A biztonságos konyha

biztonságos konyha

Forró edények, éles kések, törékeny poharak? Érdemes a nyári szünetben a konyha tájékán is körbenéznünk, hogy minél biztonságosabbá tegyük itt is a teret.

  1. A magas pult és asztal veszélyes le­het, ha széken tér­­delve próbál segí­te­ni gyermekünk. Vigyünk be egy alacsony gyermekasztalt, ami mellett kényelmesen ülve ( esetleg áll­va) lehet dolgozni.
  2. Vegyük komolyan a segítő kezeket! A főzés megkezdése előtt varrjunk a gyermek méretében edényfogót, kötényt.
  3. A konyhában nagy a csúszásveszély! Kerüljük a zokniban segítőket. 4 év alatt érdemes kiscipőt vagy szandált húzni, különösen, ha apró szemcsés vagy csúszós anyagokkal dolgozunk (zsemlemorzsa, liszt, rizs stb).
  4. Gondoljuk át előre, hogy a sütőből kivett forró tepsit hova tesszük (magas pult, erkély)
  5. Konyhai gépeket ne adjunk a gyermek kezébe. A nagyobb állványhoz rögzített gépek a biztonságosabbak, de ezek használatakor is csak megfigyelőként legyen jelen gyermekünk.
  6. Életkornak megfelelő munkákba vonjuk be a gyerekeket: 3 éves kor körül inkább a sütés előkészületeibe, 5-6 éves kor között már komolyabb munkákra is foghatjuk.
  7. Mindig figyeljünk a gyermek kezébe adott eszközökre: ha kést használhat már a gyermek recés élű, és lekerekített végűt adjunk neki.
  8. Soha ne főzzünk együtt, ha fáradtak vagyunk, vagy ha meg kell osztanunk a figyelmünket (pl vendégünk van, telefont várunk). Ugyanez érvényes, ha a munka közepén zavar meg minket valaki: ne vegyük fel a telefont, a gyermekünk és az együtt töltött idő legyen a legfontosabb!

 

A fenti cikket, a LurkóVilág felkérésre, Hoffmann Piroska védőnő írta.

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2007. tavaszi (I.évf. 1.sz.) számában jelent meg. 

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!