A sonkafőzés egyszerű dolog, mégis van 1-2 módszer, amit érdemes szem előtt tartani.

Sonkaválasztás – Hogyan válasszunk sonkát?

  • A sonkát érdemes már húsvét előtt 1-2 héttel beszerezni.
  • Válasszunk vékonyabb zsírrétegű sonkát, a zsírt azonban ne vágjuk le róla, mert akkor könnyen kiszárad!

Sonkafőzés előkészületei

  • Főzés előtt két órán át áztassuk a sonkát hideg vízben, hogy a túl sok só kiázzon belőle.
  • Az áztatás ideje alatt elő tudjuk készíteni a zöldségek, amik a sonka mellé kerülhetnek.

A sonkafőzés ideje

  • Áztatás után a sonkát hideg vízben tegyük fel főzni. Annyi vizet tegyünk rá, amennyi jól ellepi!
  • A vízbe tegyünk egy vöröshagymát, és ízlés szerint tehetünk még borsot, babérlevelet, fokhagymát. A sonka már önmagában elég sós, azt nem kell a vízbe tennünk!
  • Félidőben tegyünk bele zöldségeket, sárga- és fehérrépát, zellert.
  • Lassú tűzön, három órán keresztül főzzük, majd hagyjuk a lében kihűlni. A sonkát hidegen szeleteljük és tálaljuk.

A húsvéti sonka tárolása

  • A főzőlé mélyhűtőben elrakható, és később felhasználhatjuk sólet vagy bableves elkészítéséhez.