Ünnep – a gyermekrajzokon

gyerekrajz Mikulás

A szabadon, irányítás nélkül készült rajz egyfajta egyéni önkifejezés. A spontán rajzok színeken és formákon keresztül üzennek nekünk alkotójuk egyéniségéről, szellemi és mozgásfejlettségéről, ismereteiről, élményeiről, vágyairól és lelkiállapotáról. Karácsony közeledtével szenteljünk még nagyobb figyelmet ezeknek az üzeneteknek!

Az év során az emberi élet ritmusát az ünnepek rendje adja, amelyek aztán kihatnak dolgos hétköznapjainkra is. Az ünnepek megformálását hagyományaink segítik, melyeken keresztül az ünnep mély tartalma kézzelfoghatóvá, átélhetővé válik a gyermekek számára is.

Az ünnepekre tudatosan készülünk az óvodai foglalkozások során is. A készülődés időszakában sokat beszélgetünk a közelgő ünnepről, megfigyeljük, hogy hogyan változik a természet az adott időszakban, kapcsolódó verseket és énekeket tanulunk, az alkotó munkáinkon keresztül pedig egyre közelebbé varázsoljuk azt. Ezek az élmények mind felkészítik a gyermeket az ünnepre, könnyebbé teszik a várakozást, és reméljük, hogy kicsit fényesebbé magát az ünnepet.

A december igazán sok izgalmat és várakozást tartogat minden gyermek számára. Az advent várakozással teli heteit megszakítja egy napra a Mikulás adakozó jósága, aki nem felejt ki egyetlen gyermeket sem, majd tovább fokozódik tovább a Karácsony-várás, amely a családi együttlétben teljesedik ki. A gyerekek szívesen jelenítik meg ezt az időszakot is rajzaikon, amelyről aztán szívesen beszélnek is. Mikulást, angyalokat és karácsonyfát rajzolnak, úgy, ahogy azt belső világukban megélik, ahogy azt látják, ahogy azt várják. Bíztassuk a gyermekeket már egészen kicsi kortól arra, hogy rajzaikon keresztül meséljék el, mire gondolnak, hogy éreznek. Ez sokat segíthet abban, hogy mélyebben megérthessük őket.

Készüljünk együtt az ünnepre, és közben mindig figyelmesen hallgassuk végig, amit gyermekünk nekünk mesél, mert minden rajznak titka van, amelyhez tartozik egy mese is.

Már nagyon várom a Karácsonyt!
(7 éves kislány rajza)

gyerekrajz karácsony

És valóban, a rajz egészét áthatja a várakozás. A szabályosan osztott ablak és benne a két meggyújtott gyertya, az idő múlását jelző óra a falon, a fa szoknyája alól ki-kikandikáló ajándékok mind erre utalnak.
Míg a kislány az igazak álmát alussza ágyában (bal alsó sarok), egyszer csak megérkezik az angyal Karácsonykor a Fény születését ünnepeljük, amely Jézusban ölt testet. A fény színe, a sárga, a rajz minden egyes részében felviláglik: a Hold és a csillagok képében, az alvó kislány aranyhajában, a karácsonyfa csillagában, és természetesen a várakozó angyal ruhájában. Fény születik, gyermek jött közénk, Karácsony titka ez.

 

Ezeket hozta nekem a Mikulás!
(6 éves kislány rajza)

gyerekrajz Mikulás

A lapot szinte teljesen betölti a szaloncukorral és más finomságokkal teli hatalmas piros csizma.
A csizma mellett kukucskált a Mikulás kis rénszarvasa is, akit Üstökösnek hívnak – a gyermek soha nem feledkezik meg arról, ami a szívének oly kedves.
A rajzon megjelenik még a hőn óhajtott nyaklánc és gyűrű, amin azért legyen annyi szív, mert így olyan, mintha mindig velem lenne az egész családom – meséli a kislány, akinek szülei sokat dolgoznak, testvéreivel együtt nehéz körülmények között élnek.

 

A fenti cikket a LurkóVilág felkérésre, Gerber Anita óvodapedagógus írta.

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2010. téli (IV. évf. 4.sz.) számábanjelent meg. Feltöltés dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálra: 2010-12-30. 

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!