm látni, hogy a szülők többsége félelem híján, mosolygós boldogsággal tud búcsúzni, mert ebben is látják a szépet és az összetartozást.

Az iskolába készülő nagycsoportosok és az óvó nénik ajándékokat készítettek az érkező kiscsoportosok részére. Az első nap, minden érkező kiscsoportos gyermek megkapta az óvodai jelét. A halacskát – óvodánk jelképét már ők festették ki az első napokban, majd a díszítés után haza is vihették.

Az első napokban ismerkedtek az óvodával, az óvó nénikkel, a jelünkkel és egymással, na meg a játékokkal és az óvodai udvarral, ami szintén sok felfedezni valót kínál! Legnehezebb feladat az óvodai szokásokkal és szabályokkal való megismerkedés, és azok betartása.

Kíváncsiak vagyunk arra, hogy a szülők milyennek látják gyermekük fejlettségét. Ezért az óvodai érkezés első hetében interjút készítünk a szülőkkel. Természetesen a gyermekek beilleszkedése után, az óvónők részéről, visszajelzést kapnak a szülők, gyermekük fejlettségéről, beilleszkedéséről a közösségbe. A bizalomra épülő, a pozitív partneri viszony kialakítása, az őszinte nyílt tájékoztatás a családok számára ez az egyik legfontosabb feladatunk a családokkal, hogy az óvodai évek alatt a legoptimálisabban a gyermek egészséges fejlődését biztosítani tudjuk.

BOLDOG ÓVODÁS ÉVEKET KÍVÁNUNK!

 

Pauer Magdolna, óvodapedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-10-27