Zöld Óvoda

Óvodánk 2013-2014-es nevelési évtől kapta meg a megtisztelő „Zöld Óvoda” címet. Eddig is kiemelten foglalkoztunk a környezeti neveléssel, a természet megismerésére, tiszteletére neveléssel, a környezetvédelmi magatartásformák és attitűd megalapozásával, de a ?Zöld Óvoda” program keretein belül még hangsúlyosabb szerepet kap. Igyekszünk a gyermekeket minél közelebb vinni a természethez. Ennek egyik részeként a Földünkhöz kapcsolódó minden nevezetes napról megemlékezünk, így került sor a víz témakörének, a víz világnapjának megünneplésére március végén. Ebben az életkorban ez nem is történhet másképp csak sok-sok játékkal.

A Víz Világnapja projekt előkészítése, szervezése és lebonyolítása két hetet igényelt, melynek én voltam a felelőse. Izgultam is kicsit, mert óvodai szintű projektet, feladatot még sosem kaptam, de nagyon inspirált az, hogy jól sikerüljön a program. Rengeteg időt töltöttem az internet előtt, kisfilmeket néztem vizes kísérletekről, óriás buborékok készítéséről, ötleteket kerestem vizes játékokra, vízhez kapcsolódó barkácsolásokra. A következő lépés volt a nevelőtesti értekezleten való ötletbörze, a játékok, ötletek tárgyi feltételeinek megvalósíthatósága, a feladatokban való részvétel vállalása, felosztása.

A folyosót vízcseppekkel dekoráltuk. Megbeszéltük, hogy egy-két héten át minden csoport külön-külön is foglalkozzon a víz témakörével, természetesen a csoportok fejlettségi szintjének, korának ismeretében. Az intézményben működő ?Varázsceruza” műhelynek is volt feladata, az ügyes kezű lányok készítették el a folyosó nagy ablakainak dekorációját, a hatalmas szivárvány esőcseppeket.

Mi a nagycsoportosokkal:

 • Barkácsoltunk halakat, békákat,
 • Óriási „tengerek” épültek a szőnyegen,
 • Hajókat hajtogattunk,
 • Ellátogattunk a terráriumba, ahol megismerhettük a vízi élővilágot,
 • Nem féltünk a vizet a szó szoros értelmében bevinni a csoportba, lehetett babát fürdetni, ?autómosósat” játszani, a megépített golyópályánkon nem golyók gurultak, hanem színezett víz csordogált,
 • Próbálkozhattak vízkísérletekkel: Olvad-e? Süllyed-e?

Mondanom sem kell nagyon élvezték a gyerekek. Hogy vizesek lettek-e? Hogy fel kellett-e mosni utánuk? Nos igen, de megérte. A szülőket is bevontuk a projektbe: hozhattak a gyerekek otthonról vízhez kapcsolódó játékokat, könyveket. Megkértük a szülőket, hogy kerüljék a családban a cukros üdítők fogyasztását – tanulják meg élvezni a tiszta víz szomjoltó hatását, örömmel tapasztaltuk mennyire betartották a kéréseket. Figyeljenek otthon is a takarékoskodási szokásokra: mennyi vízzel mosogassunk, kell-e folynia a víznek, ha fogat mosunk, mi a jobb, a kádban fürdés vagy a zuhanyzás?

A Víz világnapja projekt fénypontjaként terveztünk egy „nagy napot” is, amikor mind az öt csoport együtt „ünnepelhetett” az udvaron. Ezen a napon a gyerekek és mi is kékbe öltöztünk, mindenki kapott a nyakába egy vízcsepp nyakláncot, amire a különböző állomásokon a későbbiek során, különböző feladatok elvégzése után pecséteket gyűjthetett.

Az udvaron először nagy körben álltunk, megnéztük a földgömbünket, annak mekkora részét borítja víz. Hangsúlyoztuk, hogy víz nélkül nincs élet, fontos a megóvása. Eljátszottuk az esőt, a virágok növekedését, énekeltünk hajósat, teknősökké változtunk, játékból zenére lefürödtünk. Nem kis látványosságot nyújtottunk, ahogy egyszerre 100 kékbe öltözött kis vízcseppecske fürdött, táncolt. Az utcán elhaladók is meg-meg álltak, és hamarosan kis közönségünk is lett a kerítésnél.

Ezután a gyerekek szabadon választva mehettek az „állomáspontokra” ahol feladatokat teljesíthettek:

–       különböző feladatokat végrehajtva kelhettek csak át  egy veszélyes folyón,

–       a nagy mászókánkat kalózhajóvá alakítva horgászhattak a tetejéről,

–       hatalmas buborékokat próbálhattak meg fújni,

–       szivaccsal festettünk,

–       horgászhattak igazi vízből is,

–       tavirózsát virágoztattunk,

–       vízcseppet terelgettünk,

–       vízen építettünk várat,

–       igazi teknősbékákat simogattunk.

–       halacskákat barkácsoltunk.

Készült egy csoportkép is, ahol mi felnőttek csepp formába terelve körbefogtuk a gyerekeket. A délelőtt végén büszkén mutogatták egymásnak a gyerekek, hogy mennyi pecsétet gyűjtöttek.

Az egyik óvodásom csak ennyit mondott: „Szuper volt ez a víz világnapja! Mikor lesz a következő?”

Mennyi információ maradt meg bennük? Talán csak egy „cseppnyi”. De minden tenger először egy cseppecske volt. Mit is kívánhatnék magunknak, minthogy tudjunk minél több cseppecskét tölteni abba a pohárba.

Végezetül, hogy más is kipróbálhassa, az óriás buborék elkészítésének lehetősége:

Óriás szappanbuborék

Hozzávalók:

Recept I.

 • 12 pohár víz
 • 1 pohár mosogatószer (nálam Jár; az olcsóbb nem vált be)
 • 1 pohár kukorica liszt
 • 2 ek.sütőpor (nálam egy csomag)

Recept II.

 • 1 rész glicerin (5 ml)
 • 5 rész mosogtószer (25ml)
 • 11 rész víz (55 ml)

Elkészítés:
Egy tálba mérjük ki a hozzávalókat, keverjük össze, két bot közé csésze alakban (a    felső szár rövidebb, az alsó hosszabb) kössünk közepes vastagságú pamut fonalat és irány a szabadba 🙂

 

Ottófiné Tarró Zsuzsanna , óvodapedagógus írása

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2014-07-23

Szerzői jogok

A LurkóVilág.hu honlapon megjelent írásokat a LurkóVilág felkérésére írták gyermekértő szakemberek, óvodapedagógusok és szülők.
Azok átvétele, másolása, más portálon való megjelenítése csak előzetes hozzájárulásunkkal lehetséges. 
Szerkesztőségünk elérhetősége: lurkovilag@lurkovilag.hu

További írások, amik érdekelhetnek!