vándortanösvény

2014-ben a Hermann Ottó emlékév alkalmából útjára indult egy vándortanösvény, úgynevezett interaktív polihisztor játszóház az országban. Óvodákban, iskolákban, múzeumokban és egyéb intézményekben van lehetőség ennek használatára. A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület Herman Ottó újító szellemének megfelelően a hazai pedagógiai gyakorlatban új, a legkorszerűbb tanulási elméleteknek megfelelő oktatási-tanulási-nevelési egységeket hozott létre és ezeket országszerte mutatja be.

A tanösvények lényege:

Interaktív tanulási elemek (játékon alapuló, illetve felfedezéses tanulási elemeket tartalmazó tárgymásolatok, játékok, feladatok, kirakók, kézműves és egyéb foglalkozások, vizsgálatoknak, szerepjátékoknak a kellékei) lesznek konstruktivista tanulási környezetben elhelyezve. Felvillanyozó, aktív próbálgatásra serkentő környezetben lesznek tehát az interaktív elemek.

A cél, hogy a gyerekek ne továbbsétáljanak, hanem kezdjenek el tevékenykedni.

A feladatok egy része kilép az óvoda falai közül, és a természetben is elvégezhető kísérletekben, tevékenykedésekben folytatódhat. Mindez komplexen mutatja be a természet értékeit, így illik rá az ?interaktív polihisztor játszóház” jelző. A tanösvény önállóan is használható, egy-egy játéktevékenységben, foglalkozás, kezdeményezés keretein belül, akár délután is, így tehát a gyermekek folyamatosan ismerkedhetnek a természettel.

A tanösvény vándorol!

Mégpedig úgy, hogy amelyik intézmény előzetes regisztráció alapján jogosult az adott időpontban rá, maga oldja meg a házhoz szállítást az előző helyről. Ez nekünk nem volt egyszerű. Püspökladányból Pécsre kellett hozni, főtt a fejünk, de szerda reggel még nem találtuk meg a megoldást a szállításra, csütörtök délután azonban már nálunk volt minden kellékével együtt a VÁNDORTANÖSVÉNY! Sok segítő emberrel!

A püspökladányi Karacs Ferenc Múzeum munkatársai felrakták egy Budapestre közlekedő vonatra. A Nemzeti Környezetvédelmi Intézet munkatársai az állomáson autóval fogadták, majd felrakták egy Pécsre induló vonatra, amelyen a pedagógiai asszisztensünk férje volt a mozdonyvezető. A délután befutott IC-ről egy másik kolléganőnk szállította be az óvodába! Köszönet érte mindenkinek!

Bátran állíthatjuk, hogy a nagyon gazdag játékkínálatból a gyermekek rendkívül hatékonyan és nagyon rövid idő alatt szereztek rengeteg természettudományos ismeretet és élményt!

  • Raktunk ki fa térbeli és sík kirakókat, vízimadarakkal, halakkal, térképpel, ami Hermann Ottó életútját mutatja be.
  • Válogathattunk élőlényeket pl. lakhelyük szerint mászhattak át hálón a gyerekek, ami lehetett pókháló vagy halászháló.
  • Kipróbálhatták a ciripelő játékot, ahol megismerhettek a tücskök, sáskák, cincér ciripelő-szervével.
  • Brekegtettek békát, kopoghattak harkállyal, hallgathattuk Cd-ről a madarak hangját.
  • Noé bárkájára menekíthették az állatokat, hiszen fontos tudni: Noé bárkája a természetvédelem jelképe.
  • Megismerkedtünk a Balaton térképével, halaival, a Balaton születésének és a Tihanyi kecskekörmöknek a legendájával.
  • Összeállíthattunk kagylóból és hasított nádból, ágból halzsírszedő kanalat, kipróbálhatták a vejszét, ami régi halfogó módszer volt, kísérletezhettünk vízzel és levegővel, nagyítóval vizsgálhattunk 1 millió éves csigát, bogárlábat, tengeri sün vázából kis darabkát…
  • Madaras dominóval, társassal, kártyával játszhattunk, madárodúkat állíthattunk össze és tapintással keresgélhettünk magvakat.
  • Megismerkedhettünk magyar bajuszfajtákkal és a pásztorokkal is.
  • A folyosón sorban felállított zászlókon megfigyelhettük Hermann Ottó széleskörű tevékenységeit: már tudjuk, hogy természettudós, rajzoló, néprajzos, hagyományőrző, polihisztor, független gondolkodó volt.

Mindenkinek ajánljuk a Vándortanösvényt, regisztráljatok bátran, hiszen ha mi rengeteg ismerettel és élménnyel gazdagodtunk ezen a héten, akkor Ti se maradjatok le róla!

Imre Ágnes óvodavezető és Németné Sóstai Erika óvodapedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2015-04-09

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!