A diákigazolvány igénylésének módja

AJÁNLÓ: FARSANGI ÖSSZEÁLLÍTÁS

Jelmezötletek
Versek
Fánk receptek

AJÁNLÓ: TÉL AZ OVIBAN

Téli játékok
Téli versek
Madáretetés

Az óvodásból iskolássá lett gyermekeinknek diákigazolványát is igényelnünk kell, amelyben szintén változások történtek. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Tanévkezdő Emminens c. kiadványából tudhatjuk meg a részleteket:

Mi a diákigazolvány igénylésének folyamata?

A diákigazolvány igénylésének folyamata két részből áll. Először szükség van az okmányirodában a Nemzeti Egységes Kártyarendszer adatlap (NEK adatlap) igénylésére. Az igényléshez a diákigazolványra jogosultnak a születési anyakönyvi kivonatát és a lakcímkártyáját, vagy a személyazonosító okmányát és a lakcímkártyáját kell a magával vinnie. A diákigazolvány igénylését ezt követően a NEK adatlap birtokában az oktatási intézményben kell kezdeményezni.

Mennyibe kerül az igénylés?

Az igénylés elindításával egyidejűleg az intézmény vagy a fenntartó által meghatározott módon 1400 Ft-ot kell befizetni.

Mennyi idő alatt készül el az igazolvány?

A diákigazolvány elkészítésének határideje a jogszabály alapján 45 nap, amibe nem számít bele az esetleges hiánypótlás és hibajavítás időszaka.

Mi történik, ha nem készül el tanévkezdésre az igazolvány?

A jogosult a diákigazolvány elkészültéig díjmentesen igazolást kérhet az intézményben. Az igazolás 60 napig érvényes, és a diákigazolványhoz fűződő kedvezmények igénybevételére jogosít. Amennyiben az igazolás lejártáig a diákigazolvány még mindig nem készül el, úgy újabb igazolás igénylésére van lehetőség.

Hogyan lehet meghosszabbítani a már meglévő igazolvány érvényességét?

A tanköteles kor felső határát (16. betöltött életév) a tanév megkezdéséig betöltő tanulók diákigazolványát az intézmény érvényesítő matricával látja el a tanév elején (október 31. napjáig). Az érvényesítő matricát a jogosultnak kell igényelnie az oktatási intézményben. A tanköteles tanulók diákigazolványa matrica nélkül is érvényes.

Hol található további információ a diákigazolványról?

A diákigazolvány igénylési folyamatának folyamatábrái, valamint az Oktatási Hivatal tájékoztató levelei a www.diakigazolvany.hu oldalon találhatók meg.

Forrás: Tanévkezdő Emminens, Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztató anyagából

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2013-08-28

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

KIEMELT ÖSSZEÁLLÍTÁS

játéktárCikkajánló

Csatlakozz Te is!

További írások, amik érdekelhetnek!