A Föld vízkészletének kevesebb mint 3 százaléka édesvíz, és ennek is csak tizede vehető közvetlenül igénybe, a többi sarki jégsapkákba, gleccserekbe van zárva.
Több mint egymilliárd ember nem jut egészséges és elegendő ivóvízhez.

A civilizációs ártalmak, a környezetszennyezés, a túlnépesedés és a globális éghajlatváltozások miatt egyre fogy a Föld fogyasztható vízkészlete, ezért az ENSZ március 22-ét a víz világnapjává nyilvánította

Ezen a napon vizes programokkal, játékokkal hívjuk fel a gyermekek figyelmét a környezetünk óvására, a víz nélkülözhetetlen szerepére az életünkben.

A gyermekek tevékenységek  útján ismerkednek a tengerek, óceánok állatvilágával. Az óvodai csoportokban szabad játéktevékenység során folyókat, tengereket, óceánokat hoznak létre és benépesítik őket az adott folyó- vagy állóvízre jellemző állatokkal.

Nagyon kedvelt tevékenység a mágneses horgászos játék, ám  a  kifogott halacskákat nyomban vissza is engedjük élőhelyükre. A horgászos játék másik változata, mikor a halacskákat szívószállal történő szívással kell a jelképes tóból (műanyag tál, leterített kék anyag) kihalászni. Ez bizony nem könnyű feladat.

A vízzel való takarékoskodást az akadálypálya leküzdése során gyakorolhatták. A tornaszerekből készült akadályokon át úgy kell átvinni egy teli pohár vizet, hogy minél kevesebb lötyögjön ki belőle. Ebben a feladatban a csoportok egymással versenyeztek, melyik csoportnak lesz minden csoporttag átkelése után legtöbb víz a vödrében.

Nem kis fejtörést okozott a vízbe nem való tárgyak kiválogatása. A jelképes tóba, környezetszennyezést okozó, oda nem való tárgyakat helyeztünk el, melyet a gyerekeknek kellett kiválogatni.  E játék során a természetvédelemmel kerültek közvetlen kapcsolatba.

A vízzel kapcsolatos játékok közül talán a legvarázslatosabb a szappanbuborékok fújása.

Ezen a napon mindenki nyertes lett, mert egy élménnyel gazdagabban térhetett haza.

Pauer Magdolna, óvodapedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2012-11-07