A rongybaba minden kislány legszeretettebb játéka volt. A hagyományos elkészítés alapján mi is készíthetünk rongybabát. De hogyan is készült? Egy korhű leírás alapján, az alábbiak szerint:

  1. Különféle anyagú-színű-puhaságú rongyokat kisimítva egymásra teregetik, majd összecsavarják, és a fej részre külön befoglaló sima rongyot tesznek a kis leánykák. Ez adja a sima arc-részt.
  2. Majd fejkendőt tesznek a fejre, melyet hátul (a képzelt áll alatt keresztben irányítva) kötnek össze.
  3. A bubát aztán belecsavarják a legnagyobb rongydarabba s végül a hosszú lapos és keskeny szalaggal úgy csavarják körül, mint azt a gyakorlatban látták. Ha a takaró pókarongy hosszabb a bubánál, a fentmaradt részt visszahajtják…

Természetesen ezeknél szebb, „igazibb” babákat is találni a falusi kisleányok kezében. Különösen az első világháborút követő években terjedtek el a vásárokban beszerzett s helyi népviseletbe öltöztetett játék babák. Mindez azonban nem zárja ki a kezdetleges formák továbbélését.

Az egyszerűbb babaformák analógiáit egész Európában megtalálhatjuk, noha a kutatás – sajnálatos módon – nem mindig írta le ezeket. A különféle játék- és játékszer-monográfiák csak azokkal a babákkal foglalkoztak, amelyeket a háziipar vagy a tömegtermelés állított elő.

Utaljunk néhány szóval a babákkal való játék néhány egyéb tárgyi kellékére, noha ezek kétségtelenül az utóbbi évtizedek termékei, a polgári fejlődés eredményei. A kisleányoknak egész babaszobáik vannak bútorokkal, esetleg különféle háztartási eszközökkel kiegészítve. A század közepén már mind több kisleánynak volt játék bölcsője, nyoszolyája, esetleg babakocsija, kis mosószéke, szakajtója stb. Ezeket a játékszereket már rendszerint fából készítette az édesapa, esetleg az idősebb fivér, de gyakori volt, hogy asztalossal készíttették el, vagy a vásárban, búcsúban vették.

Forrás: Magyar Néprajzi Lexikon, Népi játékok

Kép forrása:  zakarpattya.net.ua

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2013-01-14, Kozma Andrea, a “Magyar Nyelv” szerkesztőjének közreműködésével.