Szent Miklós napja

Szent Miklós

Szent Miklós püspök Kisázsiában, Myra városában élt a IV. században. Több legendát ismerünk életéből, melyek közül íme az egyik.

Élt Myra városában egy szegény özvegyember három fiatal lányával. Annyira szegények voltak, hogy a lányok úgy határoztak, reggel elmennek , és tisztességtelen munkával szereznek pénzt, hogy magukat és apjukat el tudják tartani. Miklós püspök hírét vette ennek, és gondolt egyet. Bár ő is szegény volt, de valahonnan éppen azelőtt kapott egy marék aranyat. Varrt hát egy bársony zsákocskát, s beletette az aranyakat.

Este a lányok lefeküdtek, de az ablakot nyitva felejtették. Ez éppen kapóra jött Miklós püspöknek. Hajnalban még kakasszó előtt a szegény ember házához ment, a zsákot az ablakon bedobta.
A ház lakói alig hittek a szemüknek, mikor reggel meglátták a csodát. Nyomban hálaadó imádságba kezdtek, és dicsérték az Istent, mert e csodát csak ő tehette velük. Az apa most már férjhez adhatta lányait, és megmenekültek a rossztól.

Ennek a történetnek az emlékére jön a Mikulás minden Miklós napra virradó éjszaka, s teszi a cipőbe, csizmába ajándékait.

 

(részlet Czárán Eszter Világnak világa című könyvéből)

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2010-10-08

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!