A sonkafőzés egyszerű dolog, mégis van 1-2 módszer, amit érdemes szem előtt tartani.
Sonkaválasztás – Hogyan válasszunk sonkát?
- A sonkát érdemes már húsvét előtt 1-2 héttel beszerezni.
- Válasszunk vékonyabb zsírrétegű sonkát, a zsírt azonban ne vágjuk le róla, mert akkor könnyen kiszárad!
Sonkafőzés előkészületei
- Főzés előtt két órán át áztassuk a sonkát hideg vízben, hogy a túl sok só kiázzon belőle.
- Az áztatás ideje alatt elő tudjuk készíteni a zöldségek, amik a sonka mellé kerülhetnek.
A sonkafőzés ideje
- Áztatás után a sonkát hideg vízben tegyük fel főzni. Annyi vizet tegyünk rá, amennyi jól ellepi!
- A vízbe tegyünk egy vöröshagymát, és ízlés szerint tehetünk még borsot, babérlevelet, fokhagymát. A sonka már önmagában elég sós, azt nem kell a vízbe tennünk!
- Félidőben tegyünk bele zöldségeket, sárga- és fehérrépát, zellert.
- Lassú tűzön, három órán keresztül főzzük, majd hagyjuk a lében kihűlni. A sonkát hidegen szeleteljük és tálaljuk.
A húsvéti sonka tárolása
- A főzőlé mélyhűtőben elrakható, és később felhasználhatjuk sólet vagy bableves elkészítéséhez.