A diákigazolvány igénylésének módja

Az óvodásból iskolássá lett gyermekeinknek diákigazolványát is igényelnünk kell, amelyben szintén változások történtek. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Tanévkezdő Emminens c. kiadványából tudhatjuk meg a részleteket:

Mi a diákigazolvány igénylésének folyamata?

A diákigazolvány igénylésének folyamata két részből áll. Először szükség van az okmányirodában a Nemzeti Egységes Kártyarendszer adatlap (NEK adatlap) igénylésére. Az igényléshez a diákigazolványra jogosultnak a születési anyakönyvi kivonatát és a lakcímkártyáját, vagy a személyazonosító okmányát és a lakcímkártyáját kell a magával vinnie. A diákigazolvány igénylését ezt követően a NEK adatlap birtokában az oktatási intézményben kell kezdeményezni.

Mennyibe kerül az igénylés?

Az igénylés elindításával egyidejűleg az intézmény vagy a fenntartó által meghatározott módon 1400 Ft-ot kell befizetni.

Mennyi idő alatt készül el az igazolvány?

A diákigazolvány elkészítésének határideje a jogszabály alapján 45 nap, amibe nem számít bele az esetleges hiánypótlás és hibajavítás időszaka.

Mi történik, ha nem készül el tanévkezdésre az igazolvány?

A jogosult a diákigazolvány elkészültéig díjmentesen igazolást kérhet az intézményben. Az igazolás 60 napig érvényes, és a diákigazolványhoz fűződő kedvezmények igénybevételére jogosít. Amennyiben az igazolás lejártáig a diákigazolvány még mindig nem készül el, úgy újabb igazolás igénylésére van lehetőség.

Hogyan lehet meghosszabbítani a már meglévő igazolvány érvényességét?

A tanköteles kor felső határát (16. betöltött életév) a tanév megkezdéséig betöltő tanulók diákigazolványát az intézmény érvényesítő matricával látja el a tanév elején (október 31. napjáig). Az érvényesítő matricát a jogosultnak kell igényelnie az oktatási intézményben. A tanköteles tanulók diákigazolványa matrica nélkül is érvényes.

Hol található további információ a diákigazolványról?

A diákigazolvány igénylési folyamatának folyamatábrái, valamint az Oktatási Hivatal tájékoztató levelei a www.diakigazolvany.hu oldalon találhatók meg.

Forrás: Tanévkezdő Emminens, Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztató anyagából

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2013-08-28

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

játéktárCikkajánló

Csatlakozz Te is!

További írások, amik érdekelhetnek!